Το χρυσαφένιο συστατικό του χαλβά που αδυνατίζει, ρυθμίζει το σάκχαρο και ωφελεί την καρδιά

Το χρυσαφένιο συστατικό του χαλβά που αδυνατίζει, ρυθμίζει το σάκχαρο και ωφελεί την καρδιά

Ο χαλβάς είναι ένα από τα πιο δημοφιλή παραδοσιακά ελληνικά γλυκά. Θεωρείται το γλυκό της Σαρακοστής και του Πάσχα, καθώς είναι νηστίσιμο και παράλληλα πεντανόστιμο. Ένα χρυσαφένιο συστατικό αυτού του υπέροχου γλυκού προσφέρει αυτή την ιδιαίτερη γεύση και ταυτόχρονα πολλά οφέλη για την υγεία. Μπορείτε να φανταστείτε ποιο είναι;

3 απρόσμενες τροφές που «καταστρέφουν» τον εγκέφαλο μετά τα 40 – Πώς να τον προστατεύσετε;

Ποιο είναι το χρυσαφένιο συστατικό στον χαλβά και ποια η διτροφική του αξία

Το σιμιγδάλι είναι ένα χοντρό αλεύρι που παρασκευάζεται από σκληρό σιτάρι. Όταν αλέθεται σε αλεύρι, το σκληρό σιτάρι είναι γνωστό ως σιμιγδάλι και χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο σε ψωμί, ζυμαρικά και χυλό. Αυτό το αλεύρι είναι πιο σκούρο και πιο χρυσαφένιο από το αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Έχει ένα ήπιο, γήινο άρωμα. Μαζί με τις μαγειρικές του χρήσεις, το σιμιγδάλι ωφελεί επίσης τη διαχείριση του βάρους, την υγεία της καρδιάς και το πεπτικό σύστημα.

Σιμιγδάλι: Διατροφική αξία

Το αλεύρι από σιμιγδάλι μπορεί να εμπλουτιστεί, πράγμα που σημαίνει ότι οι παραγωγοί τροφίμων προσθέτουν εκ νέου θρεπτικά συστατικά που χάθηκαν κατά την επεξεργασία των κόκκων σκληρού σίτου. Το εμπλουτισμένο σιμιγδάλι περιέχει υψηλότερα επίπεδα βιταμινών και μετάλλων από το μη εμπλουτισμένο.

Μια μερίδα 56 γραμμαρίων άψητο, εμπλουτισμένο σιμιγδάλι παρέχει:

  • Θερμίδες: 198 θερμίδες
  • Υδατάνθρακες: 40 γραμμάρια
  • Πρωτεΐνη: 7 γραμμάρια
  • Λίπος: λιγότερο από 1 γραμμάριο
  • Φυτικές ίνες: 7% της ημερήσιας πρόσληψης αναφοράς (RDI)
  • Θειαμίνη: 41% της RDI
  • Φυλλικό οξύ: 36% της RDI
  • Ριβοφλαβίνη: 29% της RDI
  • Σίδηρος: 13% της RDI
  • Μαγνήσιο: 8% της RDI

Το σιμιγδάλι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, τα οποία επιβραδύνουν την πέψη και αυξάνουν το αίσθημα πληρότητας μεταξύ των γευμάτων. Έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως θειαμίνη και φυλλικό οξύ, τα οποία έχουν πολλούς σημαντικούς ρόλους στο σώμα, μεταξύ των οποίων ότι μετατρέπουν την τροφή σε ενέργεια.

Επιπλέον, το σιμιγδάλι είναι καλή πηγή σιδήρου και μαγνησίου. Αυτά τα μέταλλα υποστηρίζουν την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, την υγεία της καρδιάς και τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Τα οφέλη του σιμιγδαλιού για την υγεία

  1. Μπορεί να προάγει την απώλεια βάρους
  2. Υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς
  3. Μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα

Σάκχαρο: 8 τροφές που το μειώνουν φυσικά και αποτρέπουν τον διαβήτη

1. Μπορεί να προάγει την απώλεια βάρους

Το σιμιγδάλι είναι πλούσιο σε πολλά θρεπτικά συστατικά που μπορεί να υποστηρίξουν την απώλεια βάρους. Ένα 1/3 φλιτζάνι (56 γραμμάρια) άψητο, εμπλουτισμένο σιμιγδάλι παρέχει το 7% της RDI σε φυτικές ίνες – ένα θρεπτικό συστατικό που στερούνται πολλές δίαιτες. Μελέτες συσχετίζουν μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες με απώλεια βάρους και χαμηλότερο σωματικό βάρος.

Μπορεί να μειώσει τα συναισθήματα της πείνας και να αποτρέψει μελλοντική αύξηση βάρους. Για παράδειγμα, μια μελέτη σε 252 γυναίκες διαπίστωσε ότι κάθε 1 γραμμάριο αύξησης των διαιτητικών ινών την ημέρα είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια βάρους κατά 0,25 κιλά σε διάστημα 20 μηνών.

Το σιμιγδάλι είναι επίσης πλούσιο σε πρωτεΐνη, με 56 γραμμάρια άψητο σιμιγδάλι να παρέχει πάνω από 7 γραμμάρια. Η αύξηση της πρωτεΐνης στη διατροφή έχει αποδειχθεί ότι προάγει την απώλεια βάρους. Για παράδειγμα, μια ανασκόπηση 24 μελετών σημείωσε ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες -σε σύγκριση με μια δίαιτα με τυπική ποσότητα πρωτεΐνης- είχε ως αποτέλεσμα 0,79 κιλά μεγαλύτερη απώλεια βάρους.

Η αύξηση της πρωτεΐνης στη διατροφή μπορεί επίσης να βοηθήσει:

  • στη μείωση της πείνας,
  • στη διατήρηση της μυϊκής μάζας κατά την απώλεια βάρους,
  • στην αύξηση της απώλειας λίπους και
  • στη βελτίωση της σύστασης του σώματος.

2. Υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς

Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Μια ανασκόπηση 31 μελετών διαπίστωσε ότι τα άτομα με την υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών μπορεί να έχουν έως και 24% μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, σε σύγκριση με εκείνους με τη χαμηλότερη πρόσληψη.

Οι φυτικές ίνες μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία της καρδιάς μειώνοντας:

Μια μικρή μελέτη 3 εβδομάδων παρατήρησε ότι η κατανάλωση 23 γραμμαρίων φυτικών ινών την ημέρα από δημητριακά ολικής αλέσεως όπως το σιμιγδάλι μείωσε την LDL χοληστερόλη κατά 5%.

Επιπλέον, το σιμιγδάλι περιέχει άλλα θρεπτικά συστατικά που είναι υγιεινά για την καρδιά, όπως φυλλικό οξύ και μαγνήσιο. Οι δίαιτες πλούσιες σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά βοηθούν στην υποστήριξη της υγείας της καρδιάς. Μια μελέτη σε πάνω από 58.000 άτομα διαπίστωσε ότι η υψηλότερη πρόσληψη φυλλικού οξέος συσχετίστηκε με 38% μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι οι δίαιτες πλούσιες σε μαγνήσιο υποστηρίζουν τη συνολική υγεία της καρδιάς. Για παράδειγμα, μια μελέτη σε πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους έδειξε ότι μια αύξηση 100 mg ημερησίως στο διαιτητικό μαγνήσιο μείωσε:

  • τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας κατά 22% και
  • τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 7%.

3. Μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα

Το σιμιγδάλι μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα λόγω των υψηλών επιπέδων μαγνησίου και διαιτητικών ινών. Η διατήρηση υγιών επιπέδων σακχάρου στο αίμα είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη μείωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 και καρδιακές παθήσεις.

Το μαγνήσιο μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου αυξάνοντας την ανταπόκριση των κυττάρων στην ινσουλίνη, μια ορμόνη που ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Στην πραγματικότητα, οι δίαιτες πλούσιες σε μαγνήσιο έχουν συσχετιστεί με έως και 14% μειωμένο κίνδυνο διαβήτη σε ορισμένες μελέτες.

Το σιμιγδάλι είναι επίσης πλούσιο σε φυτικές ίνες, ένα θρεπτικό συστατικό απαραίτητο για τον έλεγχο του σακχάρου. Οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την απορρόφηση των υδατανθράκων στην κυκλοφορία του αίματος, βοηθώντας στον έλεγχο των αυξήσεων του σακχάρου μετά από ένα γεύμα. Μπορεί επίσης να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα νηστείας σε άτομα με διαβήτη.

Η Νο1 διατροφή για την πρόληψη της οστεοπόρωσης – Ποιες τροφές διατηρούν τα οστά υγιή χωρίς φάρμακ

Επιπλέον, δίαιτες πλούσιες σε φυτικές ίνες μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης A1c -μια μέση ένδειξη σακχάρου στο αίμα σε μια περίοδο 3 μηνών- σε άτομα με διαβήτη έως και 0,5%.

Πηγές: Healthline, Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, The Journal of Nutrition, The American Journal of Clinical Nutrition, Journal of Chripractc Medicine, Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, Stroke, Nutrients, BMC Medicine, Magnesium Research

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top