Το τέλειο πρωινό για απώλεια βάρους δεν αφορά το ίδιο το φαγητό, αλλά την ενέργεια που προσφέρει και υπάρχει ένας συγκεκριμένος αριθμός θερμίδων που συμβάλλει σε αυτό, σύμφωνα με μια μελέτη.
Η έρευνα προτείνει ότι το ιδανικό πρωινό θα πρέπει να καλύπτει το 20-30% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης.
Πρωινό: Πόσο απαραίτητο είναι τελικά; Τι λένε οι ειδικοί
Αυτή η ισπανική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition, Health and Aging, εξέτασε τις επιδράσεις του πρωινού σε παράγοντες όπως ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) και η μεταβολική υγεία. Τα ευρήματα δείχνουν ότι όχι μόνο η ποσότητα αλλά και η ποιότητα του πρώτου γεύματος της ημέρας είναι καθοριστικής σημασίας.
Πόσες θερμίδες πρέπει να περιλαμβάνει το πρωινό για άνδρες και γυναίκες;
Σύμφωνα με το infobae, αυτή η συνιστώμενη πρόσληψη σημαίνει ότι οι άνδρες θα πρέπει να καταναλώνουν μεταξύ 500 και 750 θερμίδες στο πρωινό, ενώ οι γυναίκες μεταξύ 400 και 600. Αυτό παρέχει αρκετή ενέργεια για τις δραστηριότητες της ημέρας χωρίς να ξεπερνά τα απαραίτητα όρια για τη διατήρηση ή τη μείωση του σωματικού βάρους.
Η μελέτη, που περιλάμβανε 383 υπέρβαρους ή παχύσαρκους συμμετέχοντες ηλικίας 55 έως 75 ετών, διαπίστωσε ότι ένα ισορροπημένο και θρεπτικό πρωινό συνδέεται με καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά τη μάζα σώματος και την περίμετρο μέσης.
Οι ειδικοί στο eltiempo αποκαλύπτουν ότι η έρευνα, που διεξήχθη από το Hospital del Mar Medical Research Institute (IMIM), δείχνει πως ένα ποιοτικό πρωινό με τη σωστή ποσότητα ενέργειας μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Τι ώρα πρέπει να τρώμε πρωινό για να ενισχύσουμε τον μεταβολισμό και να χάσουμε βάρος
Η σημασία του πρωινού για τη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής έχει τονιστεί σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition, Health and Aging. Σύμφωνα με μελέτη που παρακολούθησε 383 συμμετέχοντες στο πρόγραμμα PREDIMED-Plus, το σωστό πρωινό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.
«Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, αλλά σημασία έχει τι και πώς το τρως. Η κατανάλωση ελεγχόμενων ποσοτήτων και η εξασφάλιση καλής διατροφικής σύνθεσης είναι κρίσιμες», δήλωσε ο καθηγητής Álvaro Hernáez από το IMIM, επικεφαλής της έρευνας.
Ο ειδικός στις επιστήμες υγείας από το Ramon Llull University στη Βαρκελώνη πρόσθεσε ότι η μελέτη έδειξε πως οι ασυνεπείς διατροφικές συνήθειες στο πρωινό μπορεί να οδηγήσουν σε αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.
Σε διάστημα τριών ετών, η έρευνα παρακολούθησε άτομα που ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή, αναλύοντας τις διατροφικές τους συνήθειες. Τα ευρήματα έδειξαν ότι όσοι κατανάλωναν δυσανάλογες ποσότητες στο πρωινό παρουσίασαν αύξηση του ΔΜΣ κατά 2 έως 3,5%, καθώς και σημαντική αύξηση της περιμέτρου μέσης, σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν ισορροπημένο πρωινό.
Τι συμβαίνει όταν παραλείπουμε το πρωινό ή τρώμε παραπάνω;
Επιπλέον, οι αιματολογικές εξετάσεις έδειξαν αυξημένα επίπεδα λιπιδίων σε συμμετέχοντες που παρέλειπαν ή υπερκατανάλωναν το πρωινό, υποδηλώνοντας αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Ο καθηγητής Hernáez υπογράμμισε τη σημασία του ελέγχου των μερίδων και της διατροφικής ποιότητας.
Πρόσθεσε: «Είναι απαραίτητο να τρώμε ελεγχόμενες ποσότητες, ούτε πολύ ούτε λίγο, και να διασφαλίζουμε καλή διατροφική σύνθεση. Τα δεδομένα μας δείχνουν επίσης ότι η ποιότητα του πρωινού σχετίζεται με καλύτερα αποτελέσματα σε καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου».
Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν παραλείπετε το πρωινό: 6 συνέπειες
Τι περιλαμβάνει ένα καλό πρωινό;
Ένα ισορροπημένο πρωινό πρέπει να περιλαμβάνει πρωτεΐνη, σύνθετους υδατάνθρακες, υγιεινά λιπαρά και ποικιλία βιταμινών και μετάλλων. Ιδανικές επιλογές είναι τα γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, όπως το στραγγιστό γιαούρτι ή το τυρί με χαμηλά λιπαρά, τα προϊόντα ολικής άλεσης, φρούτα όπως μήλα, αχλάδια ή μούρα, και μια μικρή μερίδα ξηρών καρπών.
Για ροφήματα, προτιμήστε επιλογές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως πράσινο ή μαύρο τσάι, φρέσκο χυμό πορτοκαλιού ή smoothies χωρίς ζάχαρη. Οι ειδικοί προτείνουν ότι ένα τέτοιο πρωινό βοηθά στη διατήρηση του κορεσμού καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, μειώνοντας την ανάγκη για σνακ υψηλών θερμίδων και συμβάλλοντας σε πιο ελεγχόμενη όρεξη μέχρι το μεσημέρι.
Η μελέτη αποκάλυψε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν το 20-30% της ημερήσιας ενεργειακής τους πρόσληψης στο πρωινό είχαν καλύτερα αποτελέσματα σε πολλούς παράγοντες κινδύνου. Αυτοί οι άνθρωποι είχαν 2-3,5% χαμηλότερο ΔΜΣ και 2-4% μικρότερη περίμετρο μέσης.
Επιπλέον, παρουσίασαν σημαντική μείωση στα επίπεδα τριγλυκεριδίων (9-18%) και αύξηση της HDL χοληστερόλης (4-8,5%). Αυτό δείχνει ότι γεύματα χωρίς πρόσθετα σάκχαρα ή κορεσμένα λιπαρά και πλούσια σε πρωτεΐνες, ποιοτικά λιπαρά, φυτικές ίνες και μέταλλα, όπως το κάλιο και ο σίδηρος, σχετίζονται με μείωση της περιμέτρου μέσης κατά 1,5%, 4% λιγότερα τριγλυκερίδια και 3% περισσότερη HDL χοληστερόλη.
Αδυνάτισμα: 3 βήματα στο πρωινό που μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος
Συμπερασματικά, τα ευρήματα δείχνουν ότι αυτές οι υγιεινές συνήθειες στο πρωινό μπορούν να συμβάλουν σε υγιή γήρανση, μειώνοντας τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου και συναφών χρόνιων ασθενειών, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής.