Υπάρχει ένα χειμωνιάτικο λαχανικό που έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιγηραντικά, αντικαρκινικά και αντιφλεγμονώδη οφέλη. Ανήκει στην κατηγορία των σταυρανθών λαχανικών και μπορεί, επίσης, να συμβάλει στην απώλεια βάρους, καθώς είναι χαμηλό σε υδατάνθρακες και θερμίδες. Γνωρίζετε ποιο είναι;
Αποφύγετε το κουνουπίδι αν έχετε αυτή την πάθηση – Τι παρενέργειες μπορεί να προκαλέσει
Ποιο είναι το χειμωνιάτικο λαχανικό και πώς ωφελεί την υγεία
Το κουνουπίδι (Brassica oleracea) συλλέγεται από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Μάρτιο. Ένα φλιτζάνι ωμό κουνουπίδι έχει πολλά θρεπτικά συστατικά, μόνο 30 θερμίδες και 5 γραμμάρια υδατάνθρακες.
Η θρεπτική αξία του κουνουπιδιού το καθιστά μια υγιεινή προσθήκη σε μια ισορροπημένη διατροφή. Το κουνουπίδι μπορεί να είναι ήπιο γευστικά, αλλά μπορείτε να το μετατρέψετε σε ένα υποκατάστατο χωρίς γλουτένη για το ρύζι, τα ζυμαρικά, τις πατάτες και το αλεύρι σίτου.
- Βοηθά στην υγιή απώλεια βάρους
- Μειώνει τη φλεγμονή
- Βοηθά στη μείωση του κινδύνου χρόνιων παθήσεων
- Μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση
- Υποστηρίζει τις φυσικές διαδικασίες αποτοξίνωσης
1. Βοηθά στην υγιή απώλεια βάρους
Ένα φλιτζάνι ωμό κουνουπίδι έχει 2,14 γραμμάρια φυτικών ινών, οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε το βάρος σας. Οι φυτικές ίνες προσθέτουν όγκο στα γεύματα και σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Η ίδια μερίδα κουνουπίδι παρέχει επίσης περίπου 100 ml νερό, το οποίο συμβάλλει στην ενίσχυση της πληρότητας.
2. Μειώνει τη φλεγμονή
Οι βιοδραστικές ενώσεις στο κουνουπίδι έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή. Το κουνουπίδι είναι επίσης πηγή αντιοξειδωτικών, συμπεριλαμβανομένων τύπων που προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες.
Το οξειδωτικό στρες εμφανίζεται εάν υπάρχει ανισορροπία μεταξύ των ελεύθερων ριζών και των αντιοξειδωτικών. Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή άτομα που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα κύτταρα. Το αποτέλεσμα είναι εκτεταμένη φλεγμονή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη γήρανση και ασθένειες.
3. Βοηθά στη μείωση του κινδύνου χρόνιων παθήσεων
Το κουνουπίδι συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και καρκίνου. Μια ανασκόπηση διαπίστωσε ότι η κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών μειώνει τον κίνδυνο:
- καρκίνου,
- καρδιακών παθήσεων και
- θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.
Το κουνουπίδι περιέχει φυσικές ουσίες που προστατεύουν τις περιοχές των αιμοφόρων αγγείων που είναι πιο επιρρεπείς σε φλεγμονές. Η μακροχρόνια φλεγμονή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι αυτές οι ουσίες μπορεί επίσης να αποτρέψουν την ανάπτυξη και εξάπλωση του καρκίνου του παχέος εντέρου.
4. Μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση
Έρευνες έχουν δείξει ότι η σουλφοραφάνη μπορεί να επηρεάσει τα γονίδια με τρόπους που επιβραδύνουν τη βιοχημική διαδικασία της γήρανσης. Η σουλφοραφάνη είναι μια φυσική ουσία στο κουνουπίδι και σε άλλα σταυρανθή λαχανικά.
- Εξουδετερώνει τις τοξίνες,
- μειώνει τη φλεγμονή και
- προστατεύει το DNA.
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η σουλφοραφάνη μπορεί επίσης να προστατεύσει τον εγκέφαλο και να επιβραδύνει τη γνωστική έκπτωση που σχετίζεται με την ηλικία.
5. Υποστηρίζει τις φυσικές διαδικασίες αποτοξίνωσης
Η αποτοξίνωση είναι η φυσική διαδικασία του σώματος για την απαλλαγή από δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες. Η κατανάλωση κουνουπιδιού και άλλων σταυρανθών λαχανικών μπορεί να υποστηρίξει αυτή τη διαδικασία.
Το κουνουπίδι περιέχει ένζυμα που βοηθούν στην αποτοξίνωση. Αυτά τα ένζυμα λειτουργούν σαν εσωτερικοί συλλέκτες σκουπιδιών: Καθαρίζουν τον οργανισμό από τοξίνες και άχρηστα προϊόντα, συνδέονται με αυτά και στη συνέχεια τα συνοδεύουν έξω από το σώμα.
Πηγές: Health, GeroScience, Antioxidants & Redox Signaling, USDA, Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, International Journal of Epidemiology, Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, Journal of Cerebrovascular Disease & Stroke