Περισσότερη καφεΐνη στα 50, δύναμη στα 90 – Τι δείχνει νέα μελέτη

καφεΐνη

Η καφεΐνη στη μέση ηλικία μπορεί να σας χαρίσει δύναμη και ενέργεια στα γηρατειά.

Μια μελέτη στη Σιγκαπούρη έδειξε ότι οι ενήλικες, οι οποίοι κατανάλωναν καφεΐνη, από καφέ ή τσάι, είχαν σημαντικά καλύτερη σωματική λειτουργία και δύναμη στο τέλος της ζωής τους.

Η μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή Koh Woon Puay από το Healthy Longevity Translational Research Program στο Yong Loo Lin School of Medicine, Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης (NUS Medicine), διεξήχθη με βάση πληροφορίες που συλλέχθηκαν από περισσότερους από 12.000 συμμετέχοντες, ηλικίας 45 έως 74 ετών. ηλικίας, στη Σιγκαπούρη Κινεζική Μελέτη Υγείας, σε περίοδο παρακολούθησης 20 ετών. Αυτή η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Medical Directors Association (JAMDA).

Οι τρεις συνεντεύξεις της μελέτης

Οι συμμετέχοντες έδωσαν συνέντευξη για πρώτη φορά στη μέση ηλικία, σε μέση ηλικία 53 ετών, απαντώντας σε ένα δομημένο ερωτηματολόγιο (1993-1998). Κατά τη διάρκεια αυτών των βασικών συνεντεύξεων, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για τη συνήθειά τους να πίνουν ποτά που περιέχουν καφεΐνη (όπως καφές, τσάι και αναψυκτικά) και τρόφιμα (όπως η σοκολάτα) όσον αφορά τη συχνότητα και το μέγεθος της μερίδας. Παρείχαν επίσης πληροφορίες για τα κοινωνικο-δημογραφικά τους χαρακτηριστικά, το ιατρικό ιστορικό, το ύψος και το βάρος, τις διατροφικές συνήθειες, τις σωματικές δραστηριότητες και τη διάρκεια του ύπνου.

Κατά τη δεύτερη συνέντευξη παρακολούθησης (2006–2010), ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αναφέρουν το βάρος τους, μεταξύ άλλων ερωτήσεων.

Στην τρίτη συνέντεξη από το 2014 έως το 2017, όταν οι συμμετέχοντες μέσης ηλικίας 73 ετών, ρωτήθηκαν, μεταξύ άλλων,  για το βάρος τους καθώς και «Νιώθεις γεμάτος ενέργεια;» Εξετάστηκαν επίσης για τη δύναμη της λαβής τους και τον χρόνο που χρειάστηκε για την ολοκλήρωση της δοκιμής χρονομετρημένης ανόδου και μετάβασης (TUG).

Η φυσική αδυναμία ορίστηκε ότι έχει τουλάχιστον δύο από τα τέσσερα συστατικά:

  1. Απώλεια βάρους (περισσότερο από 10% απώλεια βάρους μεταξύ της παρακολούθησης 2 και της παρακολούθησης 3).
  2. Εξάντληση (ναι στην ερώτηση).
  3. Επιβράδυνση (το πιο αργό πεμπτημόριο για το φύλο στο TUG).
  4. Αδυναμία (ασθενέστερο πεμπτημόριο για το φύλο σε δύναμη λαβής).

Ο καφές και το τσάι ήταν οι κύριες πηγές πρόσληψης καφεΐνης σε αυτήν την κοόρτη, αντιπροσωπεύοντας το 84% και το 12% της συνολικής καφεΐνης, αντίστοιχα. Συνολικά το 68,5% των συμμετεχόντων έπινε καφέ καθημερινά. Σε αυτή την ομάδα, το 52,9% από αυτούς έπινε ένα φλιτζάνι την ημέρα, το 42,2% κατανάλωνε δύο έως τρία φλιτζάνια την ημέρα ενώ το υπόλοιπο 4,9% έπινε τέσσερα ή περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα.

Τα αποτελέσματά μας έδειξαν ότι η κατανάλωση καφέ, μαύρου τσαγιού ή πράσινου τσαγιού στη μέση ηλικία συσχετίστηκε ανεξάρτητα με σημαντικά μειωμένη πιθανότητα σωματικής αδυναμίας στα τέλη της ζωής.

Οι συμμετέχοντες που έπιναν τέσσερα ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν σημαντικά μειωμένες πιθανότητες σωματικής αδυναμίας στα τέλη της ζωής τους, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που δεν έπιναν καφέ καθημερινά.

Οι συμμετέχοντες που έπιναν μαύρο τσάι, πράσινο τσάι καθημερινά είχαν επίσης σημαντικά μειωμένες πιθανότητες σωματικής αδυναμίας, σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν τσάι.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν περαιτέρω τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης καφεΐνης και των πιθανοτήτων σωματικής αδυναμίας στα τέλη της ζωής. Η υψηλότερη πρόσληψη καφεΐνης συσχετίστηκε με χαμηλότερες πιθανότητες σωματικής αδυναμίας, ανεξάρτητα από την πηγή της καφεΐνης. Μεταξύ των τεσσάρων συνιστωσών της σωματικής αδυναμίας, οι συσχετίσεις ήταν ισχυρότερες για τις μετρημένες δοκιμές της δύναμης της χειρολαβής και του TUG, παρά για τις μετρήσεις απώλειας βάρους και εξάντλησης που αναφέρθηκαν από τον ίδιο τον εαυτό.

Είναι ενδιαφέρον ότι σε άλλες πειραματικές έρευνες, η καφεΐνη έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον πολλαπλασιασμό στα μυϊκά κύτταρα και βελτιώνει το μυϊκό βάρος στα ποντίκια.

Εκτός από την καφεΐνη, ο καφές και το τσάι περιέχουν επίσης πλούσιες βιοδραστικές πολυφαινόλες, οι οποίες διαθέτουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο για ασθένειες που αυξάνουν την αδυναμία, όπως ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η παχυσαρκία και οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τον εντοπισμό των πραγματικών συστατικών και των μηχανισμών που διέπουν τη σχέση μεταξύ καφέ/τσαγιού και σωματικής λειτουργίας στον άνθρωπο.

 

Φίλια Μητρομάρα
Φίλια Μητρομάρα

Η Φίλια Μητρομάρα είναι δημοσιογράφος υγείας, με πολυετή πείρα σε μεγάλα γυναικεία και αντρικά περιοδικά. Αφιέρωσε 7 χρόνια στο ραδιόφωνο ενώ από το 2014 «βούτηξε» στον digital κόσμο ως wellness content editor με πιστοποιήσεις από το ΗΑEC (Hellenic American College) σε SEO, Social Media και digital marketing. Ως TedX speaker μίλησε για τη διαφορετικότητα και πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος έχει μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί επειδή έχει τη δύναμη της έμπνευσης. Η Φίλια Μητρομάρα έχει εργαστεί στo <a href="https://www.shape.gr">Περιοδικό Shape και shape.gr</a>, <a href="https://elle.gr">Περιοδικό Elle</a>, <a href="https://glow.gr">Περιοδικό Glow</a>, <a href="https://bestofyou.gr">Bestofyou.g</a>, <a href="https://www.capital.gr">Capital.gr</a>, <a href="https://www.madamefigaro.gr">Περιοδικό MadameFigaro</a>, <a href="https://omorfamystika.gr">Omorfamystika.gr</a>, <a href="https://www.hello.gr">Περιοδικό Hello</a>, <a href="https://www.harpersbazaararabia.com">Harper’s Bazaar Mideast</a>, <a href="https://www.wefit.gr">Wefit.gr</a>, <a href="https://www.boxpharmacy.gr/el">Boxpharmacy.gr</a>, <a href="https://carespot.gr">Carespot.gr</a>. Κεντρική ομιλήτρια στο TEDx Θεσσαλονίκης 2019 με θέμα «Looking the world straight in the eye with one eye» | <a href="https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE">https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE</a>

Scroll to Top