Site icon Όλο Υγεία

Ο χυμός πορτοκαλιού δεν είναι και τόσο υγιεινός – Ποιοι δεν πρέπει να πίνουν

χυμός πορτοκαλιού

Ο χυμός πορτοκαλιού βρίσκεται σχεδόν καθημερινά σε όλα νοικοκυριά και τα τραπέζια. Στο πρωινό, το απογευματινό, ακόμη και στο βραδινό γεύμα. Είναι όμως υγιεινός; Και πόσο χυμό μπορείτε να καταναλώνετε;

Ο χυμός πορτοκαλιού είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, κάλιο και φυλλικό οξύ και έχει πολλά οφέλη για την υγεία σας. Σας βοηθά στην πρόληψη της αναιμίας, καθώς ενισχύει την ικανότητα του σώματός σας να απορροφά σίδηρο, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Κάνει καλό στην καρδιά σας και σας προστατεύει από διάφορες χρόνιες παθήσεις.

Αν και η πορτοκαλάδα θεωρείται εδώ και χρόνια υγιεινή, μήπως αυτό το βασικό συστατικό του τραπεζιού σας θα έπρεπε να ανήκει στο παρελθόν; Τι απαντούν ειδικοί σε θέματα υγείας και διατροφής σχετικά με τις επιδράσεις της πορτοκαλάδας στο σώμα σας και τον καλύτερο τρόπο κατανάλωσής της.

«Δεν θα έλεγα ότι ο χυμός πορτοκαλιού είναι κακός για τον οργανισμό. Είναι μια πηγή βασικών θρεπτικών συστατικών» δήλωσε η διαιτολόγος Heidi McIndoo στο huffpost. «Ωστόσο, όπως τα περισσότερα πράγματα, όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να οδηγήσει σε ανθυγιεινά αποτελέσματα» πρόσθεσε η ίδια.

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια, είναι σημαντικό να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στο τι αναγράφεται στην ετικέτα του προϊόντος.

«Αν κάποιος ενδιαφέρεται για τα διατροφικά οφέλη ενός χυμού, το να βλέπει στην ετικέτα “φυσικός χυμός” δεν έχει νόημα. Αν, ωστόσο, ένα άτομο θέλει να αποφύγει τυχόν τεχνητά συστατικά, η ετικέτα “φυσικός χυμός” μπορεί να το βοηθήσει να επιλέξει σωστά» τόνισε η Heidi McIndoo.

Ο χυμός δεν βοηθάει στο αδυνάτισμα

«Ενώ πολλοί άνθρωποι θεωρούν τον χυμό πορτοκαλιού υγιεινό, συμβουλεύω όσους θέλουν να χάσουν βάρος και να μειώσουν το σάκχαρο στο αίμα τους να μείνουν μακριά» ανέφερε η διαιτολόγος Maggie Bell.

Και ενώ η ετικέτα “χωρίς πρόσθετη ζάχαρη” μπορεί να είναι ακριβής, υπάρχει πολλή φυσική ζάχαρη στο χυμό σας. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, ένα φλιτζάνι χυμού πορτοκαλιού περιέχει περίπου 20 γραμμάρια ζάχαρης, που ισοδυναμεί με σχεδόν 5 κουταλάκια του γλυκού!

Η ίδια υπογραμμίζει επίσης τον εθιστικό χαρακτήρα της ζάχαρης που οδηγεί συχνά σε υπερκατανάλωση, συμβάλλοντας ενδεχομένως στην αύξηση του σωματικού βάρους με την πάροδο του χρόνου.

«Αν έχετε στόχο όχι μόνο να χάσετε κάποιο βάρος αλλά και να το διατηρήσετε μακροπρόθεσμα, η κατανάλωση χυμού πορτοκάλι μπορεί να είναι ένας από τους πολλούς ύπουλους ενόχους που σαμποτάρουν την προσπάθειά σας» δήλωσε και ο προπονητής Rich Taylor-Wellington.

Ο χυμός δεν κάνει καλό στα δόντια

Τα εσπεριδοειδή περιέχουν κιτρικό οξύ, το οποίο φθείρει το σμάλτο σας, και ο χυμός πορτοκαλιού δεν διαφέρει.

«Ο χυμός πορτοκαλιού είναι ένα διπλό χτύπημα για τα δόντια: Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και είναι όξινος» δήλωσε η οδοντίατρος και μέλος ΔΕΠ στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα Elizabeth  Simpson.

«Όσο περισσότερα όξινα ποτά πίνουν οι ασθενείς, τόσο χειρότερες είναι οι επιπτώσεις» δήλωσε η ίδια. «Αν καταναλώνετε πολλά τρόφιμα που διασπώνται σε ζάχαρη, όπως ο χυμός πορτοκαλιού, έχετε μεγάλη πιθανότητα να καταστρέψετε τα δόντια σας και να χρειαστείτε οδοντιατρική θεραπεία» πρόσθεσε.

Ο χυμός πορτοκάλι και το σάκχαρο

Η κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού από μόνη της μπορεί να αυξήσει γρήγορα το σάκχαρο στο αίμα σας. Ωστόσο, αν τον συνδυάσετε με φυτικές ίνες και πρωτεΐνες ο κίνδυνος αυτός μετριάζεται.

Κάθε ασθενής με διαβήτη είναι διαφορετικός και θα πρέπει να μιλήσει με τον γιατρό του για τις ατομικές του ανάγκες.

Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώσετε το πορτοκάλι

Οι ειδικοί σας συμβουλεύουν: Φάτε το, μην το πιείτε! φυτικές ίνες ενός πορτοκαλιού θα σας βοηθήσουν να χορτάσετε γρήγορα, οπότε αντί να καταναλώσετε πολλά πορτοκάλια που βρίσκονται σε ένα ποτήρι χυμό πορτοκαλιού, πιθανότατα θα φάτε μόνο ένα.

Και αν θέλετε να πιείτε χυμό, κάντε το με μέτρο και παρακολουθήστε την κατανάλωσή σας (πόσα πορτοκάλια θα περιέχει ο χυμός) ώστε να μην το παρακάνετε. Όσον αφορά την προστασία των δοντιών σας, σας συνιστούν να πίνετε τον χυμό με καλαμάκι, ελαχιστοποιώντας μ’ αυτόν τον τρόπο την επαφή με τον σμάλτο σας.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Exit mobile version