Θέλετε να μειώσετε τη χοληστερίνη σας και να προστατεύσετε την καρδιά σας; Υπάρχει μια τροφή που καταναλώνεται συχνά, αλλά σύμφωνα με ειδικούς καλό είναι να την περιορίσετε καθώς συνδέεται με αυξημένα επίπεδα «κακής» LDL χοληστερίνης και καρδιαγγειακό κίνδυνο. Μικρές αλλαγές στο πιάτο σας μπορούν να κάνουν τη διαφορά για την υγεία σας.
Χοληστερίνη: Πώς να την μειώσετε χωρίς φάρμακα σε 4 εβδομάδες
Η Νο1 τροφή που αυξάνει τη χοληστερίνη
Η χοληστερίνη είναι ένας τύπος λιπιδίου που επιτελεί πολλές σημαντικές λειτουργίες στον οργανισμό σας. Αποτελεί δομικό στοιχείο των κυτταρικών μεμβρανών, βοηθά το ήπαρ στην παραγωγή χολής για την πέψη και υποστηρίζει την παραγωγή ορισμένων ορμονών και βιταμίνης D. Το ήπαρ παράγει την απαραίτητη ποσότητα χοληστερίνης για τις ανάγκες του σώματος, αλλά επιπλέον ποσότητες λαμβάνονται μέσω της διατροφής. Η υπερβολική χοληστερίνη στο αίμα μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, όπως αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Ενώ παράγοντες όπως η ηλικία και η γενετική είναι εκτός του ελέγχου μας, η υιοθέτηση πιο υγιεινών διατροφικών και τρόπων ζωής μπορεί να μας δώσει τη δυνατότητα να επηρεάσουμε τα επίπεδα χοληστερόλης μας. Λοιπόν, ποια είναι η Νο 1 τροφή που οι ειδικοί προτείνουν να περιορίσουμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο υψηλής χοληστερόλης; Η απάντηση δεν θα σας εκπλήξει. Είναι τα επεξεργασμένα κρέατα.
Χοληστερίνη: Ποιοι πρέπει να παίρνουν στατίνες – Ανατρεπτική νέα μελέτη
Γιατί πρέπει να περιορίσετε τα επεξεργασμένα κρέατα
Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το ότι τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως τα hot dogs, τα λουκάνικα και το σαλάμι, δεν είναι και ό,τι καλύτερο για την καρδιά. Ωστόσο, ίσως δεν συνειδητοποιείτε ότι πολλά από τα αγαπημένα σας αλλαντικά, όπως η γαλοπούλα και το ζαμπόν, που συνήθως θεωρούνται πιο υγιεινά, περιλαμβάνονται επίσης.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε πιο αναλυτικά τους λόγους που πρέπει να αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα κρέατα.
Περιέχουν συχνά υψηλά ποσοστά κορεσμένων λιπαρών
Όταν πρόκειται για μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, το βασικό θρεπτικό συστατικό που πρέπει να περιορίσουμε δεν είναι η διατροφική χοληστερόλη, αλλά τα κορεσμένα λιπαρά. Ανάλογα με το προϊόν, τα επεξεργασμένα κρέατα αποτελούν συχνή πηγή πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών.
«Τα επεξεργασμένα κρέατα προέρχονται συνήθως από πιο λιπαρά κομμάτια κρέατος και περιέχουν υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά είναι διαβόητες για την αύξηση της χοληστερόλης και ιδιαίτερα της LDL χοληστερόλης (χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη)», αναφέρει η Carly Hart, RD, LN, διαιτολόγος με έδρα τη Μοντάνα.
Αν και μπορεί να μην σας εκπλήσσει το γεγονός ότι το μπέικον και το σαλάμι περιέχουν κορεσμένα λιπαρά, η Veronica Rouse, M.A.N., RD, CDE, ιδιοκτήτρια του The Heart Dietitian, προσθέτει στο EatingWell: «Ακόμα και οι πιο “υγιεινές” επιλογές όπως το μπέικον γαλοπούλας ή τα αλλαντικά με χαμηλά λιπαρά δεν είναι απαραίτητα απαλλαγμένα από κορεσμένα λιπαρά. Είναι απλώς λίγο πιο άπαχα σε σχέση με τις κανονικές εκδοχές, αλλά εξακολουθούν να συμβάλλουν στη συνολική ημερήσια πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών».
Χοληστερίνη και τριγλυκερίδια: Ποια συμπληρώματα διατροφής τα μειώνουν φυσικά
Μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το μικροβίωμα του εντέρου
Η σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου είναι κρίσιμη για σχεδόν κάθε πτυχή της υγείας σας, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης της χοληστερόλης. Έρευνες δείχνουν ότι δίαιτες με υψηλή κατανάλωση κρέατος, ειδικά επεξεργασμένων κρεάτων, μπορούν να μειώσουν τη διαφορετικότητα των βακτηρίων του εντέρου.
Αυτό είναι ανησυχητικό, καθώς ένα ποικιλόμορφο μικροβίωμα παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση της απορρόφησης και της αποβολής της χοληστερόλης. Ένα καλά ισορροπημένο μικροβίωμα μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της χρόνιας φλεγμονής, που αποτελεί βασικό παράγοντα για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Περιέχει συχνά πολύ νάτριο
Εκτός από τα κορεσμένα λιπαρά, τα επεξεργασμένα κρέατα περιέχουν συνήθως πολύ υψηλότερα επίπεδα νατρίου από τα μη επεξεργασμένα. Για παράδειγμα, μια μερίδα 100 γραμμαρίων ψητού στήθους γαλοπούλας περιέχει 99 mg νατρίου, ενώ η ίδια ποσότητα αλλαντικού γαλοπούλας παρέχει 810 mg νατρίου και αυτό πριν προσθέσετε το νάτριο από το ψωμί, τα καρυκεύματα ή άλλα υλικά του σάντουιτς.
Το νάτριο και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες προστίθεται για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των επεξεργασμένων κρεάτων. Αν και η συντήρηση του κρέατος ήταν κάποτε απαραίτητη, όταν οι άνθρωποι δεν διέθεταν καταψύκτες και ψυγεία, πλέον δεν είναι αναγκαία και ενδέχεται να προκαλεί περισσότερο κακό παρά καλό. Αν και η υψηλή κατανάλωση νατρίου δεν έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει άμεσα τη χοληστερόλη, η Hart επισημαίνει ότι «μια δίαιτα υψηλή σε νάτριο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης υψηλής αρτηριακής πίεσης, κάνοντας την καρδιά να δουλεύει πιο έντονα», κάτι που επηρεάζει αρνητικά τη συνολική καρδιαγγειακή υγεία.
Το καθημερινό πρωινό που μπορεί να μειώσει φυσικά τη χοληστερίνη και να αυξήσει την ενέργεια
Τρόποι να μειώσετε τη χοληστερόλης
Η αντικατάσταση των επεξεργασμένων κρεάτων με πιο υγιεινές εναλλακτικές δεν είναι η μόνη στρατηγική για τη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης.
Ακολουθούν συμβουλές από διαιτολόγους για τη στήριξη της καρδιαγγειακής υγείας και τη μείωση της χοληστερόλης:
Καταναλώστε περισσότερες φυτικές ίνες: «Ένας εξαιρετικός τρόπος να καταπολεμήσετε την υψηλή χοληστερόλη είναι να καταναλώνετε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες», εξηγεί η Hart. «Όταν καταναλώνουμε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, αυτές δεσμεύουν τα μόρια της χοληστερόλης ώστε να μην απορροφηθούν στην κυκλοφορία του αίματος. Τέτοιες τροφές περιλαμβάνουν φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και βρώμη».
Πάρτε αρκετά Ωμέγα-3 λιπαρά: «Ένας ακόμη πολύ καλός τρόπος για να μειώσετε τη χοληστερόλη είναι να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αυτά είναι μια “καλή” μορφή λίπους που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής που προκαλείται από την υψηλή χοληστερόλη. Τροφές πλούσιες σε Ωμέγα-3 περιλαμβάνουν τα λιπαρά ψάρια (όπως ο σολομός), ξηρούς καρπούς, αβοκάντο και λιναρόσπορους», επισημαίνει η Hart.
Επιλέξτε πιο υγιεινές πηγές πρωτεΐνης: Αν και το περιστασιακό hot dog ή σάντουιτς με αλλαντικό δεν θα καταστρέψει εντελώς την καρδιαγγειακή σας υγεία, δεν θα πρέπει να αποτελεί τακτική επιλογή για μεσημεριανό (ή βραδινό). Αντ’ αυτού, η Rouse προτείνει να προτιμάτε άπαχες, μη επεξεργασμένες πρωτεΐνες, είτε φυτικής είτε ζωικής προέλευσης, όπως ψητό κοτόπουλο, κονσέρβα σολομού ή πολτοποιημένα ρεβίθια.