Άπαχο κρέας: Δεν είναι πάντα τόσο υγιεινό-Πως θα επιλέξουμε

άπαχο κρέας

Το άπαχο κρέας προσφέρει οφέλη για την υγεία ως πηγή πλούσια σε πρωτεΐνη με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά, προάγοντας την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των μυών.

Ωστόσο, η υπερκατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική πρόσληψη χοληστερόλης και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, απαιτώντας κατάλληλες πρακτικές υγιεινής των τροφίμων για την πρόληψη των τροφιμογενών ασθενειών.

Το άπαχο κρέας θεωρείται ευνοϊκή πηγή πρωτεΐνης λόγω της μειωμένης περιεκτικότητάς του σε λιπαρά και θερμίδες. Θεωρείται γενικά ως μια ασφαλής επιλογή για κατανάλωση πρωτεΐνης. Όμως, έχουν εκφραστεί ανησυχίες σχετικά με τη χρήση αντιβιοτικών στα πτηνοτροφεία. Το Diabetes Co Uk εξηγεί:

Τι είναι το άπαχο κρέας

Τα άπαχα κρέατα χαρακτηρίζονται από τη χαμηλότερη περιεκτικότητά τους σε λιπαρά. Περιλαμβάνουν το κοτόπουλο χωρίς πέτσα, τη γαλοπούλα και το κόκκινο κρέας όπως οι χοιρινές μπριζόλες χωρίς λίπος.

Η περιεκτικότητα μιας χοιρινής μπριζόλας σε λίπος σε προέρχεται κυρίως από την πέτσα, συμβάλλοντας περίπου στα δύο τρίτα της συνολικής περιεκτικότητάς της σε λίπος, ενώ στο κοτόπουλο, η πέτσα μπορεί να αντιπροσωπεύει έως και το 80% της περιεκτικότητάς του σε λίπος.

Άπαχο κρέας: Ποια είναι τα οφέλη του για την υγεία

Τα άπαχα κρέατα θεωρούνται μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης με το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι έχουν χαμηλότερες θερμίδες σε σύγκριση με τα μη άπαχα κρέατα. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλή μεταξύ των ατόμων που ακολουθούν δίαιτες χαμηλών θερμίδων και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Τα πουλερικά, ένα είδος άπαχου κρέατος, είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βασικά θρεπτικά συστατικά όπως σελήνιο, βιταμίνες Β3 και Β6, και χολίνη. Το σελήνιο είναι γνωστό για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, προστατεύοντας αποτελεσματικά τα κύτταρα από τις βλαβερές συνέπειες των ελεύθερων ριζών. Επιπλέον, παίζει καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι βιταμίνες Β3 και Β6 που βρίσκονται στα πουλερικά βοηθούν τον οργανισμό να μετατρέψει τους υδατάνθρακες σε γλυκόζη, παρέχοντας μια ζωτική πηγή ενέργειας. Η βιταμίνη Β3, που λέγεται επίσης και νιασίνη, συμβάλλει στην παραγωγή του στρες και των ορμονών του φύλου, προάγοντας την ορμονική ισορροπία μέσα στο σώμα.

Η χολίνη, από την άλλη πλευρά, παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγιούς λειτουργίας των νεύρων και διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής.

Άπαχο κρέας: Ποια είναι τα μειονεκτήματά του

Η πτηνοτροφία συχνά περιλαμβάνει τη χρήση αντιβιοτικών, η οποία έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση ανθεκτικών στα αντιβιοτικά λοιμώξεων στον άνθρωπο, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.

Για την αντιμετώπιση αυτής της ανησυχίας, έχουν εφαρμοστεί κανονισμοί για τον περιορισμό της μεταφοράς αντιβιοτικών στους καταναλωτές μέσω της κατανάλωσης πουλερικών. Ωστόσο, όσοι έχουν ανησυχίες, μπορεί να προτιμήσουν να επιλέξουν βιολογικά πουλερικά ή πουλερικά που φέρουν την ένδειξη ότι δεν περιέχουν αντιβιοτικά.

Επιπλέον, τα άπαχα κρέατα, συμπεριλαμβανομένων των πουλερικών, περιέχουν μέτρια επίπεδα πουρινών, οι οποίες είναι ευεργετικές για τον οργανισμό.

Όμως, τα άτομα που είναι επιρρεπή στην ουρική αρθρίτιδα πρέπει να γνωρίζουν ότι η υπερβολική πρόσληψη πουρίνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εξάρσεων της νόσου. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό για τα ευαίσθητα άτομα να καταναλώνουν άπαχο κρέας με μέτρο και να εξετάζουν άλλες διατροφικές επιλογές για να διαχειριστούν αποτελεσματικά την κατάστασή τους.

Άπαχο κρέας και υγιεινή τροφίμων

Ό,τι ισχύει για τον χειρισμό και το μαγείρεμα άλλων τύπων κρέατος, το ίδιο προσεκτικοί πρέπει να είστε και κατά την προετοιμασία των πουλερικών. Οι κύριοι κίνδυνοι προκύπτουν από το λίγο ψήσιμο του κρέατος και τον ακατάλληλο χειρισμό ή αποθήκευση. Για να ελαχιστοποιήσετε αυτούς τους κινδύνους:

1. Φροντίζετε πάντα να πλένετε καλά τα χέρια και τα σκεύη σας αφού έρθουν σε επαφή με ωμό κρέας.

2. Βεβαιωθείτε ότι το κρέας έχει ψηθεί σωστά πριν το καταναλώσετε για να εξαλείψετε τυχόν επιβλαβή βακτήρια.

3. Αποφύγετε να ξαναζεστάνετε το μαγειρεμένο κρέας περισσότερες από μία φορές για να αποτρέψετε πιθανή ανάπτυξη βακτηρίων.

Ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο τροφιμογενών ασθενειών που σχετίζονται με την κατανάλωση κρέατος.

Όλο Υγεία

Scroll to Top