Ένα από τα πιο τοξικά δηλητήρια στον κόσμο είναι το αρσενικό στο ρύζι. Πώς να το μειώσετε;
Πολλοί επιλέγουν το ρύζι, και μάλιστα το καστανό, στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής χωρίς να γνωρίζουν ότι υπάρχει αρσενικό στο ρύζι. Αν και το καστανό ανεπεξέργαστο ρύζι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες αλλά και μέταλλα, που ευνοούν το μικροβίωμα του εντέρου και το ανοσοποιητικό, υπάρχει και μια «σκοτεινή» πλευρά σε αυτό το τόσο δημοφιλές τρόφιμο. Πολλές μελέτες διαπιστώνουν ότι το ρύζι περιέχει ανησυχητικά επίπεδα αρσενικού, ένα καρκινογόνο συστατικό που είναι γνωστό ότι προκαλεί καρκίνο, διαβήτη, καρδιοπάθειες και αναπτυξιακά προβλήματα.
Τι ξέρουμε για το αρσενικό;
Το αρσενικό είναι ένα τοξικό ιχνοστοιχείο, το οποίο συμβολίζεται με το σύμβολο As και χωρίζεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:
- Οργανικό αρσενικό: Βρίσκεται κυρίως σε φυτικούς και ζωικούς ιστούς.
- Ανόργανο αρσενικό: Βρίσκεται σε βράχους και έδαφος ή διαλυμένο στο νερό. Αυτή είναι η πιο τοξική μορφή.
Και οι δύο μορφές είναι φυσικά παρούσες στο περιβάλλον, αλλά τα επίπεδα τους αυξάνονται λόγω ρύπανσης.
Το αρσενικό καταλήγει στο έδαφος ή στο νερό από τα φυτοφάρμακα που απαγορεύτηκαν τη δεκαετία του 1980 αλλά άφησαν υπολείματα αρσενικού στο έδαφος, καθώς και από ορισμένες ζωοτροφές και λιπάσματα. Επειδή το ρύζι καλλιεργείται σε νερό, το αρσενικό που υπάρχει στο υπέδαφος περνά στους κόκκους ρυζιού.
Αρσενικό στο ρύζι: 4 τρόποι για να μειώσετε τα επίπεδα του
Τα επίπεδα ανόργανου αρσενικού στο ρύζι μπορούν να μειωθούν με διάφορους τρόπους, με έκπλυση ή χρησιμοποιώντας διαφορετικές μεθόδους μαγειρέματος. Μπορείτε να δοκιμάσετε και αυτές:
1 Επιλέξτε ρύζι βιολογικής καλλιέργειας ή εναλλακτικές μορφές
Προτού ξεκινήσετε το μαγείρεμα, υπάρχει ένας τρόπος για να μειωθεί δραστικά η ποσότητα του αρσενικού που θα καταπιείτε: επιλέξτε κάτι άλλο εκτός από το ρύζι και δοκιμάστε ένα υποκατάστατο. Το κινόα, το κεχρί, ο αμάραντος, το φαγόπυρο ή το Farro είναι καλές εναλλακτικές για το ρύζι. Όλα έχουν χαμηλά επίπεδα αρσενικού και μια σειρά από πολλά οφέλη για την υγεία σας, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών επιπέδων πρωτεϊνών και των φυτικών ινών.
Προσέχετε ωστόσο πολύ το καστανό ρύζι. Μπορεί να είναι η πιο υγιεινή επιλογή ρυζιού στο ότι περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες, βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά από το λευκό ρύζι, αλλά είναι κακή επιλογή επειδή τα επίπεδα σε αρσενικό είναι πολύ υψηλότερα από το λευκό ρύζι. Αυτό συμβαίνει επειδή το αρσενικό συσσωρεύεται στον κόκκο και τον φλοιό, τα οποία απομακρύνονται κατά την επεξεργασία του λευκού ρυζιού.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις τα επίπεδα του αρσενικού στο καστανό ρύζι είναι 10 φορές υψηλότερο από ότι στο άσπρο ρύζι. Επιλέξτε ρύζι βιολογικής καλλιέργειας, που να γνωρίζετε τον τόπο προέλευσής του.
2 Ξεπλένετε το ρύζι με άφθονο νερό
Για να μειώσετε το αρσενικό στο ρύζι, το βάζετε σε ένα σουρωτήρι και ξεπλένετε το καλά. Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του αρσενικού κατά 25 έως 30%. (Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι το νερό που χρησιμοποιείτε δεν είναι χειρότερο από το ίδιο το ρύζι!)
3 Βράζετε το ρύζι σε μεγάλη κατσαρόλα
Παραδοσιακά το ρύζι γίνεται σε αναλογία 2 φλιτζάνια νερό: 1 φλιτζάνι ρύζι. Βάλτε 12 φλιτζάνια νερό για 2 φλιτζάνια ρύζι και στραγγίξτε το νερό αργότερα. Γιατί τόσο πολύ νερό; Επειδή μπορεί να μειώσει τα επίπεδα αρσενικού κατά 50 έως 60% σύμφωνα με έρευνα. Τέλος, προσθέστε περισσότερο αλάτι επειδή χρησιμοποιείτε περισσότερο νερό από ότι συνήθως.
Για να αποφύγετε την απώλεια θρεπτικών συστατικών με το βράσιμο του ρυζιού, όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και η βιταμίνη C προσθέστε στο ρύζι και άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως κινόα, κριθάρι, αμάρανθο, πλιγούρι και κεχρί. Θα είναι εξίσου θρεπτικά και δεν έχουν αρσενικό επειδή δεν το απορροφούν από το έδαφος καθώς αναπτύσσονται.
4 Μουλιάστε το ρύζι αποβραδίς
Αφήνετε το ρύζι σε ένα μπολ με νερό όλη νύχτα πριν το βράσετε. Με αυτόν τον τρόπο θα μειώσετε το αρσενικό στο ρύζι σε ποσοστό 80%.
Τα ψάρια, οι γαρίδες, τα οστρακοειδή και άλλα θαλασσινά μπορεί να περιέχουν σημαντικές ποσότητες οργανικού αρσενικού, τη λιγότερο τοξική μορφή. Ωστόσο, τα μύδια και ορισμένα είδη φυκιών μπορεί να περιέχουν και ανόργανο αρσενικό.