Ο Δρ. Michael Mosley -παρουσιαστής του BBC και συγγραφέας που ανέπτυξε τη δημοφιλή τη δίαιτα νηστείας 5:2 και τη δίαιτα Fast 800, η οποία συνδυάζει διαλειμματική νηστεία και μεσογειακή διατροφή- μοιράζεται τις πέντε ομάδες τροφίμων που πρέπει να ενσωματώσετε στη ρουτίνα σας για να χάσετε βάρος.
Η διατροφική προσέγγιση που προτείνει, μάλιστα, τονίστηκε σε μια ανάρτηση στον ιστότοπο του Fast 800 τον Νοέμβριο του 2022, η οποία επανεμφανίστηκε την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Παχυσαρκίας (4 Μαρτίου).
Ο Δρ. Mosley, λοιπόν, αναδεικνύει τις εξής 5 ομάδες τροφίμων ως απαραίτητες στη διαδικασία απώλειας βάρους και την απώλεια λίπους:
- τα μη αμυλούχα λαχανικά,
- το ελαιόλαδο,
- τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά,
- τους ξηρούς καρπούς και σπόρους και
- την άπαχη πρωτεΐνη.
1. Μη αμυλούχα λαχανικά
Τα λαχανικά που προτιμά ο Δρ. Mosley είναι το μπρόκολο, το σπανάκι, το κουνουπίδι, το αγγούρι και η μελιτζάνα επειδή περιέχουν μια σειρά από βιταμίνες, μέταλλα και άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως φυτοχημικά που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη χοληστερόλη και τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, ενώ βοηθούν στην πέψη.
Σύμφωνα με τον ειδικό, δεν χρειάζεται καν να περιλαμβάνετε αυτά τα λαχανικά στον ημερήσιο απολογισμό των θερμίδων σας.
2. Ελαιόλαδο
Το ελαιόλαδο, από την άλλη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως dressing σαλάτας ή ντιπ. Είναι ένα υγιεινό λίπος, που περιέχει αντιφλεγμονώδεις ενώσεις όπως ελαϊκό οξύ, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και πολυφαινόλες, σύμφωνα με τον Δρ. Mosley.
«Είναι γνωστό ότι μειώνει τις επιπτώσεις στην κατάθλιψη και την υγεία του εντέρου, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και την αρτηριακή πίεση», υπογραμμίζει.
Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ του 2022 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν λίγο περισσότερο από μισή κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο την ημέρα είχαν 19% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου για 28 χρόνια σε σύγκριση με εκείνους που δεν το έκαναν. Το ελαιόλαδο θα πρέπει να αντικαταστήσει το βούτυρο, τη μαργαρίνη και τη μαγιονέζα, είπαν οι ερευνητές.
3. Γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά
Η πρόταση του Mosley για γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά, όπως γιαούρτι και γάλα, μπορεί να φαίνεται εκπληκτική. Οι Διατροφικές Οδηγίες για τους Αμερικανούς συνιστούν γάλα με χαμηλά λιπαρά (1%) ή άπαχο. Αλλά ο Βρετανός ειδικός λέει ότι το πλήρες λίπος είναι αναμφισβήτητα η πιο υγιεινή επιλογή.
«Περιέχει περισσότερα απαραίτητα λιπαρά οξέα όπως ωμέγα-3, υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης, βιταμίνη Β-12 και ιώδιο, τα οποία έχει αναγνωριστεί ότι επιβραδύνουν τη γνωστική έκπτωση, μειώνουν το άγχος και την κατάθλιψη, ελέγχουν τα επίπεδα ενέργειας και βελτιώνουν τον μεταβολικό ρυθμό», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο Δρ. Dariush Mozaffarian, καρδιολόγος και καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Tufts, είπε στους New York Times τον Δεκέμβριο ότι οι μελέτες δεν έχουν εντοπίσει τα οφέλη από την προτεραιότητα στα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών.
Ο ίδιος υποστηρίζει την κατανάλωση τουλάχιστον μίας ή δύο μερίδων γιαουρτιού και τυριού την ημέρα, με όποια περιεκτικότητα σε λιπαρά προτιμάτε, αλλά χωρίς προσθήκη ζάχαρης.
4. Ξηροί καρποί και σπόροι
Επίσης στη λίστα με τις προτιμήσεις του Δρ. Mosley είναι ξηροί καρποί και σπόροι όπως αμύγδαλα, κάσιους, φουντούκια και φιστίκια Αιγίνης.
5. Άπαχες πρωτεΐνες
Τέλος, ο ειδικός αναδεικνύει τα οφέλη από τις άπαχες πρωτεΐνες όπως ψάρι, γαλοπούλα, στήθος κοτόπουλου και τόφου.
«Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε άπαχες πρωτεΐνες έχει πολλά οφέλη για την υγεία: μειώνει την πείνα, μειώνει την αρτηριακή πίεση, βοηθά στη διαχείριση βάρους, βελτιώνει τη μυϊκή μάζα και τη δύναμη και μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης καθώς η άπαχη πρωτεΐνη είναι εξαιρετική για την υγεία των οστών», καταλήγει ο Δρ. Mosley.