Μια πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει ότι μια ισορροπημένη δίαιτα με μέτρια επίπεδα πρωτεΐνης μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη μεταβολική υγεία και να καθυστερήσει τη γήρανση.
Στη μελέτη που που διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Waseda στην Ιαπωνία και δημοσιεύθηκε στο GeroScience, οι επιστήμονες τάιζαν νεαρά και μεσήλικα ποντήκια με ισοθερμιδικές δίαιτες που περιείχαν διαφορετικές ποσότητες πρωτεΐνης.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα ποντίκια που ακολουθούσαν δίαιτα μέτριας πρωτεΐνης είχαν χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης και λιπιδίων στο αίμα.
Πόση πρωτεΐνη να περιέχει η δίαιτα για να πετύχουμε τη μακροζωία
Η κατανόηση της σχέσης μεταξύ διατροφής και μεταβολικής υγείας είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της συνολικής ευεξίας και την παράταση της διάρκειας ζωής μας.
Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι διαφορετικές διατροφικές παρεμβάσεις, όπως οι διακυμάνσεις στην πρόσληψη θερμίδων και πρωτεϊνών, μπορούν να βελτιώσουν την υγεία και τη διάρκεια ζωής των ζώων. Ωστόσο, η ιδανική ποσότητα πρωτεΐνης που απαιτείται για τη διατήρηση της μεταβολικής υγείας στον άνθρωπο παραμένει έως τώρα άγνωστη.
Στη μελέτη, η ομάδα με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Yoshitaka Kondo διερεύνησε τις επιπτώσεις της πρόσληψης πρωτεΐνης στη μεταβολική υγεία σε ποντίκια καθώς πλησίαζαν τα γηρατειά.
Στα τρωκτικά νεαρής και μέσης ηλικίας δόθηκε ισοθερμιδική δίαιτα με διαφορετική περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη για δύο μήνες. Οι ερευνητές αξιολόγησαν τον αντίκτυπο αυτών των διατροφικών επιλογών στο βάρος των σκελετικών μυών, στα προφίλ λιπιδίων του ήπατος και του πλάσματος και στα προφίλ αμινοξέων του πλάσματος.
Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι μια δίαιτα πρωτεΐνης σε χαμηλές ποσότητες οδήγησε στην ανάπτυξη ήπιου λιπώδους ήπατος στα μεσήλικα ποντίκια, ενώ μια δίαιτα πρωτεΐνης σε μέτριες ποσότητες μείωσε τα επίπεδα γλυκόζης και λιπιδίων στο αίμα τόσο σε νεαρά όσο και σε μεσήλικα ποντίκια.
Επιπλέον, τα προφίλ αμινοξέων στο πλάσμα έδειξαν συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης πρωτεΐνης και των επιπέδων ηπατικών τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης. Οι επιπτώσεις αυτής της μελέτης στη δημόσια υγεία είναι σημαντικές.
Μέτρια πρόσληψη πρωτεΐνης για παράταση της διάρκειας ζωής
«Οι απαιτήσεις σε πρωτεΐνη αλλάζουν κατά τη διάρκεια της ζωής, είναι υψηλότερες στα νεότερα αναπαραγωγικά ποντίκια, μειώνονται στη μέση ηλικία και αυξάνονται ξανά στα μεγαλύτερα ποντίκια, καθώς μειώνεται η αποτελεσματικότητα της πρωτεΐνης», εξηγεί ο Δρ. Kondo.
«Το ίδιο μοτίβο είναι πιθανό να παρατηρηθεί και στους ανθρώπους. Επομένως, θα μπορούσε να υποτεθεί ότι η αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης πρωτεΐνης στα γεύματα ίσως να προάγει τη μεταβολική υγεία των ανθρώπων. Επιπλέον, η ιδανική ισορροπία μακροθρεπτικών συστατικών σε κάθε στάδιο της ζωής θα μπορούσε να επεκτείνει το διάστημα της υγείας», συμπληρώνει ο ειδικός.
Με απλά λόγια, αυξάνοντας την ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης, μπορούμε δυνητικά να προωθήσουμε τη μεταβολική υγεία και να παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής μας. Η επίτευξη μιας ιδανικής ισορροπίας μακροθρεπτικών συστατικών σε κάθε στάδιο της ζωής είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική ευημερία.