Η διαλειμματική νηστεία είναι η εναλλαγή μεταξύ των περιόδων απόλυτης νηστείας (μη κατανάλωσης τροφής) και τακτικής κατανάλωσης τροφής εντός ενός 24ωρου.
Σε αντίθεση με πολλές δίαιτες που είναι της μόδας τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες έρευνες που υποδηλώνουν ότι η νηστεία μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία. Ένα άρθρο ανασκόπησης του 2020 που διεξήχθη από το αμερικανικό Ινστιτούτο για τη Γήρανση διαπίστωσε ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε βελτιώσεις σε διάφορους τομείς της υγείας.
Ο περιορισμός της κατανάλωσης τροφής σε μια περίοδο έξι ωρών και στη συνέχεια η νηστεία για 18 ώρες μπορεί να δημιουργήσει μεταβολικές αλλαγές στο σώμα, σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του άγχους και την ενίσχυση της μακροζωίας. Οι άνθρωποι που ακολουθούσαν το συγκεκριμένο διατροφικό πρότυπο στη μελέτη είχαν επίσης λιγότερες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και της παχυσαρκίας.
Η διαλειμματική νηστεία θεωρείται γενικά ασφαλής από τους επιστήμονες, ωστόσο άνθρωποι με συγκεκριμένες καταστάσεις υγείας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Βεβαίως, θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα για να κατανοηθούν καλύτερα τα οφέλη, συμπεριλαμβανομένου του για ποιους ανθρώπους είναι πραγματικά επωφελής η διαλειμματική νηστεία και ποιες στρατηγικές λειτουργούν καλύτερα.
Για ποιους θεωρείται ασφαλής η διαλειμματική νηστεία και ποιοι θα πρέπει να προσέχουν
Προς το παρόν, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανότατα δεν θα υποστούν κάποια βλάβη από τη δοκιμή της διαλειμματικής νηστείας. «Η διαλειμματική νηστεία μπορεί να είναι ασφαλής για πολλά άτομα, αλλά είναι σημαντικό κανείς να λάβει υπόψη τις ατομικές συνθήκες υγείας πριν ξεκινήσει οποιοδήποτε νέο διατροφικό σχήμα», λέει ο Issac Sun, γιατρός στο Mid-Atlantic Permanente Medical Group.
Οι υγιείς ενήλικες συνήθως ανταποκρίνονται καλά στη δίαιτα, αλλά μπορεί να μην είναι κατάλληλη για άτομα με υποκείμενες παθήσεις όπως ο διαβήτης, σύμφωνα με τον Δρ. Sun. Όσοι έχουν ιστορικό διατροφικών διαταραχών ή οι έγκυες γυναίκες ή οι γυναίκες που θηλάζουν θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν τη διαλειμματική νηστεία, σύμφωνα με τον ίδιο.
Όσο για τους ηλικιωμένους, πιθανότατα μπορούν να δώσουν μια ευκαιρία στη διατροφή αυτή. «Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να συνεχίσουν με ασφάλεια εάν αισθάνονται καλά και να φροντίσουν να το συζητήσουν με τον ιατρό τους κατά την ετήσια αξιολόγηση υγείας τους», καταλήγει ο Δρ. Sun.