Το «δάκρυ της Χίου» που προστατεύτει το έντερο και τα δόντια και μειώνει την καούρα

Το «δάκρυ της Χίου» που προστατεύτει το έντερο και τα δόντια και μειώνει την καούρα

Υπάρχει ένα τρόφιμο γνωστό και ως «δάκρυ της Χίου», το οποίο χρησιμοποιείται για ιατρικούς λόγους εδώ και πάνω από 2.500 χρόνια. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι είναι ένα αντιοξειδωτικό με αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει σε πολλά ζητήματα υγείας. Μπορείτε να φανταστείτε ποιο είναι;

Σάκχαρο: 8 τροφές που το μειώνουν φυσικά και αποτρέπουν τον διαβήτη

Ποιο είναι το «δάκρυ της Χίου» και πώς ωφελεί την υγεία

Μιλάμε, φυσικά, για τη μαστίχα, μια ρητίνη που προέρχεται από το μαστιχόδεντρο, έναν αειθαλή θάμνο που φύεται στο νησί της Χίου. Μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία, αλλά η έρευνα για την ασφάλειά της είναι περιορισμένη, καθώς καμία επιστημονική μελέτη δεν έχει αποδείξει ότι αυτή η ρητίνη μπορεί να θεραπεύσει ιατρικές καταστάσεις.

Ιστορικά, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν μαστίχα για τη θεραπεία οδοντικών προβλημάτων και πεπτικών παθήσεων. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2020, επιστημονικές μελέτες έχουν απομονώσει 120 διαφορετικές ενώσεις στη μαστίχα, μερικές από τις οποίες είναι:

  • αντιφλεγμονώδεις
  • αντιβακτηριδιακές
  • αντιοξειδωτικές
  • κατά του έλκους
  • αντιδιαβητικές

Ακολουθούν ορισμένα οφέλη της για την υγεία:

1. Προστασία της οδοντικής υγείας

Μια ανασκόπηση του 2023 σε 14 μελέτες σχετικά με τη μαστίχα και την υγεία των δοντιών βρήκε στοιχεία ότι το μάσημα της ρητίνης μπορεί να αναστείλει τη συσσώρευση πλάκας. Όταν η πλάκα συσσωρεύεται στα δόντια, μπορεί τελικά να οδηγήσει σε τερηδόνα.

Οι μελέτες στην ανασκόπηση δεν ανέφεραν παρενέργειες ή τοξικότητα από τη μαστίχα, αλλά οι συγγραφείς λένε ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα.

2. Μείωση της καούρας

Η μαστίχα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της καούρας, γνωστή και ως δυσπεψία. Μια ανασκόπηση του 2022 αναφέρει μια παλαιότερη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή στην οποία 148 συμμετέχοντες έλαβαν 350 mg τσίχλας μαστίχας τρεις φορές την ημέρα για 3 εβδομάδες για τη δυσπεψία τους. Στο τέλος της δοκιμής, τα συμπτώματα της δυσπεψίας είχαν μειωθεί σημαντικά.

3. Μείωση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση προηγούμενων μελετών του 2020, η μαστίχα έχει αντιβακτηριακή δράση έναντι πολλών τύπων βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένου του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού (H. pylori). Η παρουσία του βακτηρίου αυτού στο στομάχι είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για έλκη στομάχου. Τα βακτήρια μπορεί επίσης να αποτελούν παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του στομάχου.

Καρκίνος: Θρεπτικό στοιχείο σε ξηρό καρπό θα μπορούσε να τον καταπολεμήσει – Πόσο πρέπει να τρώτε

Σε ορισμένες μελέτες, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μπορεί να είναι αρκετά ισχυρή ώστε να μειώσει σημαντικά ή ακόμα και να εξαλείψει το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Ωστόσο, η έρευνα για το εάν μπορεί να λειτουργήσει ως αυτόνομη θεραπεία ή σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ήταν ανάμεικτη.

Μερικές μελέτες έχουν βρει ότι οι αναστολείς της μαστίχας και της αντλίας πρωτονίων δεν φαίνεται να λειτουργούν τόσο αποτελεσματικά μαζί. Μια άλλη μικρή μελέτη στην ανασκόπηση δεν βρήκε κανένα αποτέλεσμα από την τσίχλα. Οι συγγραφείς υπογραμμίζουν την ανάγκη για περισσότερες κλινικές δοκιμές υψηλής ποιότητας.

4. Διαχείριση της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου

Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η μαστίχα θα μπορούσε να βοηθήσει στις ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου (ΙΦΝΕ), όπως η νόσος του Crohn. Ωστόσο, μια ανασκόπηση του 2023 παλαιότερης έρευνας σημειώνει ότι τα περισσότερα από τα στοιχεία που το υποστηρίζουν μέχρι στιγμής προέρχονται από μελέτες σε ζώα. Επομένως, τα δεδομένα για τον άνθρωπο είναι περιορισμένα.

Και πάλι, όμως, μερικές μικρές κλινικές δοκιμές δείχνουν κάποια υπόσχεση. Η ανασκόπηση σημειώνει ότι αρκετοί βρήκαν ότι η από του στόματος λήψη μαστίχας βοήθησε στη μείωση των συμπτωμάτων και των φλεγμονωδών ουσιών που είναι γνωστές ως κυτοκίνες στο σώμα. Απαιτείται περισσότερη έρευνα με μεγαλύτερες ομάδες συμμετεχόντων για να επιβεβαιωθεί ότι είναι ένας ασφαλής τρόπος για τη θεραπεία της ΙΦΝΕ.

5. Έλεγχος των επιπέδων χοληστερόλης

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η μαστίχα μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να βελτιώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης τους. Μια ανασκόπηση του 2022 αναφέρει μια μελέτη στην οποία 156 άτομα με χοληστερόλη πάνω από 200 χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο έλαβαν είτε 1 γραμμάριο ακατέργαστης μαστίχας την ημέρα είτε 2 γρ. μαστίχας σε σκόνη.

Η «σοκολάτα της φύσης» που μειώνει τη χοληστερίνη – Θεραπεύει τη διάρροια και ανακουφίζει από τις ημικρανίες

Μετά από 8 εβδομάδες, μόνο η ομάδα που πήρε ακατέργαστη μαστίχα παρουσίασε βελτιώσεις στα επίπεδα χοληστερόλης σε σύγκριση με όταν ξεκίνησαν. Ωστόσο, δεν υπήρχε διαφορά σε συγκεκριμένους τύπους χοληστερόλης, όπως η LDL χοληστερόλη ή τα τριγλυκερίδια. Ως αποτέλεσμα, δεν είναι σαφές εάν αυτά τα αποτελέσματα είναι ακριβή.

Πηγές: Medical News Today, Journal of Natural MedicinesInternational Journal of Molecular Sciences, Nutrients

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top