Το αραβικό ζυμαρικό που ενισχύει το ανοσοποιητικό, βελτιώνει τον θυρεοειδή και ανακουφίζει από δυσκοιλιότητα

αραβικό ζυμαρικό

Υπάρχει ένα αραβικό ζυμαρικό που προσφέρει θρεπτικά οφέλη με τη μορφή σεληνίου και φυτικής πρωτεΐνης τα οποία περιέχει σε υψηλές ποσότητες. Κάποτε θεωρούνταν αμιγώς αραβική και βορειοαφρικανική λιχουδιά, αλλά πλέον καταναλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Γνωρίζετε ποιο είναι;

Μπορεί να το βρει κανείς στα ράφια των περισσότερων σούπερ μάρκετ και ειδών αραβικής κουζίνας, αλλά, επειδή περιέχει γλουτένη, μπορεί να μην είναι κατάλληλο για όλους. Από τι είναι φτιαγμένο, ποιο είναι το μέγεθος μιας υγιεινής μερίδας και πώς μπορείτε να αγοράσετε το καλύτερο; Ο διατροφολόγος Nicola Shubrook εξηγεί στο BBC Good Food το διατροφικό του προφίλ.

Ζυμαρικά: Το απλό λάθος που κάνουμε κατά το μαγείρεμα και μας παχαίνουν

Το αραβικό ζυμαρικό και η διατροφική του αξία

Αν και το κουσκούς μοιάζει με δημητριακό, είναι τεχνικά ζυμαρικό. Παρασκευάζεται με αλεύρι από σιμιγδάλι από σκληρό σιτάρι, αναμεμειγμένο με νερό. Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι κουσκούς: Μαροκινό, που είναι το μικρότερο, Ισραηλινό περίπου στο μέγεθος των κόκκων πιπεριού και Λιβανέζικο, το μεγαλύτερο από τα τρία.

Είναι εύκολο να το φτιάξετε ρίχνοντας απλά βραστό νερό πάνω από το αποξηραμένο κουσκούς και αφήνοντάς το για 5-15 λεπτά.

Διατροφικό προφίλ του κουσκούς

Μια μερίδα 80g (μαγειρεμένο βάρος) κουσκούς παρέχει:

  • 142 Kcal / 607 KJ
  • 5,8g πρωτεΐνη
  • 0,8 γρ λίπος
  • 30,0 γρ υδατάνθρακες
  • 1,8 g φυτικές ίνες
  • 123mg κάλιο
  • 2,4 mcg σελήνιο
  • 103 mg φωσφόρο

Τα κορυφαία 5 οφέλη του κουσκούς για την υγεία

  1. Χρήσιμη πηγή σεληνίου
  2. Πηγή φυτικής πρωτεΐνης
  3. Πηγή φυτικών ινών
  4. Μια πιο υγιεινή εναλλακτική από το λευκό ρύζι
  5. Ένα υγιεινό γρήγορο φαγητό

1. Χρήσιμη πηγή σεληνίου

Το κουσκούς είναι μια χρήσιμη πηγή μιας σειράς βιταμινών και μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του σεληνίου που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό. Αυτό το απαραίτητο μέταλλο δρα ως αντιοξειδωτικό και παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του θυρεοειδούς και στην παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών.

Τι συμβαίνει στη χοληστερίνη σας όταν τρώτε ζυμαρικά κάθε μέρα – Τι πρέπει να ξέρετε

2. Πηγή φυτικής πρωτεΐνης

Αν και δεν είναι μια πλήρης πρωτεΐνη, το κουσκούς είναι μια καλή πηγή, παρέχοντας περίπου 7 g ανά 100 g (μαγειρεμένο). Είναι μια χρήσιμη συμπερίληψη σε μια διατροφή με επίκεντρο τα φυτά, ένας τρόπος διατροφής που μπορεί να συνδέεται με χαμηλότερους κινδύνους καταστάσεων όπως το εγκεφαλικό, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.

3. Πηγή φυτικών ινών

Το κουσκούς είναι πηγή φυτικών ινών, αλλά για να βελτιστοποιήσετε τα επίπεδα, αξίζει να ψάξετε για προϊόντα ολικής αλέσεως, το οποίο παρασκευάζεται από δημητριακά ολικής αλέσεως.

Οι φυτικές ίνες υποστηρίζουν την υγεία του πεπτικού συστήματος και ανακουφίζουν τη δυσκοιλιότητα και η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των επιπέδων των ευεργετικών βακτηρίων στο έντερο.

Το ολικής αλέσεως είναι επίσης πιο χορταστικό, καθώς οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν τη διάσπαση του σακχάρου στην κυκλοφορία του αίματος, παρέχοντας μια πιο σταθερή πηγή ενέργειας.

4. Μια πιο υγιεινή εναλλακτική από το λευκό ρύζι

Το κουσκούς παρέχει περισσότερη πρωτεΐνη και μεγαλύτερη συνεισφορά βιταμινών και μετάλλων από την αντίστοιχη μερίδα του λευκού ρυζιού.

5. Ένα υγιεινό γρήγορο φαγητό

Είναι ένα φαγητό που ετοιμάζεται γρήγορα και εύκολα. Τα προϊόντα που διατίθενται στα περισσότερα σούπερ μάρκετ έχουν ήδη μαγειρευτεί στον ατμό πριν στεγνώσουν, επομένως χρειάζεται απλώς την προσθήκη σε βραστό νερό ή ζωμό για να ενυδατωθεί ξανά. Μπορεί στη συνέχεια να προστεθεί σε σαλάτες ή να σερβιριστεί ως συνοδευτικό με κρέας, ψάρι ή λαχανικά.

Οι πιο νόστιμες και υγιεινές συνταγές με ζυμαρικά από την Κλινική Κλίβελαντ

Είναι το κουσκούς ασφαλές για όλους;

Γενικά αναγνωρισμένο ως ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους, είναι προϊόν σιταριού και ως εκ τούτου περιέχει γλουτένη. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι κατάλληλο για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη ή κοιλιοκάκη.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top