Το φρούτο αυτό περιέχει μία από τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σε αντιοξειδωτικά συστατικά σε σχέση με τα άλλα φρούτα. Τα συστατικά του μειώνουν τη φλεγμονή του σώματος, προάγουν την υγεία και παρέχουν μια γενικότερη ευεξία.
Το μικρό κόκκινο φρούτο φημίζεται για την προστασία που προσφέρει στο πεπτικό και ουροποιητικό σύστημα. Συμβάλλει στην ισορροπία των βακτηριδίων σε ολόκληρο το πεπτικό σας σύστημα, ενεργώντας με παρόμοιο τρόπο όπως τα προβιοτικά, τα οποία δημιουργούν ένα περιβάλλον υγιούς εντερικής χλωρίδας. Αποτρέπει την ανάπτυξη κάποιου παθογόνου στο έντερο και το ενδεχόμενο μεταφοράς του στο ουροποιητικό.
Το συγκεκριμένο φρούτο έχει αντισηπτικές και διουρητικές ιδιότητες. Βοηθά τον οργανισμό να εξαλείψει τις τοξίνες. Περιέχει φυτικές ουσίες που αποτρέπουν την προσκόλληση παθογόνων μικροοργανισμών στο ουροποιητικό και προστατεύουν από ουρολοιμώξεις.
Κράνμπερι
Πρόκειται για το κράνμπερι, το φρούτο ενός θάμνου που ανήκει στην ίδια οικογένεια με άλλα μούρα (γένος Vaccinium), από τα οποία το πιο γνωστό είναι το μύρτιλο (blueberry). Τη μεγαλύτερη παραγωγή κράνμπερι παγκοσμίως την έχουν οι ΗΠΑ και ο Καναδάς και η καλλιέργειά του θέλει ένα αρκετά υγρό κλίμα.
Είναι μια τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία και αποτελεί μία καλή επιλογή για το διαιτολόγιό σου.
Νέα μελέτη για το κράνμπερι
Τα οφέλη του ανέδειξε μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό npj Biofilms and Microbiomes. Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα εκχυλίσματα κράνμπερι βελτιώνουν τον εντερικό μικροβιόκοσμο και συμβάλλουν στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.
Η μελέτη του Université Laval και του Ινστιτούτου Διατροφής και Λειτουργικών Τροφίμων (INAF) ανέφερε ευεργετικά αποτελέσματα μετά από μόλις τέσσερις ημέρες κατανάλωσης του εκχυλίσματος.
Τα κράνμπερι και τα μούρα συνδέονται με πολλαπλά οφέλη για την υγεία, τα οποία αποδίδονται κυρίως στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε πολυφαινόλες, με τη μορφή τανινών. Περιέχουν επίσης υψηλές συγκεντρώσεις ολιγοσακχαριτών, μικρών ινών που θεωρείται ότι συμβάλλουν στη βιοδραστικότητά τους.
Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Yves Desjardins, καθηγητή στη Σχολή Γεωπονίας και Επιστημών Τροφίμων, έδειξε ότι οι πολυφαινόλες και οι ολιγοσακχαρίτες που υπάρχουν στο εκχύλισμα ενισχύουν το γένος Bifidobacterium, που σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη και καρδιομεταβολικών ασθενειών.
«Κανονικά, αυτά τα βακτήρια διεγείρονται από την κατανάλωση διαιτητικών ινών. Παρατηρήσαμε το ίδιο αποτέλεσμα με το εκχύλισμα με δόση σχεδόν 20 φορές χαμηλότερη» αναφέρει ο Jacob Lessard-Lord, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο INAF.
Τα εκχυλίσματα κράνμπερι διεγείρουν επίσης το βακτήριο Akkermansia muciniphila, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στον εντερικό βλεννογόνο, συμβάλλοντας στη μείωση της φλεγμονής και στην ενίσχυση του εντερικού φραγμού.
Το κράνμπερι μπορεί να βελτιώσει την πρόγνωση χρόνιας νόσου
Αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς γνωρίζουμε όλοι τις βλαβερές συνέπειες της δυτικής διατροφής. «Αυτή η διατροφή μεταβάλλει τον μικροβιόκοσμο, προκαλεί φλεγμονή του βλεννογόνου και θέτει σε κίνδυνο την ακεραιότητα του εντερικού φραγμού, ο οποίος παίζει καθοριστικό ρόλο στην προστασία του οργανισμού από τα βακτήρια που υπάρχουν στο έντερο» ανέφερε ο καθηγητής Yves Desjardins.
Και πρόσθεσε ότι: «Η αλλοίωση του εντερικού φραγμού επιτρέπει τη διέλευση λιποπολυσακχαριτών (LPS) που προέρχονται από τον εντερικό μικροβιόκοσμο, γνωστή ως μεταβολική ενδοτοξαιμία, και αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την εμφάνιση και την εξέλιξη της φλεγμονής και των μεταβολικών ασθενειών». «Η συνεχής φλεγμονή που προκύπτει από την παρουσία LPS στο σώμα μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης, και καρδιαγγειακές παθήσεις» εξήγησε ο ίδιος.
Τα εκχυλίσματα κράνμπερι θα μπορούσαν να τροποποιήσουν τη φλεγμονώδη οδό και να βελτιώσουν την πρόγνωση μιας χρόνιας νόσου. Διεγείροντας το βακτήριο Akkermansia muciniphila και το Bifidobacterium, ο μικροβιόκοσμος αναγεννάται και αναδημιουργεί ένα αντιφλεγμονώδες περιβάλλον. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των συνδέσεων μεταξύ των κυττάρων του εντερικού φραγμού, οχυρώνοντάς τον με αυτόν τον τρόπο.
Στη μελέτη συμμετείχαν περίπου 40 άτομα που κατανάλωναν συμπλήρωμα κράνμπερι σε μορφή κάψουλας δύο φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ, το οποίο ισοδυναμεί με την πρόσληψη 60 γραμμαρίων φρέσκων κράνμπερι.
Στην αρχή της μελέτης και μετά από τέσσερις ημέρες, συλλέχθηκαν από τους συμμετέχοντες δείγματα πλάσματος, ούρων και κοπράνων και διαπιστώθηκαν τα οφέλη του κράνμπερι στον οργανισμό τους. «Είναι ελπιδοφόρο να βλέπουμε ευεργετική επίδραση μετά από μόλις τέσσερις ημέρες» τόνισε ο Lessard-Lord, ο οποίος σας συμβουλεύει να εντάξετε το συγκεκριμένο φρούτο στη διατροφή σας.
Παραπομπές