Αρτηριακή πίεση: Ποιο γάλα πρέπει να πίνετε για να τη μειώσετε

Αν σας αρέσει να βάζετε γάλα στον καφέ σας, οι ειδικοί σας προτείνουν ένα συγκεκριμένο γάλα που έχει πολλά οφέλη και μειώνει και την αρτηριακή πίεση. Δείτε ποιο είναι αυτό το γάλα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πολύ πιθανό να μην έχετε σκεφτεί να χρησιμοποιήσετε αυτό το γάλα στον καφέ σας, αλλά τώρα μάλλον πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Έρευνα έδειξε ότι το συγκεκριμένο γάλα κάνει καλό στον οργανισμό σας και στην καρδιά σας, καθώς μειώνει τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση.

Το γάλα αυτό αποτελεί εξαιρετική πηγή καλίου και βοηθά στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος, ενώ οι βιταμίνες, τα μεταλλικά στοιχεία και τα αντιοξειδωτικά που περιέχει βοηθούν στην αποφυγή συγκεκριμένων μορφών αναιμίας και προλαμβάνουν την κόπωση.

Ποιο γάλα πρέπει να πίνετε για να μειώσετε την αρτηριακή πίεση

Οι ειδικοί σας συνιστούν να προσθέτετε γάλα σόγιας στο φλιτζάνι με τον καφέ σας αν θέλετε να μειώσετε κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Η χρήση γάλακτος σόγιας αντί του συνηθισμένου αγελαδινού γάλακτος θα μπορούσε να οδηγήσει σε βελτίωση της αρτηριακής πίεσης και σε χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Το γάλα σόγιας – που παρασκευάζεται από φασόλια σόγιας – έχει γίνει δημοφιλές τα τελευταία χρόνια ως εναλλακτική λύση στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ωστόσο, οι πωλήσεις του μειώθηκαν τον τελευταίο καιρό, αφού χαρακτηρίστηκε ως «εξαιρετικά επεξεργασμένο τρόφιμο», λόγω της συχνής προσθήκης ζάχαρης. Τα εναλλακτικά γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα αμυγδάλου ή βρώμης, έχουν επίσης αποδειχθεί δημοφιλή.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο διερεύνησαν τις επιπτώσεις στην υγεία από την αντικατάσταση του αγελαδινού γάλακτος με γάλα σόγιας, πραγματοποιώντας μια μεγάλη ανάλυση 17 προηγούμενων δοκιμών στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από 500 άτομα.

Η μέση διάρκεια κάθε δοκιμής ήταν τέσσερις εβδομάδες και οι συμμετέχοντες έπιναν κατά μέσο όρο 500ml γάλακτος – είτε γαλακτοκομικού είτε σόγιας – την ημέρα.

Η ομάδα ανακάλυψε ότι σε όλες τις μελέτες, η αντικατάσταση του αγελαδινού γάλακτος με γάλα σόγιας συνδέθηκε με μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, καθώς και με μείωση της αρτηριακής πίεσης και μείωση των δεικτών φλεγμονής.

Ως αποτέλεσμα, οι συγγραφείς συνιστούν να εξαιρεθεί το εμπλουτισμένο γάλα σόγιας από την ταξινόμηση ως επεξεργασμένο τρόφιμο, καθώς αυτή η κατάταξη «μπορεί να είναι παραπλανητική».

Πρόσθεσαν ότι κατά μέσο όρο, σε όλες τις μελέτες, η συνολική περιεκτικότητα του γάλακτος σόγιας σε σάκχαρα ήταν περίπου 60% μικρότερη από εκείνη του αγελαδινού γάλακτος.

Γράφοντας στο περιοδικό BMC Medicine, οι ερευνητές δήλωσαν πως «Τα στοιχεία παρέχουν μια καλή ένδειξη ότι η αντικατάσταση του αγελαδινού γάλακτος με γάλα σόγιας έχει οφέλη για τα λιπίδια του αίματος, την αρτηριακή πίεση και τη φλεγμονή στους ενήλικες».

Προηγούμενες μελέτες έχουν υποδείξει ότι το γάλα μπιζελιού είναι η μόνη χορτοφαγική επιλογή που παρέχει σχεδόν όσα θρεπτικά συστατικά παρέχει το αγελαδινό γάλα.

Οι επιστήμονες εξέτασαν την ποσότητα των ζωτικών θρεπτικών συστατικών στο αγελαδινό γάλα, καθώς και σε δείγματα γάλακτος μπιζελιού, σόγιας, αμυγδάλου, κάσιους, καρύδας, κάνναβης, βρώμης και ρυζιού.

Το γάλα μπιζελιού είχε τα υψηλότερα επίπεδα φωσφόρου, ψευδαργύρου και σεληνίου, ενώ το γάλα σόγιας είχε το περισσότερο μαγνήσιο. Όλα τα φυτικά γάλατα ήταν κατώτερα από το αγελαδινό γάλα.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top