Site icon Όλο Υγεία

Διαβήτης : Πώς το αθώο χαμομήλι κι άλλα 2 γνωστά βότανα μπορεί να είναι επικίνδυνα για διαβητικούς

Διαβήτης : Πώς το αθώο χαμομήλι κι άλλα 2 γνωστά βότανα μπορεί να είναι επικίνδυνα για διαβητικούς

Photo: rf123

Τα βότανα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ελληνική κουλτούρα διατροφής. Αιώνες τώρα το τσάι του βουνού, το χαμομήλι, το φασκόμηλο, η λουίζα και δεκάδες άλλα, χρησιμοποιούνται για να απαλύνουν διάφορα συμπτώματα με φυσικό τρόπο. Τα τελευταία δε χρόνια, γίνονται όλο και πιο δημοφιλή καθώς αναγνωρίζονται οι ευεργετικές ιδιότητες τους.Ωστόσο, ποια είναι η επίδρασή τους στο διαβήτη;

Όμως οι γιαγιάδες μας ήταν πάντα πολύ προσεκτικές με τη χρήση των βοτάνων καθώς η δράση κάποιων από αυτά στην εγκυμοσύνη και τη γαλουχία για παράδειγμα, είναι απαγορευτική. Το ίδιο όμως συμβαίνει και με τον διαβήτη.

Το αρχαίο βότανο που ρίχνει την πίεση και τη χοληστερόλη – Προστατεύει από καρδιακές παθήσεις

H διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της πάθησης. Η τροφή τροφοδοτεί τον οργανισμό και αποτελεί βασικό μέρος της διαχείρισης του διαβήτη. Η Erin Palinski-Wade, RD, CDECS, διατροφολόγος και συγγραφέας δίαιτας για τον διαβήτη 2, υποστηρίζει ότι «όταν έχετε μια χρόνια πάθηση υγείας όπως ο διαβήτης και παίρνετε φάρμακα, πρέπει να είστε σίγουροι για την δράση οποιουδήποτε ροφήματος με βότανα ή συμπληρώματος προσθέσετε στην καθημερινή σας ρουτίνα, ώστε να μην δημιουργηθούν επιπλοκές».

«Μερικά αφεψήματα από βότανα μπορούν να αλληλοεπιδράσουν με τα φάρμακα ή έχουν επικίνδυνο αντίκτυπο στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, επομένως είναι πάντα σημαντικό να εξετάζετε κάθε νέο σχήμα με τον γιατρό ή/και τον φαρμακοποιό σας πρώτα» υπογραμμίζει.

Πώς επιδρούν τα βότανα σε ασθενείς με διαβήτη

Ο διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση όπου το σάκχαρο στο αίμα είναι πολύ υψηλό. Συνήθως, όταν τρώμε υδατάνθρακες, το πάγκρεας απελευθερώνει την ορμόνη ινσουλίνη για να μετακινήσει τη γλυκόζη από το αίμα στα κύτταρα για να παράγουν ενέργεια.

Με τον διαβήτη, το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή τα κύτταρά μας δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ινσουλίνη αποτελεσματικά, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άλλες χρόνιες ασθένειες, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, προβλήματα όρασης, νεφρική νόσο και νευροπάθεια.

Η Erin Palinski-Wade υπογραμμίζει ότι υπάρχει ένας ακόμη λόγος για να είστε προσεκτικοί με τα αφεψήματα από βότανα. «Επειδή τα αφεψήματα από βότανα είναι τεχνικά συμπληρώματα, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων δεν τα ελέγχει με τον ίδιο τρόπο όπως τα τρόφιμα και τα ποτά. Αυτό προκαλεί ανησυχίες σχετικά με την ποιότητα αυτού που υπάρχει στο πραγματικό φακελάκι τσαγιού».

Η Lorena Drago, M.S., RDN, CDN, CDCES, διατροφολόγος που ειδικεύεται στον διαβήτη και την πολυπολιτισμική διατροφή θεωρεί επίσης σημαντικό «να βεβαιωθείτε ότι τυχόν συμπληρώματα, όπως αφεψήματα από βότανα, δεν προκαλούν κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια».

Το σούπερ βότανο που προστατεύει από διαβήτη και καρκίνο – Καταπολεμά ηπατικές παθήσεις

«Για παράδειγμα, ένα τσάι από βότανα θα μπορούσε να αλληλοεπιδράσει με ένα ή περισσότερα από τα φάρμακά σας, να επηρεάσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας, να προκαλέσει υπογλυκαιμία και να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα υγείας» τονίζει.

Τα 3 ροφήματα με βότανα που δεν πρέπει να πίνετε όταν έχετε διαβήτη

  1. Τσάι από βότανα Aloe Vera
  2. Χαμομήλι
  3. Τσάι από βότανα Fenugreek

1. Τσάι από βότανα Aloe Vera

Αυτό το δημοφιλές φυτό είναι γνωστό ως τζελ για την ανακούφιση από τον πόνο, τα εγκαύματα και την επούλωση πληγών. Στο εμπόριο όμως κυκλοφορεί και σε μορφή τσαγιού. Ωστόσο, η Palinski-Wade συνιστά προσοχή πριν πιείτε ένα φλιτζάνι τσάι από αλόη βέρα. «Η έρευνα έχει δείξει ότι η κατανάλωση αλόης βέρα μπορεί να έχει δραστική επίδραση στα σάκχαρα του αίματος, εγείροντας ανησυχία για ένα υπογλυκαιμικό επεισόδιο», υπογραμμίζει.

Ενώ απαιτούνται περισσότερα στοιχεία για να πιστοποιήσουν αυτό το εύρημα, μια παλαιότερη μελέτη που διερεύνησε την επίδραση της σκόνης γέλης αλόης βέρα στην απόκριση του σακχάρου στο αίμα και στα λιπίδια του αίματος σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 διαπίστωσε, ότι η κατανάλωση σκόνης τζελ αλόης βέρα οδήγησε σε σημαντική μείωση της γλυκόζης του αίματος, της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης.

Ποιο είναι το αρχαίο βότανο που χαρίζει γερά δόντια και οστά -Προστατεύει από διαβήτη και κάνει καλό στην καρδιά

«Αν κι αυτό μπορεί να ακούγεται ενθαρρυντικό., οι ισχυρές επιδράσεις της αλόης έχουν ένα πιθανό μειονέκτημα, καθώς θα μπορούσαν να προκαλέσουν επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σε άτομα που λαμβάνουν φάρμακα για τη μείωση του σακχάρου στο αίμα», τονίζει η Palinski-Wade.

2. Χαμομήλι

Μπορεί να είναι το αγαπημένο μας ρόφημα, στο οποίο καταφεύγαμε κάθε φορά που νιώθαμε ένα πόνο στην κοιλιά ή για να κοιμηθούμε καλύτερα τη νύχτα, όμως σε ασθενείς με διαβήτη, που λαμβάνουν παράλληλα αντιπηκτικά όπως η βαρφαρίνη, το χαμομήλι μπορεί να αλληλοεπιδράσει επικίνδυνα.

Στην πραγματικότητα, οι πιθανές αλληλεπιδράσεις είναι τόσο συχνές και επικίνδυνες που μια μελέτη συμβούλευε τους γιατρούς να μην συστήνουν το χαμομήλι σε ασθενείς που λαμβάνουν βαρφαρίνη λόγω του αυξημένου κινδύνου αιμορραγίας.

Αν και το χαμομήλι δεν είναι επικίνδυνο για όλους τους ασθενείς με διαβήτη, όσοι λαμβάνουν παράλληλα κι άλλα φάρμακα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

3. Τσάι από βότανα Fenugreek

Το Fenugreek έχει μακρά ιστορία ως φυτικό φάρμακο για τη διαχείριση του διαβήτη και έρευνες επιβεβαιώνουν ότι η τριγωνέλλα (το συστατικό του βοτάνου) μπορεί να βελτιώσει τη γλυκόζη στο αίμα, τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια.

Όμως, μπορεί να μην είναι ασφαλές για όλους. «Τα συμπληρώματα τριγωνέλλας μπορεί να έχουν υπογλυκαιμικά αποτελέσματα, προκαλώντας μείωση του σακχάρου στο αίμα», λέει η Ντράγκο. «Επιπλέον, μπορεί να αλληλοεπιδράσουν με αντιπηκτικά φάρμακα προκαλώντας επιπλοκές σε άτομα με διαβήτη και καρδιαγγειακές παθήσεις».

Διαβήτης: 5 περίεργα συμπτώματα που μπορείτε να εντοπίσετε- Η περίμετρος της μέσης είναι το ένα από αυτά

Παρότι δεν εγκυμονούν όλα τα βότανα κινδύνους για όλους τους ασθενείς με διαβήτη οι ειδικοί συνιστούν να ενημερώνεται το γιατρό σας για τη χρήση τους, καθώς όσο αθώο κι αν είναι ένα βότανο μπορεί να δημιουργήσει επιπλοκές που κανείς δεν μπορεί να φανταστεί ότι προέρχονται από αυτό.

Όλο Υγεία

Exit mobile version