Τα 4 φαγητά που προκαλούν «αέρια» και είναι καλό να αποφύγετε στο γιορτινό τραπέζι

Χριστούγεννα, αέρια, φαγητά

Ποιος είπε ότι τα Χριστούγεννα έχουν μόνο ευχάριστες μυρωδιές; Αν δεν θέλετε δυσάρεστες εκπλήξεις τις γιορτινές μέρες, αποφύγετε να συμπεριλάβετε αυτά τα τέσσερα φαγητά στο μενού σας.

Η εποχή της υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού έφτασε και μαζί με αυτή έρχονται και οι συνέπειες του «φουσκώματος». Τα αέρια προκαλούνται από την κατάποση αέρα και τη διάσπαση της τροφής στο πεπτικό σας σύστημα, που συνήθως οδηγεί σε ρέψιμο, φούσκωμα και αέρια. Κατά μέσο όρο, αεριζόμαστε από 5 έως 15 φορές την ημέρα, αλλά δεν είναι όλα τα αέρια εξίσου δύσοσμα.

Πότε τα αέρια και το φούσκωμα κρύβουν κάτι ανησυχητικό – 7 σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Τι προκαλεί τα «αέρια»;

Ένας συνδυασμός παραγόντων συμβάλλει στην αύξηση των «δύσοσμων» αερίων κατά τη διάρκεια των γιορτών, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης λιπαρών και πλούσιων σε ίνες συστατικών και γαλακτοκομικών.

«Τα λιπαρά φαγητά χαλαρώνουν τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα, που είναι η “πύλη” μεταξύ του λαιμού και του στομάχου», εξηγεί ο Δρ. Ζακ Τέρνερ.

«Αυτή η χαλάρωση επιτρέπει στο γαστρικό οξύ να ανέβει στον λαιμό, προκαλώντας δυσφορία. Επιπλέον, τα λιπαρά φαγητά επιβραδύνουν την εκκένωση του στομάχου, με αποτέλεσμα το φαγητό να παραμένει στο στομάχι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, προκαλώντας παρατεταμένη δυσφορία».

Εκτός από τα πλούσια πιάτα, τείνουμε να τα τρώμε γρήγορα όταν αυτά τα τρόφιμα είναι στο τραπέζι και όπως σημειώνει ο Τέρνερ, όσο πιο γρήγορα τρώμε, τόσο περισσότερο αέρα καταπίνουμε και τόσο περισσότερα αέρια παράγουμε.

Πριν από το μεγάλο φαγοπότι, πολλοί αποφεύγουν να φάνε κάτι, γεγονός που οδηγεί σε υπερκατανάλωση και συνολική δυσφορία. Για να διευκολύνετε την πέψη, μην παραλείπετε το πρωινό, τρώτε αργά και συνειδητά, πίνετε αρκετό νερό και κάντε έναν περίπατο μετά το γεύμα σας.

Το δημοφιλές συστατικό στα ελληνικά φαγητά που είναι κακό για το έντερο – Προκαλεί αέρια και φούσκωμα

Τα τέσσερα φαγητά που υποστηρίζεται ότι φέρνουν πολλά αέρια

Ας περάσουμε τώρα στο κομμάτι των πιάτων που μπορούν να προκαλέσουν φούσκωμα και τις δυσάρεστες συνέπειες του.

αέρια

Αυτά είναι:

  1. Μακαρόνια με τυριά
  2. Λαχανάκια Βρυξελλών
  3. Μπρόκολο
  4. Γλυκοπατάτες και καραμελωμένα κρεμμύδια

1. Μακαρόνια με τυριά

Ένα κλασικό comfort food, τα μακαρόνια με τυριά είναι μια αγαπημένη επιλογή και μια καλή λύση σε ένα γιορτινό τραπέζι.

Οι αμυλούχες τροφές όπως τα ζυμαρικά παράγουν αέρια καθώς διασπώνται στο παχύ έντερο. Τα μακαρόνια με τυρί είναι επίσης πλούσια σε λιπαρά και γεμάτα γαλακτοκομικά, ένας συνδυασμός που συμβάλλει στην κακή πέψη, ειδικά για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.

2. Ψητά λαχανάκια Βρυξελλών

Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και γεμάτα ίνες και αντιοξειδωτικά.

Ωστόσο, αυτά τα μικρά λαχανικά της οικογένειας των σταυρανθών είναι τόσο πλούσια σε ίνες που μπορούν να προκαλέσουν γαστρεντερική δυσφορία.

Η διατροφολόγος Σάρλοτ Χάντερ εξηγεί ότι τα λαχανάκια περιέχουν έναν πολύπλοκο υδατάνθρακα που ονομάζεται ραφινόζη.

«Η ραφινόζη διασπάται από ένα ένζυμο που ονομάζεται α-γαλακτοσιδάση. Το πεπτικό μας σύστημα δεν παράγει μεγάλη ποσότητα αυτού του ενζύμου και όταν καταναλώνουμε πολλή ραφινόζη … το σώμα μας πρέπει να προσαρμοστεί», αναφέρει.

«Αν και τα βακτήρια του εντέρου μας μπορούν να διαχειριστούν την υπερβολική ραφινόζη, υπάρχει ένα μικρό τίμημα: η παραγωγή υδρογόνου, διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου. Με άλλα λόγια, πολύ δύσοσμα αέρια».

Πώς να απαλλαγείτε από τα επώδυνα παγιδευμένα αέρια – 11 τρόποι

3. Μπρόκολο

Εκτός από το γεγονός ότι μυρίζει και το ίδιο σαν αέριο, το μπρόκολο προκαλεί επίσης αέρια.

Όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μπρόκολο ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών και περιέχει τη δύσπεπτη ραφινόζη, που μετατρέπεται εύκολα σε δύσοσμα αέρια.

Όταν συνδυάζεται με πλούσια σε λιπαρά γαλακτοκομικά όπως κρέμα γάλακτος, συμπυκνωμένη σούπα και τυρί, το αποτέλεσμα είναι μια «βόμβα αερίων».

4. Γλυκοπατάτες και καραμελωμένα κρεμμύδια

Οι γλυκοπατάτες περιέχουν μαννιτόλη, ένα σάκχαρο που ζυμώνεται γρήγορα στο έντερο από βακτήρια, προκαλώντας αέρια και φούσκωμα.

Τόσο οι γλυκοπατάτες όσο και τα καραμελωμένα κρεμμύδια είναι αμυλούχα λαχανικά, γνωστά για την παραγωγή αερίων κατά τη διάσπασή τους στον οργανισμό. Περιέχουν επίσης φρουκτόζη που μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, αέρια και δυσκοιλιότητα.

Αυτά τα 15 τρόφιμα που προκαλούν αέρια θα σας εκπλήξουν

Όπως με όλα, η μετριοπάθεια είναι το κλειδί.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Scroll to Top