Οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχει ένα αντιμυκητιασικό ρόφημα που προσφέρει παρόμοια οφέλη με το πράσινο τσάι και προστατεύει από καταστάσεις όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος. Περιέχει επίσης προβιοτικά, τα οποία μπορούν να ωφελήσουν το μικροβίωμα του εντέρου σας.
Οι άνθρωποι καταναλώνουν αυτό το είδος τσαγιού που έχει υποστεί ζύμωση, εδώ και χιλιάδες χρόνια. Όχι μόνο έχει τα ίδια οφέλη για την υγεία με το τσάι – είναι επίσης πλούσιο σε ευεργετικά προβιοτικά. Όμως, είναι πραγματικά ωφέλιμο για εσάς ή υστερεί σε σχέση με τη διαφημιστική εκστρατεία των μέσων ενημέρωσης;
Ο διατροφολόγος, Jo Lewin, εξηγεί στο BBC Good Food τα πιθανά οφέλη και τις παρενέργειες αυτού του δημοφιλούς ροφήματος.
Το αντιμυκητιασικό ρόφημα και η διατροφική του αξία
Το kombucha είναι ένα ήπια ανθρακούχο ποτό που έχει υποστεί ζύμωση και παρασκευάζεται από ζαχαρούχο τσάι. Μια συγκεκριμένη καλλιέργεια είναι γνωστή ως «scoby», συντομογραφία για μια «συμβιωτική καλλιέργεια βακτηρίων και ζυμομυκήτων». Τα βακτήρια και οι ζυμομύκητες στο Scoby μετατρέπουν τη ζάχαρη σε αιθανόλη και οξικό οξύ. Το οξικό οξύ είναι υπεύθυνο για τη χαρακτηριστική ξινή γεύση του kombucha.
Διατροφικό προφίλ kombucha
Μια μέση μερίδα 100 ml παρέχει:
- 16 kcal/67KJ
- 0,0 g πρωτεΐνης
- 3,0 γρ υδατάνθρακες
- ζάχαρη 3,0 γρ
Η διατροφική αξία μπορεί να διαφέρει από προϊόν σε προϊόν.
Πώς μπορείτε να φτιάξετε kombucha μόνοι σας
To kombucha συνήθως παρασκευάζεται χρησιμοποιώντας:
- Ζάχαρη
- Κρύο φιλτραρισμένο νερό
- Μαύρο ή πράσινο τσάι (σακουλάκια ή φύλλα)
- Scoby – αγοράζεται μέσω διαδικτύου ή από μια υπάρχουσα παρτίδα kombucha
Για να φτιάξετε kombucha, βυθίστε το τσάι και τη ζάχαρη σε βρασμένο νερό και αφήστε να κρυώσουν πριν προσθέσετε το scoby. Καλύψτε το και αφήστε να ζυμωθεί για έως και μια εβδομάδα. Στη συνέχεια, ρίχνετε το μείγμα σε ένα αεροστεγές δοχείο με λίγη επιπλέον ζάχαρη και αφήνετε για λίγες μέρες ακόμα –όσο περισσότερο το αφήσετε, τόσο αφρίζει. Σε αυτό το σημείο, μπορείτε να προσθέσετε αρώματα όπως μπαχαρικά ή φρούτα.
Τα 5 κύρια οφέλη του kombucha για την υγεία
- Μπορεί να ωφελήσει την υγεία του ήπατος
- Είναι πιθανή πηγή προβιοτικών
- Μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2
- Είναι αντιμυκητιασικό
- Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς
1. Μπορεί να ωφελήσει την υγεία του ήπατος
Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, τα αντιδραστικά μόρια που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα σας. Το kombucha, ειδικά όταν παρασκευάζεται με πράσινο τσάι, φαίνεται να έχει αντιοξειδωτική δράση στο συκώτι.
Μελέτες σε αρουραίους έχουν βρει ότι η τακτική κατανάλωση kombucha μειώνει την ηπατική τοξικότητα που προκαλείται από τοξικές χημικές ουσίες. Αν και δεν υπάρχουν μελέτες σε ανθρώπους για αυτό το θέμα, φαίνεται σαν ένας πολλά υποσχόμενος ερευνητικός τομέας για άτομα με ηπατική νόσο.
2. Πιθανή πηγή προβιοτικών
Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως τα γιαούρτια, το ξινολάχανο και το κεφίρ, περιέχουν όλα ζωντανούς μικροοργανισμούς. Καθώς το kombucha είναι προϊόν ζύμωσης, παράγεται ένας αριθμός προβιοτικών μικροβίων. Σε συγκεκριμένες συγκεντρώσεις, αυτά τα προβιοτικά βακτήρια μπορούν να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση των βακτηρίων στο έντερο και στη βελτίωση της πέψης.
Το αρχαίο ελληνικό ρόφημα που μειώνει τη φλεγμονή, προστατεύει το έντερο και βοηθά στην πέψη
Ωστόσο, μέχρι σήμερα, δεν έχουν γίνει αρκετές μελέτες για να επιβεβαιωθεί εάν το kombucha περιέχει επαρκείς ποσότητες από αυτά τα ευεργετικά βακτήρια για να θεωρηθεί αποτελεσματικό προβιοτικό. Επιπλέον, οι ποσότητες και τα στελέχη των προβιοτικών ποικίλλουν ανάλογα με διαφορετικούς παράγοντες, όπως ο τρόπος παρασκευής του kombucha και ο χρόνος ζύμωσης.
3. Μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2
Ο διαβήτης τύπου 2 επηρεάζει πάνω από 462 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αντίσταση στην ινσουλίνη. Μια μελέτη του 2012 σε διαβητικούς αρουραίους διαπίστωσε ότι το kombucha επιβράδυνε την πέψη των υδατανθράκων, γεγονός που μείωσε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και βελτίωσε τη λειτουργία του ήπατος και των νεφρών.
Σε μια πιλοτική μελέτη του 2023, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν kombucha (240 mL/ημέρα για 4 εβδομάδες) είχαν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα νηστείας από τα αρχικά επίπεδα, ενώ η ομάδα εικονικού φαρμάκου όχι.
Μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή του 2023 διαπίστωσε ότι το kombucha μείωσε την απόκριση του σακχάρου στο αίμα σε γεύματα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη σε υγιείς ενήλικες. Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες σε ανθρώπους για να διερευνηθούν τα οφέλη του για τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.
4. Μπορεί να είναι αντιμυκητιασικό
Ένα από τα υποπροϊόντα της ζύμωσης είναι το οξικό οξύ και πιστεύεται ότι αυτό, καθώς και άλλες ενώσεις που βρίσκονται στο πράσινο και το μαύρο τσάι, μπορεί να καταστέλλουν την ανάπτυξη λιγότερο επιθυμητών βακτηρίων και ζυμομυκήτων, ενώ προάγουν πιο ευεργετικά στελέχη.
5. Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς
Μελέτες σε ζώα υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση kombucha μπορεί να βελτιώσει τη διαχείριση της χοληστερόλης και, σε συνδυασμό με τις προστατευτικές πολυφαινόλες στο τσάι, ειδικά το πράσινο, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.
Είναι το kombucha ασφαλές για όλους;
Το kombucha ταξινομείται ως λειτουργική τροφή λόγω της δυνητικά ευεργετικής της δράσης, όταν το απολαμβάνουμε ως μέρος μιας ποικίλης και ισορροπημένης διατροφής. Ωστόσο, μπορεί να μην είναι κατάλληλο για όλους τους ανθρώπους και μπορεί να υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι.
Δεν συνιστάται σε έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες ή σε όσους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι σημαντικό να επαναλάβουμε ότι δεν έχουν γίνει πολλές κλινικές μελέτες σε ανθρώπους που να αποδεικνύουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του.
Έχουν υπάρξει κάποιες αναφορές ότι η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες παρενέργειες, όπως πόνο στο στομάχι, ναυτία και ζάλη. Δεν συνιστάται η παρατεταμένη ζύμωση λόγω της συσσώρευσης οργανικών οξέων, τα οποία μπορεί να φτάσουν σε επιβλαβή επίπεδα.
Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, συμπεριλαμβανομένου του kombucha, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ισταμίνη, επομένως όσοι έχουν δυσανεξία στην ισταμίνη θα πρέπει να είναι προσεκτικοί ότι η κατανάλωσή του μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα.
Κρυολόγημα: Το συστατικό που πρέπει να προσθέσετε στο τσάι για να αναρρώσετε γρήγορα
Πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας εάν ανησυχείτε για την εισαγωγή του kombucha στη διατροφή σας ή εάν έχετε ανεπιθύμητες παρενέργειες μετά την κατανάλωσή του.