Site icon Όλο Υγεία

Το ασιατικό λαχανικό που προστατεύει την καρδιά, τα οστά και το δέρμα και μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου

Το ασιατικό λαχανικό που προστατεύει την καρδιά, τα οστά και το δέρμα και μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου

Φωτογραφία: 123rf

Ένα δροσερό, ελαφρύ και παρεξηγημένα… απλό ασιατικό λαχανικό κερδίζει έδαφος ως σύμμαχος της υγείας μας. Αν και συχνά περνά απαρατήρητο στο καθημερινό μας τραπέζι, οι ιδιότητές του έχουν συσχετιστεί με σημαντικά οφέλη για την υγεία. Τι είναι αυτό που κάνει ένα τόσο κοινό τρόφιμο να ξεχωρίζει και γιατί αξίζει να το εντάξουμε πιο συνειδητά στη διατροφή μας;

Το αρχαίο φρούτο που ρίχνει το σάκχαρο και κάνει καλό στο έντερο

Ποιο είναι το ασιατικό λαχανικό και πώς ωφελεί την υγεία μας

Παρόλο που θεωρείται λαχανικό, το αγγούρι είναι φρούτο λόγω των σπόρων και των λουλουδιών του. Όπως και να το ταξινομήσετε, μπορεί να αναρωτιέστε για ποιο λόγο μπορεί να είναι ωφέλιμα για την υγεία. Τα αγγούρια, ή Cucumis sativus, διατίθενται σε διαφορετικά μεγέθη, χρώματα και τύπους.

Τα πιθανά οφέλη για την υγεία των αγγουριών κυμαίνονται από την ανακούφιση του δέρματος έως τη μείωση της LDL χοληστερόλης. Υπάρχουν πολύ λίγοι κίνδυνοι από την κατανάλωση αγγουριών και είναι ευέλικτα σε γεύματα και σνακ, γεγονός που τα καθιστά μια εύκολη και υγιεινή τροφή.

  1. Προωθούν την υγεία των οστών
  2. Μπορούν να ενισχύσουν την καρδιαγγειακή υγεία
  3. Παρέχουν ενυδάτωση
  4. Μπορούν να είναι χρήσιμα για τη διαχείριση βάρους
  5. Μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου
  6. Μπορούν να καταπραΰνουν το δέρμα

1. Προωθούν την υγεία των οστών

Τα αγγούρια περιέχουν βιταμίνη Κ, η οποία είναι το κλειδί για την υγεία των οστών. Ένα αγγούρι με τη φλούδα παρέχει πάνω από το 41% ​​του συνιστώμενου ημερήσιου στόχου για βιταμίνη Κ. Αυτό το θρεπτικό συστατικό είναι απαραίτητο για τον σχηματισμό των οστών. Επίσης, η έλλειψη επαρκούς ποσότητας μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία των οστών. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Κ συνδέονται με την οστεοπόρωση και τον αυξημένο κίνδυνο κατάγματος.

Το «θαυματουργό» λαχανικό που προστατεύει από άνοια, καρδιακές και αναπνευστικές παθήσεις

2. Μπορούν να ενισχύσουν την καρδιαγγειακή υγεία

Τα αγγούρια περιέχουν δεκάδες αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονοειδών. Τα φλαβονοειδή βοηθούν στην προστασία από καρδιακές παθήσειςΑυτό συμβαίνει επειδή οι αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες βοηθούν στη μείωση της LDL χοληστερόλης, η οποία είναι κακή χοληστερόλη που αυξάνει τον κίνδυνο ενός ατόμου για εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακές παθήσεις.

3. Παρέχουν ενυδάτωση

Ένα μέτριο αγγούρι περιέχει 287 γραμμάρια υγρών -κυρίως νερού. Η προσθήκη φέτας αγγουριού στο νερό είναι ένας τρόπος για να προσθέσετε γεύση, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της πρόσληψης νερού.

4. Μπορούν να είναι χρήσιμα για τη διαχείριση βάρους

Τα αγγούρια προσφέρουν ένα συνδυασμό χαρακτηριστικών που προάγουν την απώλεια βάρους. Έχουν χαμηλές θερμίδες, αλλά περιέχουν επίσης χορταστικές φυτικές ίνες και υγρά.

5. Μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου

Τα αγγούρια περιέχουν μια φυσική ουσία που ονομάζεται λιγνάνες, οι οποίες βρίσκονται επίσης στον λιναρόσπορο και το σουσάμι, το λάχανο, το μπρόκολο, τις φράουλες, τα βερίκοκα και άλλες φυτικές τροφές. Οι λιγνάνες μπορεί να έχουν προστατευτικές ιδιότητες έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου και του μετεμμηνοπαυσιακού καρκίνου του μαστού.

6. Μπορούν να καταπραΰνουν το δέρμα

Τα αγγούρια περιέχουν νερό, βιταμίνη C και βιταμίνη Α. Ο συνδυασμός προκαλεί μια καταπραϋντική επίδραση στο δέρμα και μειώνει τον ερεθισμό και το πρήξιμο του δέρματος. Για αυτούς τους λόγους, τα αγγούρια εφαρμόζονται εδώ και χρόνια τοπικά ως σπιτική θεραπεία για την ακμή και τα ηλιακά εγκαύματα.

Αγγούρια: Τι πρέπει να προσέχετε όταν τα καταναλώνετε

Ένας πιθανός κίνδυνος από την κατανάλωση αγγουριών είναι το σύνδρομο στοματικής αλλεργίας. Το σύνδρομο στοματικής αλλεργίας εμφανίζεται όταν οι άνθρωποι έχουν αλλεργικές αντιδράσεις σε τρόφιμα με βάση το αν έχουν συγκεκριμένες εποχικές αλλεργίες. Άτομα με αλλεργία στην αμβροσία μπορεί να έχουν αντίδραση όταν τρώνε αγγούρι.

Το «λαχανικό της Ιλιάδας» που μειώνει τη φλεγμονή, ρίχνει πίεση και χοληστερίνη και βοηθά στην πέψη

Εάν τα αγγούρια υποβληθούν σε επεξεργασία με ορισμένες επικαλύψεις κεριού, θα μπορούσατε να εκτεθείτε σε σαλμονέλα -ένα μικρόβιο που μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα αγγούρια που έχουν υποστεί επεξεργασία με κεριά θα μπορούσαν να έχουν σαλμονέλα στις επιφάνειές τους για έως και επτά ημέρες.

Πηγές: HealthFitoterapia, USDA, National Library of Medicine, Journal of Preventive Medicine and Hygiene, Molecules(1)American Journal of Lifestyle Medicine, Molecules(2), Materials, International Journal of Women’s Dermatology, Journal of Food Protection

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version