Εάν χρησιμοποιείτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για έμπνευση στη μαγειρική σας, ίσως έχετε παρατηρήσει ότι ένα συγκεκριμένο, χειμωνιάτικο όσπριο λαμβάνει πολλή προσοχή. Κι αυτό γιατί, ενώ χρειαζόμαστε πρωτεΐνη για να επιβιώσουμε, το είδος της πρωτεΐνης που τρώμε έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία μας.
Ευτυχώς, τα οφέλη για το σώμα μας από αυτό το όσπριο, γεμάτο με φυτική πρωτεΐνη, είναι εξαιρετικά ισχυρά, όσον αφορά την προστασία από ασθένειες και τη βελτίωση της συνολικής υγείας μας. Λοιπόν, ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στα οφέλη της κατανάλωσής του.
Διαβήτης: Η Νο1 τροφή για σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, σύμφωνα με διατροφολόγους
Το χειμωνιάτικο όσπριο
Σε μια εποχή που τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα προκαλούν διάφορα προβλήματα στην υγεία μας, τα φασόλια κάνουν το αντίθετο. Είναι καλά για το σώμα μας, το πορτοφόλι μας και τον πλανήτη μας, και είναι πολύ πιο συναρπαστικά και ποικίλα από ό,τι νομίζετε…
Και, αν ανησυχείτε ότι τα φασόλια σας προκαλούν αέρια, αυτό ισχύει μόνο αν δεν είστε συνηθισμένοι να τα τρώτε! Εάν δεν ακολουθείτε δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες, η κατανάλωση μεγαλύτερων από τις κανονικές ποσότητες φασολιών και λαχανικών μπορεί να σημαίνει ότι το σώμα σας και το μικροβίωμα του εντέρου δεν έχουν χρόνο να προσαρμοστούν. Ωστόσο, μόλις το σώμα σας συνηθίσει στις επιπλέον φυτικές ίνες, συνήθως σε μόλις μερικές εβδομάδες, τυχόν επιπλέον αέρια θα μειωθούν.
Τα 4 οφέλη των φασολιών για την υγεία
- Μπορούν να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς
- Μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους
- Μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου
- Είναι γεμάτα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά
1. Μπορούν να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς
Η έρευνα δείχνει μια σαφή σχέση μεταξύ της κατανάλωσης φασολιών και του μειωμένου κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Υποδηλώνει ότι τα άτομα που τρώνε τακτικά φασόλια είναι λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από καρδιακή προσβολή ή άλλο καρδιαγγειακό πρόβλημα. Είναι ενδιαφέρον ότι μπορεί να υπάρχουν δύο διαφορετικοί λόγοι για αυτό.
Πρώτον, τα φασόλια είναι μια από τις καλύτερες διατροφικές πηγές διαλυτών φυτικών ινών και καλίου που ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση. Αυτά μειώνουν φυσικά τη χοληστερόλη -και η υψηλή χοληστερόλη είναι, φυσικά, ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και καρδιακές προσβολές.
Δεύτερον, οι άνθρωποι που τείνουν να τρώνε πολλά φασόλια είναι συχνά χορτοφάγοι, vegan ή τουλάχιστον ευέλικτοι στο φαγητό. Επειδή το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, η αντικατάσταση ζωικής πρωτεΐνης υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά με φυτική πρωτεΐνη μπορεί να προστατεύσει περαιτέρω την καρδιά σας.
Υπέρταση: Οι 3 τροφές που συνιστούν οι ειδικοί για να τη μειώσετε πριν χρειαστείτε φάρμακα
2. Μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους
Η κατανάλωση περισσότερων φασολιών μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος. Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά φασόλια έχουν 22% λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι σε σύγκριση με άτομα που τα τρώνε σπάνια.
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που αντικατέστησαν τη ζωική πρωτεΐνη με φασόλια μία φορά την ημέρα έχασαν περισσότερο βάρος από τα άτομα που δεν έτρωγαν φασόλια. Και μια άλλη μελέτη του 2023 διαπίστωσε ότι, σε μια δεκαετία, όσοι έτρωγαν τακτικά φασόλια κέρδισαν λιγότερο βάρος -και, ειδικότερα, λιγότερο λίπος στην κοιλιά– σε σύγκριση με άτομα που έτρωγαν σπάνια φασόλια.
Ο λόγος είναι ότι ο συνδυασμός των φασολιών σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες που ενισχύουν την υγεία, όχι μόνο υποστηρίζει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, αλλά μπορεί επίσης να σας κρατήσει χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες οδηγούν σε καθυστερημένη κένωση του στομάχου, αυξάνοντας το αίσθημα πληρότητας, ενώ οι πλούσιες σε πρωτεΐνες τροφές μπορούν επίσης να μειώσουν την όρεξη και να σας κρατήσουν ικανοποιημένους.
3. Μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου
Η υγεία του εντέρου είναι ένα σημαντικό θέμα τα τελευταία χρόνια. Το έντερο είναι γεμάτο με βακτήρια που μπορούν να προστατεύσουν από ασθένειες όπως οι καρδιακές παθήσεις, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, ο διαβήτης τύπου 2 και ο καρκίνος. Αλλά για να βελτιωθεί η λειτουργία του εντερικού φραγμού και να ξεπεράσουν σε αριθμό τα κακά βακτήρια του εντέρου, τα καλά βακτήρια χρειάζονται άφθονες φυτικές ίνες.
Τα φασόλια είναι γνωστό ότι είναι πλούσια σε φυτικές ίνες -και αυτές οι φυτικές ίνες δρουν ως πρεβιοτικά προάγοντας την ανάπτυξη καλών βακτηρίων του εντέρου και ενισχύοντας την παραγωγή λιπαρών οξέων στο παχύ έντερο. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες διατηρούν την κανονικότητα των κενώσεων, προσθέτοντας όγκο στα κόπρανα και βοηθώντας τα να κινούνται πιο γρήγορα μέσα από το έντερο.
4. Είναι γεμάτα με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά
Δεν είναι μόνο οι πρωτεΐνες και οι φυτικές ίνες που κάνουν τα φασόλια τόσο θρεπτικά. Είναι επίσης γεμάτα με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που πολλοί από εμάς θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε περισσότερο. Τα φασόλια είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικού σιδήρου, ο οποίος είναι απίστευτα σημαντικός για τη γενική υγεία -είναι το κλειδί για την υγεία του αίματος και του ανοσοποιητικού, την κυτταρική λειτουργία, τη σύνθεση ορμονών και τα επίπεδα ενέργειας.
Η τροφή που καίει το λίπος στην κοιλιά και μειώνει την περίμετρο της μέσης σε μια εβδομάδα
Είναι επίσης πλούσια σε φυλλικό οξύ, ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της συνολικής υγείας. Επιπλέον, είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, ενώσεις που έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν το σώμα να απομακρύνει τις ελεύθερες ρίζες και τις επιβλαβείς χημικές ουσίες και μπορούν να το προστατεύσουν από ασθένειες.