Ως το κύριο καθημερινό γεύμα μας, το μεσημεριανό μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη συνολική πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Έτσι, το να αφιερώσετε χρόνο για ένα υγιεινό μεσημεριανό γεύμα τη σωστή στιγμή, μπορεί να αποδώσει τόσο ψυχικά όσο και σωματικά και να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Ποια είναι, λοιπόν, η καλύτερη ώρα για μεσημεριανό, σύμφωνα με τους επιστήμονες;
Οι επιστήμονες έχουν συμβουλεύσει εδώ καιρό προς τους ανθρώπους που θέλουν να χάσουν κιλά να σταματήσουν να τρώνε αργά το βράδυ και αντ’αυτού να κάνουν το μεσημεριανό το πιο χορταστικό γεύμα της ημέρας. Ωστόσο, όχι μόνο το τι τρώτε για μεσημεριανό γεύμα, αλλά και το πότε τρώτε, μπορεί να αποδειχθεί ζωτικής σημασίας για την απώλεια βάρους, όπως προειδοποίησε μια Αμερικανίδα διαιτολόγος.
Τι ώρα πρέπει να τρώμε μεσημεριανό για απώλεια βάρους
Σύμφωνα με τη Lena Bakovic, διαιτολόγο με έδρα τη Φλόριντα, ο βέλτιστος χρόνος για να φάτε μεσημεριανό είναι περίπου τέσσερις έως πέντε ώρες αφότου έχετε φάει πρωινό.
«Εάν κάποιος ξυπνά στις 7:00 το πρωί και τρώει πρωινό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά στις 8:00, τότε είναι πιθανό να συντονιστεί με τα σημάδια της πείνας περίπου τέσσερις έως πέντε ώρες αργότερα, δηλαδή 12:00 με 13:00», εξήγησε.
Η κατανάλωση μεσημεριανού γεύματος αργότερα από αυτή την ώρα μπορεί να καταστήσει δύσκολο για το σώμα να μεταβολίσει την τροφή και θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να παραλείπουν το δείπνο ή/και να τρώνε σνακ πιο κοντά στην ώρα του ύπνου.
Τι συμβαίνει όταν τρώτε αργά μεσημεριανό
Επιστήμονες από την Ισπανία, μάλιστα, έχουν δείξει σε μελέτη του 2019 ότι όσοι έτρωγαν αργά το μεσημεριανό γεύμα έκαιγαν λιγότερες θερμίδες κατά την ανάπαυση από εκείνους που έτρωγαν στη 13:00.
Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients, όσοι έτρωγαν το μεσημεριανό γεύμα στις 16:30 είχαν επίσης ασταθές σάκχαρο στο αίμα κατά τη διάρκεια της ημέρας και χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να μετατρέψουν τους υδατάνθρακες σε ενέργεια.
Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι το να μην τρώτε για παρατεταμένη περίοδο μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα -και ειδικά εάν το γεύμα είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες.
Είναι γνωστό ότι οι αιχμές του σακχάρου αυξάνουν τον κίνδυνο σημαντικής πτώσης του αργότερα μέσα στην ημέρα, η οποία μπορεί να πυροδοτήσει την απελευθέρωση ορμονών που προκαλούν ακραία πείνα, καθιστώντας πιο πιθανή την κατανάλωση ενός σνακ.
Μιλώντας στη Real Simple, η Bakovic τόνισε: «Είναι πιθανό η κατανάλωση ενός μεσημεριανού γεύματος νωρίτερα μέσα στην ημέρα -πολύ κοντά στο πρωινό– να συμβάλει σε μεγαλύτερη πείνα αργότερα μέσα στην ημέρα και πριν από το δείπνο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερο υγιεινές επιλογές τροφίμων».
«Αντίστοιχα, το μεσημεριανό γεύμα αργότερα μέσα στην ημέρα και πιο κοντά στην ώρα του δείπνου, μπορεί να οδηγήσει κάποιους να παραλείψουν το δείπνο και μετά να αισθάνονται πεινασμένοι κοντά στην ώρα του ύπνου. Αυτό θα μπορούσε να αυξήσει την κατανάλωση σνακ με αλμυρά ή/και ζαχαρούχα τρόφιμα με χαμηλή θρεπτική αξία», ανέφερε στη συνέχεια.
Σημαντικό να τρώμε μεσημεριανό την ίδια ώρα κάθε μέρα
Προειδοποίησε, όμως, ότι και το να τρώμε διαφορετικές ώρες κάθε μέρα μπορεί επίσης να επηρεάσει την υγεία μας, καθώς θα μπορούσε να διαταράξει τους κιρκάδιους ρυθμούς που διέπουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας μεταβαίνει από τη μέρα στη νύχτα και τούμπαλιν.
«Όπως με τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης που είναι συνεπείς και σημαντικοί για να αισθάνεται το σώμα μας συγχρονισμένο σε καθημερινή βάση, το ίδιο μπορεί να ισχύει και για τις ώρες των γευμάτων μας», τόνισε η ειδικός.
Αλτσχάιμερ: Το μεσημεριανό που τρώει σχεδόν καθημερινά νευρολόγος για να το προλάβει
«Έτσι, είναι ωφέλιμο να τρώμε μεσημεριανό περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα, καθώς αυτός ο σταθερός χρονισμός πείνας και πληρότητας συγχρονίζεται με τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης», κατέληξε.
Πηγές: Daily Mail, Real Simple, Nutrients