Αν και τα περισσότερα αλκοολούχα ποτά είναι γευστικά και απολαυστικά, δεν είναι γνωστά για τα οφέλη τους στην υγεία. Υπάρχουν όμως δυο τύποι αλκοόλ που μια νέα μελέτη έρχεται να υποστηρίξει ότι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο αρθρίτιδας.
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι κάτι που οι επαγγελματίες υγείας αποτρέπουν. Ωστόσο, μια νέα μελέτη αποκάλυψε ένα πιθανό όφελος από τη μέτρια κατανάλωση των δυο αυτών ποτών, τα οποία σχετίστηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
Τι δεν πρέπει να τρώμε όταν παίρνουμε φάρμακα για τη χοληστερίνη – 6 συμβουλές για τις στατίνες
Η εκτενής μετα-ανάλυση δημοσιεύτηκε στο Nutrients τον περασμένο μήνα, περιλαμβάνοντας δεδομένα από 30 μεγάλες μελέτες για τη διατροφή και τον κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Συνολικά, οι ερευνητές εξέτασαν 32 διαφορετικούς διατροφικούς παράγοντες και τη σχέση τους με την πάθηση.
Τι προκαλεί η ρευματοειδής αρθρίτιδα; Κοινά συμπτώματα
Σε αντίθεση με την οστεοαρθρίτιδα, τη συχνότερη μορφή αρθρίτιδας που προκαλείται από «φθορά», η ρευματοειδής αρθρίτιδα επηρεάζει την επένδυση των αρθρώσεων, οδηγώντας σε επώδυνο πρήξιμο και στη συνέχεια σε διάβρωση των οστών και παραμόρφωση των αρθρώσεων, εξηγεί η Mayo Clinic.
Η φλεγμονή που προκύπτει μπορεί επίσης να επηρεάσει άλλα μέρη του σώματος, όπως το δέρμα, τα μάτια, τους πνεύμονες, την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία.
Όταν οι ερευνητές της παρούσας μελέτης αξιολόγησαν τη σχέση μεταξύ χαμηλής έως μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ και της πάθησης, διαπίστωσαν ότι όσοι έπιναν μικρές ποσότητες μπύρας ή κρασιού είχαν χαμηλότερο κίνδυνο.
«Αυτή είναι μια εκτενής μελέτη που ενσωματώνει τα αποτελέσματα από 30 μεγάλες μελέτες που εξετάζουν τις επιπτώσεις της διατροφής στον κίνδυνο ανάπτυξης ρευματοειδούς αρθρίτιδας», ανέφερε η Dr. Janet Cade, επιδημιολόγος διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Leeds στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε δήλωσή της στο Newsweek.
«Είναι ενδιαφέρον να βλέπουμε ότι η κατανάλωση μέτριου ποσού αλκοόλ—το ισοδύναμο ενός ποτηριού μπύρας ή ενός ποτηριού κρασιού την εβδομάδα—μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας», συνέχισε.
Πόσα ποτήρια μπύρας ή κρασιού επηρεάζουν τον κίνδυνο αρθρίτιδας
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση τεσσάρων ποτηριών μπύρας ή 3,5 ποτηριών κρασιού δεν μείωσε τον κίνδυνο των συμμετεχόντων, ενώ η υπερβολική κατανάλωση συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο για την πάθηση, σύμφωνα με το Newsweek.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι καφές και τσάι σχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο. Η Dr. Cade υπογράμμισε επίσης τα πιο «ελπιδοφόρα» αποτελέσματα, αναφέροντας τις θετικές επιδράσεις άλλων τροφών, όπως τα λιπαρά ψάρια, τα δημητριακά, τα λαχανικά και η βιταμίνη D, στον κίνδυνο για ρευματοειδή αρθρίτιδα.
«Περισσότερη έρευνα θα μας βοηθήσει να εντοπίσουμε ακριβώς γιατί αυτές οι τροφές έχουν την παρατηρούμενη επίδραση και να αναπτύξουμε εξατομικευμένες διατροφικές συμβουλές για άτομα που ζουν με ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλες αυτοάνοσες ασθένειες», ανέφερε κλείνοντας.