Υπάρχει ένα χριστουγεννιάτικο λαχανικό που θα συνοδεύει πολλά εορταστικά τραπέζια, το οποίο, αν ενσωματωθεί στην καθημερινή σας διατροφή, μπορεί να βοηθήσει στο πεπτικό σας σύστημα και να απελευθερώσει τη σεροτονίνη. Γνωρίζετε ποιο είναι;
Το δημοφιλές συνοδευτικό λαχανικό έχει αποδειχθεί ότι έχει μια σειρά από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης του μικροβιώματος του εντέρου.
Το παρεξηγημένο τρόφιμο που ενισχύει την υγεία του εντέρου και ρυθμίζει το σάκχαρο
Το παστινάκι, το γνωστό λαχανικό ρίζας που συχνά συνοδεύει τα χριστουγεννιάτικα γεύματα, έχει μερικά εκπληκτικά οφέλη για την υγεία που μπορεί να μην γνωρίζετε.
Το χριστουγεννιάτικο λαχανικό που ενισχύει την υγεία του εντέρου
Οι ειδικοί υγείας στο BBC Good Food τόνισαν ότι το λαχανικό μπορεί να είναι καλό για την υγεία του εντέρου σας, βοηθώντας στην πέψη επειδή είναι μια πλούσια πηγή φυτικών ινών. Καθώς είναι πυκνό τόσο σε διαλυτές όσο και σε αδιάλυτες φυτικές ίνες, το παστινάκι μπορεί να εισάγουν υγιή βακτήρια στο μικροβίωμα του εντέρου σας.
Το μικροβίωμα του εντέρου είναι ένα οικοσύστημα μέσα στο σώμα που χαρακτηρίζεται από το περιβάλλον και τους οργανισμούς που το κατοικούν (βακτήρια) και είναι εντελώς μοναδικό στον καθένα από εμάς.
Τα βακτήρια στο έντερο μπορούν να βοηθήσουν στη διάσπαση των σύνθετων υδατανθράκων και των διαιτητικών ινών που δεν μπορείτε να διασπάσει μόνος του ο οργανισμός. Παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου -ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό- ως υποπροϊόντα, ενώ παρέχουν και ένζυμα που απαιτούνται για τη σύνθεση ορισμένων τύπων βιταμινών.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
«Το παστινάκι περιέχει μια προστατευτική φυτική ένωση που ονομάζεται φαλκαρινόλη, η οποία μπορεί να έχει ηρεμιστική δράση, καθώς και να επηρεάσει την καλή χημική ουσία του εγκεφάλου σεροτονίνη», εξήγησε σε ένα νέο βίντεο στο Instagram ο συντάκτης υγείας του BBC Good Food.
Η μικρή πιπεράτη ρίζα που προστατεύει από καρκίνο και μυκητιάσεις και ωφελεί την καρδιά
Το παστινάκι «ηρεμεί» τον εγκέφαλο και μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου
Η φαλκαρινόλη μπορεί να βρεθεί στο παστινάκι και στα καρότα, και ενώ το 70% «χάνεται κατά το μαγείρεμα», το υπόλοιπο απορροφάται και μπορεί να έχει ηρεμιστική δράση. Η ένωση έχει επίσης θεωρηθεί στο παρελθόν ότι έχει επίδραση στην ανάπτυξη καρκίνου.
Σε μια μελέτη του 2005, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Newcastle, διαπίστωσαν ότι η φυσική ένωση μείωσε τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου σε αρουραίους κατά ένα τρίτο. Σύμφωνα με το Science Daily, η φαλκαρινόλη προστατεύει τα καρότα από μυκητιασικές ασθένειες, όπως η σήψη της γλυκόριζας που προκαλεί μαύρες κηλίδες στις ρίζες κατά την αποθήκευση.
Η ομάδα πραγματοποίησε δοκιμές σε 24 αρουραίους με προκαρκινικούς όγκους σε εργαστηριακές συνθήκες. Τα χώρισαν σε τρεις ομάδες και τα τάισαν με διαφορετικές δίαιτες.
Μετά από 18 εβδομάδες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αρουραίοι που έτρωγαν καρότα μαζί με τη συνήθη τροφή τους και η ομάδα που κατανάλωνε φαλκαρινόλη με την τροφή τους -σε ποσότητα ίση με αυτή που περιέχεται στα καρότα- είχαν κατά ένα τρίτο λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν όγκους πλήρους κλίμακας από τους αρουραίους στην ομάδα ελέγχου.
Το παστινάκι είναι επίσης γεμάτο με βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένου του ότι είναι καλή πηγή βιταμίνης C. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος.
Οφέλη για την υγεία από το παστινάκι
Η διατροφολόγος Kerry Torrens μοιράστηκε πέντε από τα κορυφαία οφέλη από την ενσωμάτωσή του στη διατροφή σας. Αυτά περιλαμβάνουν ότι:
Το «κατσαρό» λαχανικό ενισχύει τα μάτια, τα οστά και προστατεύει την καρδιά και από καρκίνο
- Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, που βοηθούν στην πέψη και διαφοροποιούν το μικροβίωμα του εντέρου
- Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη και μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
- Ως πηγή βιταμίνης C, το παστινάκι είναι μια άμυνα του ανοσοποιητικού, βοηθώντας στην καταπολέμηση της μόλυνσης
- Μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της σεροτονίνης, της χημικής ουσίας που δίνει καλή αίσθηση του εγκεφάλου
- Μπορεί να προσφέρει προστασία από μυκητιασική λοίμωξη.