Site icon Όλο Υγεία

Κατανάλωσε κακοψημένο χοιρινό λουκάνικο και γέμισε παράσιτα- Δείτε πώς φαίνονται στην αξονική του

αξονική

Φωτογραφία: 123rf/Twitter

Εάν τρώτε λουκάνικα αυτή τη στιγμή, τότε σας προτείνουμε είτε να σταματήσετε να διαβάζετε είτε να σταματήσετε να τρώτε πριν δείτε πώς φαίνεται σε μια αξονική αυτό που μπορεί να συμβεί στο σώμα σας αν δεν τα μαγειρέψετε καλά.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν όχι μόνο θα σας κάνουν να αμφισβητήσετε το κρέας που καταναλώνετε, αλλά μπορεί επίσης να σας οδηγήσουν στο να επιλέξετε να παραψήσετε ό,τι περιλαμβάνεται στο τραπέζι σας αντί να τα αφήσετε κακομαγειρεμένα.

Ο γιατρός Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, Sam Ghali, αποφάσισε να μοιραστεί την εικόνα μιας απλής αξονικής τομογραφίας στους ακολούθους του στο Twitter. Το αποτέλεσμα, ωστόσο, δεν φαινόταν φυσιολογικό.

Η αξονική που παραξένεψε τον γιατρό

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τον γιατρό, ήταν μία από τις πιο περίεργες αξονικές τομογραφίες που είχε δει ποτέ. Η εξέταση απεικόνιζε τη λεκάνη και το άνω μέρος των ποδιών του ατόμου, όπου, όμως, υπήρχαν μερικές περίεργες λευκές κηλίδες διάστικτες σε όλη την τομογραφία.

Και ενώ μπορεί κάποιος να πίστευε ότι πρόκειται για λάθος, ο γιατρός εξήγησε πως ο ασθενή πάσχει στην πραγματικότητα από παρασιτική μόλυνση.

Στην ανάρτησή του, ο Δρ. Ghali ανέλυσε λεπτομερώς τι ακριβώς είναι η πάθηση, γνωστή ως κυστικέρκωση: «Πρόκειται για μια διαβόητη παρασιτική λοίμωξη που προκαλείται από την κατανάλωση κύστεων προνυμφών του Taenia Solium, ενός σκώληκα που βρίσκεται στο χοιρινό κρέας».

Και το πράγμα γίνεται χειρότερο… «Έτσι οι άνθρωποι μολύνονται από  το T. Solium με την κατανάλωση κύστεων που μπορούν να βρεθούν στο κακοψημένο χοιρινό κρέας. Μετά από αρκετές εβδομάδες (συνήθως γύρω στις 5-12) αυτές οι κύστεις εξελίσσονται εντός του γαστρεντερικού σωλήνα σε ώριμους ενήλικους σκώληκες. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως εντερική ταινία», εξήγησε ο ειδικός.

«Αυτοί οι σκώληκες παράγουν στη συνέχεια αυγά τα οποία με τη σειρά τους απεκκρίνονται από τα ανθρώπινα κόπρανα. Είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί ότι μόνο όταν αυτά τα αυγά εισέρχονται στον οργανισμό μέσω κοπράνων-στοματικής μετάδοσης, μπορεί κανείς να αναπτύξει το κλινικό σύνδρομο που είναι γνωστό ως κυστικέρκωση», συνέχισε.

«Μετά την πέψη των αυγών (άνθρωποι ή χοίροι) απελευθερώνουν προνύμφες που διεισδύουν στο εντερικό τοίχωμα και εισβάλλουν στην κυκλοφορία του αίματος (μέσω μεσεντερικών φλεβιδίων) και από εκεί μπορούν να εξαπλωθούν κυριολεκτικά οπουδήποτε σε ολόκληρο το σώμα».

 

Κυστικέρκωση: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Σύμφωνα με το γιατρό, τα πιο κοινά σημεία προς τα οποία τείνουν να έλκονται αυτά τα παράσιτα είναι ο εγκέφαλος, τα μάτια, οι υποδόριοι ιστοί και οι σκελετικοί μύες, όπου οι προνύμφες παραμένουν και τελικά σχηματίζουν κύστεις γνωστές ως κυστικέρκωση.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν σοβαρούς πονοκεφάλους, τύφλωση, σπασμούς και επιληπτικές κρίσεις ή μπορεί να προκαλέσουν θάνατο.

Ευτυχώς, η φλεγμονώδης απόκριση ενός ατόμου συνήθως καταλήγει να σκοτώνει τις κύστεις και οδηγεί σε ασβεστοποίηση, η οποία δίνει την εμφάνιση που φαίνεται στην αξονική τομογραφία.

Ωστόσο, εάν οι προνύμφες εξαπλωθούν στον εγκέφαλο και σχηματίσουν κύστεις στον ιστό και όχι σε άλλα μέρη του σώματος, τότε υπάρχει κίνδυνος να αναπτύξετε μια κατάσταση γνωστή ως νευροκυστικέρκωση.

Για να το αποφύγετε, ο Δρ. Ghail συνιστά να κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να παραμένετε καθαροί, να πλένετε πάντα τα χέρια σας και να μην τρώτε ποτέ, μα ποτέ ωμό ή κακοψημένο χοιρινό.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version