Ο καθηγητής Tim Spector αποκαλύπτει μια ιδιοφυή μαγειρική συμβουλή των 10 λεπτών που μπορεί να μειώσει τη χοληστερίνη.
Είναι πραγματικά μια πολύ απλή συμβουλή που έχει πολλά οφέλη για την υγεία και σχετίζεται με τα λαχανικά που χρησιμοποιούμε στην μαγειρική.
Η συμβουλή των 10 λεπτών που μειώνει τη χοληστερίνη
Το να αφήνετε ψιλοκομμένα λαχανικά στον πάγκο για δέκα λεπτά πριν τα μαγειρέψετε μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με τον διατροφολόγο καθηγητή Tim Spector.
Ο επιστήμονας, που είναι συνιδρυτής της δημοφιλούς διατροφικής εφαρμογής ZOE, προέτρεψε τον κόσμο να αφήνει το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο για λίγα λεπτά πριν τα χρησιμοποιήσει για το μαγείρεμα. Αυτό αυξάνει τα επίπεδα μιας χημικής ουσίας που μπορεί να μειώσει τη χοληστερίνη και να σταθεροποιήσει το σάκχαρο του αίματος.
Σε άρθρο με τις κορυφαίες διατροφικές του συμβουλές για το 2025, ο καθηγητής Spector έγραψε:
«Το κρεμμύδι και το σκόρδο, όπως και το λάχανο και το μπρόκολο, είναι καλές πηγές σουλφοραφάνης, μιας χημικής ουσίας που έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τον έλεγχο της γλυκόζης και τα επίπεδα χοληστερίνης».
Ανέφερε στην εφημερίδα The i ότι το μαγείρεμα καταστρέφει ένα ένζυμο στα λαχανικά που ονομάζεται μιροσινάση, από το οποίο προέρχεται η σουλφοραφάνη.
«Αλλά αν αφήσετε τα λαχανικά σας να καθίσουν για πέντε έως δέκα λεπτά πριν τα μαγειρέψετε, η σουλφοραφάνη ενεργοποιείται και επιβιώνει στη διαδικασία μαγειρέματος».
Υψηλή χοληστερίνη: Οι «μικρές» αλλαγές στα μάτια που αποτελούν σύμπτωμα
Πώς μπορεί να σας βλάψει η υψηλή χοληστερίνη;
Η χοληστερίνη είναι μια λιπαρή ουσία απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία του σώματος.
Ωστόσο, η υπερβολική ποσότητά της μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση στις αρτηρίες, περιορίζοντας τη ροή του αίματος στην καρδιά, τον εγκέφαλο και το υπόλοιπο σώμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο στηθάγχης, καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και θρόμβων αίματος.
Η υψηλή χοληστερίνη είναι ένας βασικός παράγοντας κινδύνου για τις καρδιακές παθήσεις, μία από τις μεγαλύτερες αιτίες θανάτου στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.
Τα υψηλά επίπεδα προκαλούνται κυρίως από την κατανάλωση λιπαρών τροφών, την έλλειψη άσκησης, την παχυσαρκία, το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ, αλλά μπορεί επίσης να είναι κληρονομικά.
Ο καθηγητής Spector έχει μιλήσει στο παρελθόν για τους κινδύνους που σχετίζονται με τις συχνές αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα, οι οποίες θεωρείται ότι συνδέονται με την παχυσαρκία λόγω της αποσταθεροποίησης των επιπέδων πείνας.
«Είμαι φαρμακοποιός – Το παρεξηγημένο φαγητό που μειώνει αποτελεσματικά τη χοληστερίνη»
Συμβουλές μαγειρικής που μειώνουν τη χοληστερίνη
Το κόλπο με τα λαχανικά δεν είναι η μόνη συμβουλή που τόνισε ο καθηγητής Spector στον οδηγό του για τη διατροφή.
Πρότεινε επίσης το μαγείρεμα ντομάτας με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για την εξαγωγή περισσότερων θρεπτικών ουσιών, καθώς και την αντικατάσταση των επεξεργασμένων κύβων ζωμού με πάστα μίσο από ζυμωμένα φασόλια σόγιας, η οποία πιστεύεται ότι ωφελεί τα τρισεκατομμύρια υγιών μικροβίων στο έντερό μας.
Επιπλέον, προέτρεψε τους ανθρώπους να ενσωματώσουν περισσότερα ζυμωμένα τρόφιμα στη διατροφή τους, όπως το κιμτσί, ένα κορεάτικο πιάτο από ζυμωμένο λάχανο.
Ο ειδικός στην επιδημιολογία γενετικής στο King’s College του Λονδίνου υπογράμμισε επίσης τα οφέλη της χρήσης ξυδιού στις σαλάτες.
Η οξύτητα του υγρού, όπως είπε, έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, μειώνοντας την πιθανότητα να νιώσετε πείνα και να τσιμπολογήσετε ανάμεσα στα γεύματα.
Η κατανάλωση μιας μικρής σαλάτας πριν από κάθε γεύμα είναι επίσης μια καλή συμβουλή.
«Υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατανάλωση σαλατών ή άλλων λαχανικών ως ορεκτικά δέκα λεπτά περίπου πριν από ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο χορτάτοι για περισσότερη ώρα και να μειώσετε τις αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα από το αμυλούχο φαγητό», έγραψε ο καθηγητής Spector.