Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία έβαλε στο μικροσκόπιο τις πιο δημοφιλείς δίαιτες. Στην κορυφή της λίστας η μεσογειακή διατροφή και η δίαιτα DASH και στη χειρότερη θέση οι δίαιτες paleo και κετογονική.
Μερικά από τα πιο δημοφιλή προγράμματα διατροφής μπορεί να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους, η οποία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ωστόσο, ένα διατροφικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει πολλά ανθυγιεινά έλαια και κορεσμένα λιπαρά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, ακόμα κι αν όντως συμβάλλει στη μείωση του βάρους.
Τα παραπάνω αναφέρουν σε άρθρο τους στο περιοδικό του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας οι Οδυσσέας Κατσαρός,Υποψήφιος Διδάκτωρ, Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, “Ιπποκράτειο” Γ.Ν.Α. και Μαρία Δρακοπούλου, MD, PhD Καρδιολόγος, Ε.ΔΙ.Π., Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική,Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών,”Ιπποκράτειο” Γ.Ν.Α.
Επιτροπή ειδικών της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας ανέπτυξε μια κατάταξη με τις 10 κορυφαίες δίαιτες στις ΗΠΑ, βαθμολογώντας τις με βάση το πόσο καλά ακολούθησαν τις κατευθυντήριες οδηγίες για μια υγιή καρδιά.
Είναι η πρώτη φορά, που η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία προβαίνει σε μια τέτοια κίνηση.
Η λίστα, που δημοσιεύθηκε στο Circulation, έδωσε τις χαμηλότερες βαθμολογίες στις δίαιτες paleo και κετογονική, εξαιτίας της εξάρτησής τους από λιπαρά προερχόμενα από ζωικές πηγές, όπως το βούτυρο και τα πλήρη γαλακτοκομικά, ενώ περιόριζε σοβαρά τους υδατάνθρακες.
Κορυφαία βαθμολογία έλαβαν η μεσογειακή διατροφή και η δίαιτα DASH, η οποία επικεντρώνεται στα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά.
Η ιχθυοχορτοφαγική δίαιτα – τρώγοντας ψάρια αλλά όχι κόκκινο κρέας – και γενικότερα οι χορτοφαγικές δίαιτες σημείωσαν επίσης υψηλή βαθμολογία για τα οφέλη τους στην καρδιαγγειακή υγεία.
Δεν θα μπορούσαμε, βέβαια, να είμαστε απόλυτοι, στο ότι η κατανάλωση λιπαρών είναι γενικά κάτι κακό για την καρδιά, καθώς τα ακόρεστα λίπη – όπως τα φυτικά έλαια, το ελαιόλαδο ή το ηλιέλαιο, ή τα ψάρια, όπως ο σολομός, και τα καρύδια – μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης και έτσι να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, σημειώνουν οι ειδικοί.
Οι δίαιτες βαθμολογήθηκαν ως εξής:
Η βαθμολόγηση έγινε ανάλογα με το πόσο καλά ακολούθησαν οι δίαιτες τις κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας για μια υγιή καρδιά και συνιστούν:
- Καταναλώστε μεγάλη ποικιλία λαχανικών και φρούτων.
- Επιλέξτε τροφές με δημητριακά ολικής αλέσεως κυρίως, αντί για επεξεργασμένα δημητριακά.
- Επιλέξτε υγιεινές πηγές πρωτεΐνης, όπως φυτικής προελεύσεως (όσπρια και ξηροί καρποί), ψάρια και θαλασσινά, καθώς και γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά ή χωρίς λιπαρά, αντί για γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά.
- Σχετικά με το κρέας, τα κομμάτια που επιλέγετε πρέπει να είναι άπαχα, ενώ οφείλουν να αποφεύγονται οι επεξεργασμένες μορφές.
- Χρησιμοποιήστε υγρά φυτικά έλαια (ελαιόλαδο, καρθαμέλαιο, αραβοσιτέλαιο) και όχι ζωικά λίπη (βούτυρο και λαρδί), ούτε και τροπικά έλαια (καρύδας, φοινικέλαιο).
- Καταναλώστε ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα αντί για υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα.
- Περιορίστε την κατανάλωση ποτών και γενικότερα τροφίμων με πρόσθετα σάκχαρα.
- Επιλέξτε και ετοιμάστε φαγητά με λίγο ή καθόλου αλάτι.
- Αποφύγετε ή περιορίστε το αλκοόλ.
Τι βαθμό έλαβε η κάθε δίαιτα
Στη νέα έκθεση, η επιτροπή χώρισε τις δίαιτες σε τέσσερα επίπεδα, δίνοντας ένα βαθμό για κάθε κατευθυντήρια γραμμή που εμπεριέχονταν. Οι δίαιτες με την υψηλότερη βαθμολογία περιελάμβαναν:
- DASH (εκ του «Dietary Approaches to Stop Hypertension» – Διαιτητικές προσεγγίσεις για έλεγχο της αρτηριακής υπέρτασης), χάρη στην κατά κύριο λόγο δόμησή της από ψάρια, πουλερικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά.
- Μεσογειακή, η οποία είναι πλούσια σε θαλασσινά, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής αλέσεως.
- Χορτοφαγική, συμπεριλαμβανομένων των αυγών ή των γαλακτοκομικών ή και των δύο.
- Ιχθυοχορτοφαγική, που βασίζεται στα ψάρια ως κύρια πηγή πρωτεΐνης.
Δεύτερη βαθμίδα
Οι δίαιτες vegan και χαμηλών λιπαρών κατατάχθηκαν στη δεύτερη βαθμίδα. Και οι δύο ενθαρρύνουν την κατανάλωση οσπρίων και ξηρών καρπών, ενώ περιορίζουν το αλκοόλ, καθώς και τα τρόφιμα και ποτά με πρόσθετα σάκχαρα. Ωστόσο, η αυστηρή vegan διατροφή θα μπορούσε να συμβάλει στην ανεπάρκεια βιταμίνης Β-12. Οι δίαιτες χαμηλών λιπαρών έχασαν πόντους, εξαιτίας της αντιμετώπισης όλων των λιπών ως όμοια και επειδή οι άνθρωποι είχαν την τάση να αντικαθιστούν τα λίπη με υδατάνθρακες ή πρόσθετα σάκχαρα.
Τρίτη βαθμίδα
Η τρίτη βαθμίδα περιελάβανε δίαιτες πολύ χαμηλών υδατανθράκων και πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, επειδή ήταν πολύ χαμηλή σε φυτικές ίνες ή για περιορισμό των φρούτων, των ξηρών καρπών και των υγιών λιπαρών, όπως τα φυτικά έλαια.
Τέταρτη βαθμίδα
Οι κετογονικές και paleo δίαιτες έπεσαν, επίσης, στην τέταρτη βαθμίδα, εν μέρει λόγω των περιορισμών στα φρούτα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα όσπρια, που μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη πρόσληψη φυτικών ινών.
Συνοψίζοντας, είναι ευρέως πλέον κατανοητό, ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, επομένως θα πρέπει όλοι να ανησυχούμε και να μεριμνούμε για την πρωτογενή πρόληψη, το πώς δηλαδή να την αποτρέψουμε αναφέρουν ο Οδυσσέας Κατσαρός και η Μαρία Δρακοπούλου.
Οι δίαιτες με κορυφαία βαθμολογία δίνουν έμφαση στα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα οποία όχι μόνο μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, αλλά και τον κίνδυνο καρκίνου και άλλες παθήσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης.
Για τα άτομα που έλκονται από κετογονικές και paleo δίαιτες, η κατανάλωση περισσότερων ακόρεστων λιπαρών θα μπορούσε να βοηθήσει, ενώ αν κανείς προτιμάει το κόκκινο κρέας, τότε αυτό θα πρέπει να είναι άπαχο.
Το «κλειδί» για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων είναι η αύξηση κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, η επιλογή υγιεινών πηγών πρωτεΐνης και η ελαχιστοποίηση των επεξεργασμένων τροφίμων.
Κλείνοντας με το σημαντικότερο όλων, σημειώνουν οι δύο ειδικοί επιστήμονες, οφείλουμε να εξατομικεύουμε αναλόγως του τι μπορεί να τηρήσει ένα άτομο, καθώς και να ταιριάζει στον τρόπο ζωής του. Μόνο τότε θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε ένα σταθερά καλό αποτέλεσμα και ποιότητα ζωής.