Ο σούπερ χυμός που προστατεύει από καρδιακές παθήσεις μετά την εμμηνόπαυση

χυμός

Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιοπάθειας καθώς μειώνονται τα οιστρογόνα που προστατεύουν την καρδιά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, γι’ αυτό είναι απαραίτητο να ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και μία σωστή διατροφή.

Έρευνες μάλιστα έχουν δείξει ότι ένας συγκεκριμένος χυμός κάνει καλό στην καρδιά των γυναικών που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση. Στην περίοδο αυτή της ζωής τους οι γυναίκες βιώνουν πολλές ορμονολογικές αλλαγές. Ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, τα αιμοφόρα αγγεία χάνουν την ελαστικότητά τους, η πίεση και η χοληστερόλη αυξάνονται, ενώ κάποιες γυναίκες εμφανίζουν και διαβήτη τύπου 2.

Καρδιά: Το σημάδι στο στόμα που προειδοποιεί για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό 

Μία σωστή και υγιεινή διατροφή προστατεύει τον οργανισμό των γυναικών από διάφορες παθήσεις, όπως καρδιολογικά προβλήματα.

Ποιος χυμός προστατεύει από καρδιακές παθήσεις μετά την εμμηνόπαυση

Σύμφωνα με έρευνες, η καθημερινή κατανάλωση χυμού παντζαριού μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς μετά την εμμηνόπαυση.

Το παντζάρι είναι ένα βολβοειδές κόκκινο λαχανικό γνωστό και ως κοκκινογούλι ή τεύτλο. Το κόκκινο αυτό λαχανικό αποτελεί ένα τρόφιμο με μεγάλη διατροφική αξία που αξίζει να εντάξετε στη διατροφή σας.

Καθώς το σώμα γερνάει και η υγεία αρχίζει να φθίνει, είναι πολύ σημαντικό να φροντίζετε την καρδιά σας. Και, όπως λένε οι ειδικοί, ένα ποτήρι με χυμό παντζαριού καθημερινά μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να το κάνετε αυτό. Το ισχυρό αυτό ρόφημα πρέπει να αποτελεί βασικό συστατικό της διατροφής μιας γυναίκας που βρίσκεται στην εμμηνόπαυση.

Τα οφέλη του παντζαριού για την υγεία

«Το παντζάρι είναι φυσικά πλούσιο σε νιτρικά άλατα που παίζουν ρόλο στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, αυξάνοντας τη μεταφορά και την απορρόφηση οξυγόνου στο σώμα. Η κατανάλωση παντζαριού συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που μειώνουν το οξειδωτικό στρες και τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται από τη φλεγμονή, οι οποίες επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς» δήλωσε στο Indianexpress η γνωστή διαιτολόγος Vriti Srivastav.

Επιπλέον, το παντζάρι είναι πηγή φυτοοιστρογόνων, τα οποία μιμούνται τα οιστρογόνα. Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, τα επίπεδα οιστρογόνων μειώνονται, οδηγώντας ενδεχομένως σε υπέρταση και αυξημένη φλεγμονή.

Επίσης, σύμφωνα με την Κλινική του Κλίβελαντ, το φυλλικό οξύ στο παντζάρι συμβάλλει στη βελτίωση της διάθεσης, παράγοντας νευροδιαβιβαστές που μειώνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Το παντζάρι ρίχνει την πίεση;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το παντζάρι βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στη μείωση του στρες και στη μείωση της φλεγμονής. Τα μέταλλα του βελτιώνουν την υγεία των οστών, η οποία συχνά διακυβεύεται κατά την προεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση λόγω των χαμηλών επιπέδων ασβεστίου.

Γυναίκες: Πότε αυξάνεται ο κίνδυνος για υψηλή χοληστερόλη και προβλήματα στην καρδιά 

Οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση εμφανίζουν συχνά καρδιαγγειακές αλλαγές και αντίσταση στην ινσουλίνη, κυρίως λόγω των μειωμένων επιπέδων οιστρογόνων. Αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν την ικανότητα των αιμοφόρων αγγείων να χαλαρώνουν και να συστέλλονται αποτελεσματικά, θέτοντας σε κίνδυνο την περιφερική κυκλοφορία.

Με την ενίσχυση των επιπέδων του μονοξειδίου του αζώτου μέσω της καθημερινής κατανάλωσης χυμού παντζαριού, τα αιμοφόρα αγγεία μπορούν να διατηρήσουν καλύτερη ελαστικότητα, ενισχύοντας τη ροή του αίματος, ανέφερε ο ιατρός Δρ Biju

Ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος για να καταναλώσετε χυμό παντζαριού

Είναι πάντα καλύτερο να καταναλώνετε ολόκληρα λαχανικά ή φρούτα αντί για χυμό. Αν κάνετε χυμό, συνδυάστε παντζάρι με καρότο και τζίντζερ και περιορίστε τα σε 200 ml. Για έναν σκέτο χυμό παντζαριού, καταναλώστε περίπου 100-150 ml, τόνισε η Srivastav.

Μπορείτε επίσης να προσθέσετε παντζάρι σε σαλάτες ή να το τρίψετε και να το ανακατέψετε με καρυκεύματα. Να το προσθέσετε τριμμένο σε σάλτσες και πολλές άλλες συνταγές.

Σύμφωνα με τη διαιτολόγο Srivastav, η κατανάλωση παντζαριού είναι ασφαλής αν πλυθεί καλά, ενώ συμβουλεύει τα άτομα που έχουν διαβήτη, να συνδυάζουν τα παντζάρια με άλλα λαχανικά στη σαλάτα και να προτιμούν ολόκληρα παντζάρια αντί για το χυμό.

Επίσης, τα άτομα με προβλήματα στα νεφρά θα πρέπει να συμβουλεύονται τον ιατρό τους πριν την καθημερινή κατανάλωση χυμού παντζαριού. Σπάνια, τα υψηλά επίπεδα νιτρικών μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους ή ζάλη.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top