Οι 2 αλλαγές στη διατροφή που συμβάλλουν σε χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης

αλλαγές στη διατροφή

Αυτό που τρώμε παίζει τεράστιο ρόλο στην υγεία και τη φυσική μας κατάσταση. Δεν είναι μόνο η μάχη με τα κιλά. Δύο αλλαγές στη διατροφή μπορούν να επηρεάσουν τις πιθανότητές μας να αναπτύξουμε σοβαρές ασθένειες όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτης, άνοια και ακόμη και καρκίνος.

Επομένως, είναι σημαντικό να παίρνουμε πιο έξυπνες αποφάσεις στην καθημερινή μας ζωή, που θα μπορούσαν να αλλάξουν το παιχνίδι για τη μακροζωία μας. Αλλά ας το παραδεχτούμε, η ανανέωση των διατροφικών σας συνηθειών δεν είναι πάντα εύκολο, ειδικά όταν δεν έχετε χρόνο ή χρήματα. Ωστόσο, ένας κορυφαίος γκουρού υγείας έχει παρουσιάσει δύο εύκολες διατροφικές τροποποιήσεις που προσφέρουν μια ώθηση για την ευημερία σας.

Σχετικό άρθρο: 24 απαγορευμένες τροφές για το σάκχαρο

Μέσω του Instagram, ο καθηγητής Tim Spector, συνιδρυτής του Zoe Health, έδωσε μερικές προσωπικές συμβουλές για το πώς κατάφερε να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του.

Οι 2 αλλαγές στη διατροφή που βοήθησαν τον καθηγητή να ελέγξει σάκχαρο και χοληστερόλη

Σε μια διαφωτιστική ανάρτηση, ο καθηγητής Spector μοιράστηκε τη μετάβασή του από τα τυπικά ζυμαρικά σε ποικιλίες από ζυμαρικά ολικής αλέσεως, φακές ή ρεβίθια. Εγκατέλειψε, επίσης, το λευκό ρύζι, επιλέγοντας αντ ‘αυτού πιο υγιεινές εναλλακτικές όπως το καστανό ρύζι και η κινόα.

  1. Αντικατέστησε τα τυπικά ζυμαρικά με ζυμαρικά ολικής αλέσεως ή από φακές και ρεβύθια
  2. Μείωσε το λευκό ρύζι

Σχετικό άρθρο: Γιατί δεν πρέπει να σπάμε τα μακαρόνια στη μέση – Πώς πρέπει να τα μαγειρεύουμε

1. Αντικατέστησε τα τυπικά ζυμαρικά με ζυμαρικά ολικής αλέσεως ή από φακές και ρεβύθια

«Συνήθιζα να τρώω πολλά κανονικά ζυμαρικά και τώρα τα αντικατέστησα είτε με ζυμαρικά ολικής αλέσεως και μερικές φορές με ζυμαρικά από φακές ή ρεβίθια επειδή παράγουν πολύ λιγότερη ποσότητα ζάχαρης και είναι υψηλότερα σε φυτικές ίνες. Αυτό είναι χρήσιμο για τα μικρόβια του εντέρου μου. Έτσι, έκανα αυτή την αλλαγή, που τη βρίσκω πολύ εύκολη και εξακολουθεί να μου προσφέρει εξαιρετικά νόστιμα γεύματα», σημείωσε ο καθηγητής.

Η ενίσχυση των φυτικών ινών είναι μια απλή στρατηγική για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από μια σειρά από ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των επιπέδων χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα. Ο βρετανικός οργανισμός υγείας NHS έχει δηλώσει σχετικά:

«Οι περισσότεροι από εμάς χρειάζεται να τρώμε περισσότερες φυτικές ίνες και να έχουμε λιγότερα πρόσθετα σάκχαρα στη διατροφή μας. Η κατανάλωση άφθονων φυτικών ινών σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνου του εντέρου».

Οι κυβερνητικές οδηγίες στη Βρετανία λένε ότι η πρόσληψη φυτικών ινών πρέπει να αυξάνεται στα 30 γραμμάρια την ημέρα, ως μέρος μιας υγιεινής ισορροπημένης διατροφής. Όμως οι περισσότεροι ενήλικες τρώνε μόνο κατά μέσο όρο περίπου 20 γραμμάρια την ημέρα, γι’αυτό και πρέπει να βρουν τρόπους να αυξήσουν την πρόσληψή τους.

2. Μείωσε το λευκό ρύζι

Ο καθηγητής Spector εξηγεί ότι η δεύτερη αλλαγή που έκανε ήταν να μειώσει κατά πολύ την κατανάλωση λευκού ρυζιού. «Εξακολουθώ να τρώω περιστασιακά. Αλλά ανακάλυψα ότι ούτε το καστανό ρύζι είναι πολύ καλό για μένα και έτσι όπου μπορώ, κάνω την αλλαγή με άλλα δημητριακά», αναφέρει/

Επιπλέον, αν μπορείτε να καταναλώνετε ένα μείγμα δημητριακών, αυτό είναι ακόμα καλύτερο, επειδή έχουν πολύ υψηλότερα επίπεδα πρωτεΐνης και φυτικών ινών από οτιδήποτε μπορεί να προσφέρει το ρύζι. Και αυτή η ποικιλομορφία είναι πολύ σημαντική γιατί έχουν και άλλες πολυφαινόλες.

«Έτσι, κάνοντας μερικές ανταλλαγές, κατάφερα να βελτιώσω πραγματικά όλα τα στοιχεία στη διατροφή μου και στην πραγματικότητα, την έκανα πιο νόστιμη», κατέληξε ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα τυπικό λευκό ζυμαρικό παρέχει περίπου 3,5 γραμμάρια φυτικών ινών ανά 100 γραμμάρια. Η μετάβαση σε ζυμαρικά ολικής αλέσεως αυξάνει αυτή την ποσότητα σε πάνω από πέντε γραμμάρια και η επιλογή ζυμαρικών από ρεβίθια την αυξάνει σε εννέα γραμμάρια με 22 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια.

Το λευκό ρύζι περιέχει λιγότερο από ένα γραμμάριο φυτικών ινών ανά 100 γραμμάρια, ενώ το καστανό έχει 1,5 γραμμάριο φυτικών ινών ανά 100 γραμμάρια. Η κινόα, τέλος, έχει περίπου 2,3 γραμμάρια.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top