Site icon Όλο Υγεία

Χοιρινό ή βοδινό κρέας: Ποιο είναι πιο θρεπτικό; Οφέλη και διατροφική αξία και τι να αποφεύγουμε

χοιρινό ή βοδινό κρέας

Φωτογραφία: 123rf

Αναρωτιέστε ποιο κρέας είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς; Τόσο το χοιρινό όσο και το βοδινό προσφέρουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, απαραίτητη για τη μυϊκή ανάπτυξη και τη διατήρηση της ενέργειας. Ωστόσο, σύμφωνα με τους διατροφολόγους έχουν βασικές θρεπτικές διαφορές.

Τι προκαλεί ουρολοίμωξη; Τα κοινά τρόφιμα που μπορεί να ευθύνονται για την αύξηση των κρουσμάτων

Χοιρινό ή βοδινό; Ποιο είναι πιο θρεπτικό;

Σύμφωνα με τα ευρήματα του επιστημονικού περιοδικού Foods, το χοιρινό κρέας αποτελεί σημαντική πηγή υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης, βιταμινών του συμπλέγματος Β και απαραίτητων μετάλλων όπως ο ψευδάργυρος και ο σίδηρος. Αντίστοιχα, το βοδινό αποτελεί σημαντική πηγή μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών. Περιέχει υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες, απαραίτητα λιπαρά οξέα, αιμικό σίδηρο, ψευδάργυρο, σελήνιο και βιταμίνες όπως η D και αυτές του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β12).

Τα δυο ήδη περιέχουν πλήρεις πρωτεΐνες, ενώ έχουν διαφορετικά διατροφικά πλεονεκτήματα, σύμφωνα με την Patricia Bannan, διατροφολόγο από το Λος Άντζελες και συγγραφέα του «From Burnout to Balance».

Επιπλέον, η μέθοδος παρασκευής μπορεί να επηρεάσει τη διατροφική αξία του κρέατος, προσθέτει η Bannan.

Η διατροφολόγος Elisabetta Politi, από το Duke Lifestyle and Weight Management Center στη Βόρεια Καρολίνα, συχνά αναρωτιέται αν πρέπει να μαγειρέψει χοιρινό ή βοδινό για δείπνο. Ωστόσο, μια επιλογή συνήθως υπερισχύει για διάφορους λόγους.

Άνοια: Πόσο κόκκινο κρέας επιτρέπεται να τρώτε για να μειώσετε 19% τον κίνδυνο, βάσει νέας μελέτης

Είναι το χοιρινό υγιεινό;

Ας δούμε πιο αναλυτικά τα οφέλη του χοιρινού κρέατος.

Το χοιρινό είναι καλή πηγή πρωτεΐνης, βιταμίνης Β12, θειαμίνης και μετάλλων, όπως ο αιμικός σίδηρος, ο οποίος απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό, αναφέρει η Politi.

Η βιταμίνη Β12 διατηρεί υγιή τα αιμοφόρα και νευρικά κύτταρα, ενώ η θειαμίνη (βιταμίνη Β1) είναι απαραίτητη για έναν υγιή μεταβολισμό.

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη δημιουργία υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα.

Το χοιρινό θεωρείται κόκκινο κρέας, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

Γιατί δεν πρέπει να πλένετε ποτέ τις μπριζόλες πριν το μαγείρεμα – Πώς πρέπει να καθαρίσετε το κρέας

Ψαρονέφρι: Διατροφική αξία

Οι διαιτολόγοι συστήνουν το χοιρινό ψαρονέφρι ως την πιο υγιεινή και γευστική επιλογή.

«Το χοιρινό ψαρονέφρι είναι μία από τις πιο άπαχες πηγές πρωτεΐνης, συγκρίσιμο με το στήθος κοτόπουλου χωρίς πέτσα», αναφέρει η Bannan.

Ένα κομμάτι 85 γραμμαρίων ψητού χοιρινού ψαρονέφρι περιέχει:

Εξίσου καλή επιλογή είναι και οι χοιρινές μπριζόλες, αρκεί να είναι άπαχες ή να αφαιρείται το περιττό λίπος, σύμφωνα με την Politi.

Γενικά, οι ειδικοί συνιστούν κομμάτια με ελάχιστο ορατό λίπος όπως το ψαρονέφρι και τη μπριζόλα λαιμού.

Γήρανση: 6 απροσδόκητα τρόφιμα που γερνούν πρόωρα το δέρμα σας

Ποια είδη χοιρινού πρέπει να αποφεύγουμε;

Οι διαιτολόγοι προτείνουν τον περιορισμό της κατανάλωσης επεξεργασμένου χοιρινού, όπως το μπέικον και το ζαμπόν.

Αυτά τα προϊόντα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και περιέχουν νιτρικά και νιτρώδη άλατα, τα οποία μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Είναι το βοδινό υγιεινό;

Το βοδινό είναι επίσης πλούσιο σε πρωτεΐνη, βιταμίνες και μέταλλα. Διακρίνεται για την υψηλή του περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β12 και σίδηρο, με ακόμα μεγαλύτερη ποσότητα αιμικού σιδήρου από το χοιρινό.

«Το άπαχο βοδινό είναι μία από τις πιο συμπυκνωμένες πηγές απορροφήσιμου σιδήρου, ιδιαίτερα σημαντική για τις γυναίκες που έχουν έμμηνο ρύση και για τους αθλητές», αναφέρει η Bannan.

Ένα μόνο γεύμα μπορεί να καλύψει έως και 15% των ημερήσιων αναγκών σε σίδηρο.

Για καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου, η Bannan προτείνει να συνδυάζεται το βοδινό με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C, όπως πιπεριές και φυλλώδη λαχανικά.

Το βοδινό έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά από άλλες πηγές πρωτεΐνης, επομένως είναι σημαντικό να επιλέγονται άπαχα κομμάτια, τονίζει η Politi.

«Είμαι διαιτολόγος: Οι 6 τύποι κρέατος που συνδέονται με καρκίνο στους άνω των 50»

Ποιο είναι το πιο υγιεινό κομμάτι βοδινού;

Οι διαιτολόγοι συνιστούν κομμάτια από το στρογγυλό μέρος ή φιλέτο, μπριζόλα κόντρα, ψαρονέφρι, καθώς είναι πιο άπαχα.

Ο άπαχος κιμάς είναι επίσης υγιεινή επιλογή, αρκεί να έχει τουλάχιστον 85% άπαχο κρέας, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία. Υπάρχουν και πιο άπαχες επιλογές, όπως 90% ή 95% άπαχο κρέας.

Χοιρινό ή βοδινό: Ποιο είναι πιο υγιεινό;

Το αν θα επιλέξετε χοιρινό ή βοδινό κρέας εξαρτάται τελικά από τις διατροφικές σας ανάγκες και στόχους.

Η Politi προτιμά το χοιρινό, καθώς είναι πιο οικονομικό και ευκολότερο στο μαγείρεμα.

Πόση ποσότητα είναι ασφαλής να τρώμε;

Μία μερίδα από χοιρινό ή βοδινό κρέας είναι 85-113 γραμμάρια.

Η Politi προτείνει να καταναλώνουμε όχι πάνω από 225 γραμμάρια κόκκινου κρέατος την εβδομάδα.

Ποιο κοινό τρόφιμο πρέπει να κόψουν οι άνω των 40 για να ρίξουν χοληστερίνη και πίεση

Για ένα ισορροπημένο γεύμα, συνδυάστε το κρέας με φυλλώδη λαχανικά, λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες και δημητριακά ολικής άλεσης, τονίζει η Bannan.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Exit mobile version