Τα βακκίνια (cranberries) είναι ένα ξινό φρούτο που προσφέρει κάτι περισσότερο από μια γευστική προσθήκη στο κοκτέιλ σας. Ο πικάντικος, χωρίς ζάχαρη, ξινός χυμός κράνμπερι μπορεί να έχει θέση σε μια υγιεινή διατροφή όλο το χρόνο.
Ο χυμός κράνμπερι χρησιμοποιείται από καιρό για την προώθηση της υγείας της ουροδόχου κύστης, του στομάχου, του αίματος και του ήπατος. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες, αλλά η έρευνα δείχνει ότι πολλές από αυτές τις παραδοσιακές χρήσεις του μπορεί να έχουν αξία σε μια προσανατολισμένη στην υγεία διατροφή.
Η τροφή που ξεβουλώνει τις αρτηρίες: Πόσα κράνμπερι την ημέρα τις καθαρίζουν
Ο ξινός χυμός και διατροφική του αξία
Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), 225 γραμμάρια χυμού κράνμπερι χωρίς ζάχαρη παρέχει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:
- Θερμίδες: 116
- Ολικό λίπος: 0,3 γραμμάρια
- Κορεσμένα λιπαρά: 0 γρ
- Trans λιπαρά: 0 γρ
- Χοληστερόλη: 0 χιλιοστόγραμμα (mg)
- Νάτριο: 5 mg
- Ολικοί υδατάνθρακες: 30,9 γρ
- Διαιτητικές ίνες: 0,3 γρ
- Ολικά σάκχαρα: 30,6 γρ
- Προστιθέμενα σάκχαρα: 0 γρ
- Πρωτεΐνη: 0,9 γρ
- Βιταμίνη D: 0 μικρογραμμάρια (mcg)
- Βιταμίνη C: 23,5 mg
- Ασβέστιο: 20,2 mg
- Σίδηρος: 0,6 mg
- Κάλιο: 195 mg
Ο χυμός κράνμπερι είναι επίσης μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, των μορίων που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, σύμφωνα με τη Megan Lyons, γιατρό κλινικής και ολιστικής διατροφής στο Ντάλας.
«Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και να οδηγήσουν σε φλεγμονή και χρόνιες ασθένειες. Ωστόσο, τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην απομάκρυνσή τους και να προστατεύσουν το σώμα από τη ζημιά που μπορούν να προκαλέσουν», προσθέτει η Lyons.
Πιθανά οφέλη του χυμού κράνμπερι για την υγεία που πρέπει να γνωρίζετε
Πολλά από τα πιθανά οφέλη του χυμού κράνμπρι προέρχονται από αντιοξειδωτικά, αλλά υπάρχουν πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά που προσφέρουν προνόμια. Ακολουθούν μερικά από τα πιθανά οφέλη του χυμού κράνμπερι για την υγεία.
- Ο χυμός κράνμπερι μπορεί να αποτρέψει τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
- Ο χυμός κράνμπερι μπορεί να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς
- Ο χυμός κράνμπερι μπορεί να αποτρέψει το έλκος στομάχου
- Ο χυμός κράνμπερι μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εντέρου
- Ο χυμός κράνμπερι μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων
1. Μπορεί να αποτρέψει τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
Περίπου το 50% των γυναικών εμφανίζουν λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Πρόκειται για μια κατάσταση που εμφανίζεται όταν τα βακτήρια E. coli που ζουν φυσιολογικά στο έντερο εισέρχονται στο ουροποιητικό σύστημα και πολλαπλασιάζονται.
Μια ανασκόπηση και μετα-ανάλυση μελετών σε σχεδόν 4.000 άτομα ευάλωτα σε ουρολοιμώξεις υποδηλώνει ότι οι ενώσεις του χυμού των βακκίνιων που ονομάζονται προανθοκυανιδίνες (η χρωστική ουσία που δίνει στα βακκίνια το κόκκινο-μοβ χρώμα τους) μπορεί να εμποδίσουν τα βακτήρια E. coli να κολλήσουν στο ουροποιητικό σύστημα.
«Το E. coli μπορεί απλά να περάσει από τα ούρα μας αντί να αποικίσει στα τοιχώματα του ουροποιητικού συστήματος και να εξελιχθεί σε ουρολοίμωξη», εξηγεί η Lyons.
Μια μετα-ανάλυση 18 μελετών διαπίστωσε ότι η κατανάλωση του χυμού συσχετίστηκε με 54% χαμηλότερο ποσοστό ουρολοιμώξεων από ένα ρόφημα εικονικού φαρμάκου. Ο χυμός κράνμπερι βοηθά στην πρόληψη των λοιμώξεων και στην εξισορρόπηση του κολπικού μικροβιώματος, αλλά εάν έχετε μια ενεργή λοίμωξη, καλό είναι να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα.
Χυμός κράνμπερι: Το απρόσμενο όφελος για την υγεία του προστάτη στους άνδρες
2. Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς
Η υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά του χυμού μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς. Μια μετα-ανάλυση διαπίστωσε ότι ο χυμός κράνμπερι μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της συστολικής αρτηριακής πίεσης και να βελτιώσει τα επίπεδα λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL) ή «καλής» χοληστερόλης στους ενήλικες.
Άλλες μελέτες δείχνουν μικτά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, μια μελέτη ενηλίκων με αυξημένη αρτηριακή πίεση βρήκε μόνο μια ελαφρά μείωση μετά την κατανάλωση 500 mL χυμού κράνμπερι καθημερινά για οκτώ εβδομάδες. Μια άλλη ανασκόπηση 16 μελετών διαπίστωσε ότι τα κράνμπερι είχαν θετικές επιδράσεις στην υγεία της καρδιάς αλλά όχι αρκετές για να θεωρηθούν στατιστικά σημαντικά.
«Τα βακκίνια μπορούν να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής που προάγει την καρδιαγγειακή υγεία, αλλά δεν θα τα έθετε σε προτεραιότητα εάν κάποιος ανησυχεί ιδιαίτερα για καρδιαγγειακές παθήσεις», σημειώνει η Lyons.
3. Μπορεί να αποτρέψει το έλκος στομάχου
Οι προανθοκυανιδίνες του κράνμπερι μπορεί να αποτρέψουν το έλκος στομάχου εμποδίζοντας το ελικοβακτηρίδιο να ενσωματωθεί στα τοιχώματα του στομάχου και να ριζώσει.
Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι βακτήριο που βρίσκεται σε μολυσμένα τρόφιμα και νερό και μπορεί να βλάψει την προστατευτική επένδυση του στομάχου ή του λεπτού εντέρου, αφήνοντας τον ιστό ευάλωτο στο οξύ του στομάχου. Με την πάροδο του χρόνου, το οξύ του στομάχου τρώει την επένδυση και δημιουργεί μια ανοιχτή πληγή (έλκος).
«Τα κράνμπερι μπορούν να αποτρέψουν τον αποικισμό και τη διαιώνιση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού», τονίζει η Lyons.
Μια μελέτη 522 ενηλίκων με λοιμώξεις από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 450 ml χυμού κράνμπερι δύο φορές την ημέρα για οκτώ εβδομάδες μείωσε το ποσοστό μόλυνσης κατά 20%.
4. Μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εντέρου
Ο χυμός βακκίνιων μπορεί να προάγει την υγεία του εντέρου αυξάνοντας τον αριθμό των ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου στο πεπτικό σύστημα, το οποίο βοηθά στην πέψη και βοηθά το σώμα να απορροφά τα θρεπτικά συστατικά.
Η έρευνα δείχνει ότι οι πολυφαινόλες (φυτικές ενώσεις) στα κράνμπερι προάγουν την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων του εντέρου σε υγιείς νεαρές γυναίκες μετά την κατανάλωση χυμού για 21 ημέρες. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η μελέτη χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από μια εταιρεία που πωλεί χυμό κράνμπερι.
Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που έπιναν χυμό κράνμπερι για έξι εβδομάδες παρουσίασαν κάποια βελτίωση στη δυσκοιλιότητα, χάρη στην αύξηση των ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου και στη μείωση της φλεγμονής.
5. Μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων
Όπως και άλλα φρούτα, τα κράνμπερι μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου, σύμφωνα με τη Michelle Routhenstein, διαιτολόγο προληπτικής καρδιολογίας στη Νέα Υόρκη. Πιστεύεται ότι οι φυτικές ενώσεις καταπολεμούν την οξειδωτική βλάβη, μια ανισορροπία μεταξύ των ελεύθερων ριζών και των αντιοξειδωτικών που συμβάλλει στην επιτάχυνση της γήρανσης και σε χρόνιες ασθένειες όπως ο καρκίνος.
Οι περισσότερες από τις μελέτες αφορούν επί του παρόντος εκχυλίσματα κράνμπερι, όχι χυμό. Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα κράνμπερι επιβράδυνε την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του μαστού. Οι συγγραφείς μιας άλλης ανασκόπησης σημείωσαν ότι το εκχύλισμα κράνμπερι μπορεί να έχει προστατευτικές ιδιότητες που αποτρέπουν τον καρκίνο του στόματος.
Το Νο1 φρούτο που κάνει καλό στο έντερο – Προστατεύει από διαβήτη και καρδιακές παθήσεις
Η έρευνα βρίσκεται ακόμα στα προκαταρκτικά της στάδια, επομένως ο χυμός κράνμπερι δεν μπορεί ακόμη να θεωρηθεί ως αποδεδειγμένη μέθοδος για την πρόληψη ή τη θεραπεία του καρκίνου στους ανθρώπους.