Ο διαβήτης είναι η 9η αιτία θανάτου στις γυναίκες σε παγκόσμιο επίπεδο, προκαλώντας πάνω από 2 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο. Εκτιμάται πως περίπου 199 εκατομμύρια γυναίκες πάσχουν από διαβήτη παγκοσμίως, αριθμός που αναμένεται να εκτοξευθεί τα επόμενα χρόνια.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι για τη σωστή ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη είναι απαραίτητη η φαρμακευτική αγωγή, η απώλεια βάρους, η άσκηση και η υγιεινή διατροφή. Μάλιστα έρευνα έδειξε πως ένα φρούτο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 στις γυναίκες.
Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αν αναλογιστούμε ότι οι γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 έχουν 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο στο μέλλον και οι γυναίκες με διαβήτη έχουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρων αποβολών ή γέννησης εμβρύων με ανωμαλίες.
Το φρούτο που προστατεύει από διαβήτη
Τι έδειξε η νέα έρευνα; Η κατανάλωση μικρής ποσότητας αβοκάντο κάθε μέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 στις γυναίκες – αλλά όχι στους άνδρες!
«Υπάρχουν διάφοροι πιθανοί μηχανισμοί που μπορούν να εξηγήσουν τη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης αβοκάντο και του επιπολασμού του διαβήτη σε αυτή τη μελέτη», έγραψε πρόσφατα η ομάδα των ερευνητών στο περιοδικό Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.
«Πρώτον, έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη και χαμηλότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα, όπως σακχαρόζη και γλυκόζη, σε σχέση με άλλα φρούτα» ανέφεραν, υπογραμμίζοντας ότι το κύριο σάκχαρό του είναι ένα μοναδικό σάκχαρο επτά ατόμων άνθρακα που μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα.
Οι ερευνητές επεσήμαναν στη συνέχεια ότι περιέχει ακόμη αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, χαρακτηριστικό γνώρισμα του διαβήτη τύπου 2.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το αβοκάντο είναι χαμηλό σε σάκχαρα και πλούσιο σε καλά λιπαρά. Το 70%, περίπου, του αβοκάντο είναι μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, με κυρίαρχο το ολεϊκό οξύ, που συναντάται και στο ελαιόλαδο. Είναι πλούσιο, δηλαδή, σε ωφέλιμα λιπαρά για τον οργανισμό, ιδιαίτερα για την προστασία και τη λειτουργία της καρδιάς.
Αβοκάντο: Μια υγιεινή για την καρδιά τροφή
Η διαιτολόγος Wendy Bazilian τόνισε στο Healthline, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της μελέτης, ότι τα αβοκάντο είναι μια υγιεινή για την καρδιά τροφή.
«Λαμβάνοντας υπόψη όσα γνωρίζουμε για το διατροφικό προφίλ του αβοκάντο – έχουν καλά ακόρεστα λιπαρά, είναι καλή πηγή φυτικών ινών και περιέχουν πλήθος βιταμινών, μετάλλων και φυτοθρεπτικών συστατικών- δεν εκπλήσσομαι που βλέπω αυτά τα ευρήματα που υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση αβοκάντο μπορεί να παίζει ρόλο στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη» δήλωσε η ίδια.
Όσον αφορά το γιατί δεν βρέθηκε παρόμοια συσχέτιση με τους άνδρες συμμετέχοντες, οι ερευνητές εκτιμούν ότι ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι η μελέτη περιείχε μεγαλύτερο ποσοστό ανδρών καπνιστών (περίπου 38%) σε σύγκριση με το ποσοστό των γυναικών που κάπνιζαν (περίπου 12%).
Στη μελέτη συμμετείχαν 25.640 άτομα από το Μεξικό και πάνω από το 60% των συμμετεχόντων ήταν υπέρβαρο ή παχύσαρκο.
Περίπου το 45% των συμμετεχόντων κατανάλωνε αβοκάντο, με τους άνδρες να καταναλώνουν 34,7 γραμμάρια την ημέρα και τις γυναίκες 29,8 γραμμάρια την ημέρα κατά μέσο όρο. Μια τυπική μερίδα αβοκάντο είναι το ένα τρίτο ενός μεσαίου αβοκάντο ή περίπου 50 γραμμάρια.
Ο μειωμένος κίνδυνος διαβήτη για τις γυναίκες παρατηρήθηκε ακόμη και όταν συνεκτιμήθηκαν παράγοντες όπως η ηλικία, το επίπεδο εκπαίδευσης, το βάρος και η σωματική δραστηριότητα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι καπνιστές είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν διαβήτη επειδή η έκθεση στη νικοτίνη μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα της ινσουλίνης. Επίσης, όπως ανέφεραν στη μελέτη τους, οι άνδρες είναι πιο εύκολο να παρασυρθούν σε μια πιο ανθυγιεινή διατροφή απ’ ό,τι οι γυναίκες. Και αυτή η συμπεριφορά σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για μεταβολικό σύνδρομο και διαβήτη.