Η υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία είναι επίσης γνωστή ως υπέρταση, είναι μια συχνά σιωπηλή ιατρική πάθηση που πιστεύεται ότι επηρεάζει περίπου το ένα τρίτο των ενηλίκων. Οι περισσότεροι ασθενείς, όμως, δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν με αποτέλεσμα να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους. Για να μην αγχώνεστε με την πίεση, μπορείτε να καταναλώνετε σε καθημερινή βάση, ένα σούπερ φρούτο που μπορεί να κάνει θαύματα με την πίεσή σας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η υψηλή αρτηριακή πίεση αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνη, καθώς η καρδιά αναγκάζεται να εργαστεί πιο σκληρά για να αντλήσει αίμα στο σώμα.
Με την πάροδο του χρόνου αυτό επιβαρύνει επιπλέον την καρδιά καθώς και άλλα όργανα και τα αιμοφόρα αγγεία και μπορεί να προκαλέσει βλάβες.
Αποτελεί επίσης παράγοντα πολλών σοβαρών καταστάσεων υγείας και ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, των νεφροπαθειών, των εγκεφαλικών επεισοδίων, της καρδιακής ανεπάρκειας και των καρδιακών προσβολών.
Μία από τις κύριες αιτίες της υψηλής αρτηριακής πίεσης είναι η διατροφή, με τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι να ευθύνονται ιδιαίτερα.
Ωστόσο, με τον ίδιο τρόπο που το αλάτι μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση, άλλα τρόφιμα μπορούν ευτυχώς να βοηθήσουν στη μείωσή της – συμπεριλαμβανομένου ενός νόστιμου αποξηραμένου φρούτου.
Το σούπερ φρούτο που ρίχνει την πίεση
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα αποξηραμένα βερίκοκα μπορούν να ρίξουν την πίεση και να προστατεύσουν την υγεία σας.
Τα αποξηραμένα βερίκοκα έχουν επίσης συνδεθεί με τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς, της υγείας των ματιών, του ανοσοποιητικού συστήματος και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη.
Τα αποξηραμένα βερίκοκα είναι μια πολύ καλή πηγή σιδήρου και ένα τέλειο σνακ για όλες της ώρες της ημέρας. Είναι πλούσια και σε βιταμίνη C, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Τα φρούτα με ζωηρό κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα περιέχουν β-καροτίνη, η οποία είναι ένα θρεπτικό συστατικό, που βελτιώνει την όραση και προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες.
Γιατί αυξάνεται η πίεσή σας
Ο λόγος για τον οποίο το αλάτι αυξάνει την αρτηριακή πίεση είναι επειδή το νάτριο αναγκάζει το σώμα να συγκρατεί νερό.
Σύμφωνα με το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, εάν τρώτε πολύ νάτριο, το νερό τραβιέται πίσω στην κυκλοφορία του αίματός σας. Όσο περισσότερο νερό υπάρχει στα αιμοφόρα αγγεία σας, τόσο αυξάνεται η αρτηριακή σας πίεση.
Η μείωση της ποσότητας αλατιού που καταναλώνετε είναι ένας τρόπος για να βοηθήσετε στη μείωση της αρτηριακής σας πίεσης, αλλά υπάρχει επίσης ένας τρόπος για να ελαχιστοποιήσετε τις επιπτώσεις του αλατιού στον οργανισμό.
Το κάλιο ρίχνει την πίεση
Το κάλιο είναι ένα μέταλλο που βρίσκεται σε ορισμένα τρόφιμα και μπορεί να μετριάσει ορισμένα από τα προβλήματα που προκαλεί η υπερβολική πρόσληψη νατρίου – επομένως η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο μπορεί να βοηθήσει.
Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία αναφέρει ότι τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε κάλιο είναι σημαντικά για τη διαχείριση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, επειδή το κάλιο μειώνει τις επιπτώσεις του νατρίου.
Όσο περισσότερο κάλιο τρώτε, τόσο περισσότερο νάτριο χάνετε μέσω των ούρων.
Το κάλιο βοηθά επίσης να μειωθεί η τάση στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων σας, γεγονός που συμβάλλει στην περαιτέρω μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Οι μπανάνες θεωρούνται συχνά ως η καλύτερη πηγή καλίου. Για κάθε 100 γραμμάρια μπανάνας λαμβάνετε 330mg καλίου. Ωστόσο, υπάρχει ένα άλλο είδος φρούτου που περιέχει ακόμη περισσότερο κάλιο.
Τα αποξηραμένα βερίκοκα περιέχουν περίπου 1.162mg (ή 1,1g) ανά 100 γραμμάρια, γεγονός που τα καθιστά πολύ πιο πλούσια σε κάλιο από τις μπανάνες.
Δεδομένου ότι τα αποξηραμένα βερίκοκα περιέχουν κάλιο, μπορεί να είναι σε θέση να μειώσουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Μάλιστα μελέτες έχουν δείξει ότι το κάλιο θα μπορούσε να μειώσει την υψηλή αρτηριακή πίεση σε ασθενείς με υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση).