Προσθέτοντας έναν τύπο τροφής στη διατροφή σας, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο μιας καταστροφικής ασθένειας σχεδόν κατά το ένα τέταρτο. Σύμφωνα με ειδικούς, η τακτική κατανάλωση αυτού του τροφίμου θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την πρόληψη της άνοιας.
Ως μια κατάσταση που πλήττει κυρίως άτομα άνω των 65 ετών, η άνοια συνδέεται συχνά με τη γήρανση. Παρόλο που είναι αλήθεια ότι οι πιθανότητες εμφάνισης άνοιας αυξάνονται με την ηλικία, υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με έρευνα, περίπου το 40% των περιπτώσεων άνοιας θεωρούνται αναστρέψιμες μέσω ορισμένων αλλαγών στον τρόπο ζωής.
Άνοια: Η κακή συνήθεια όταν χρησιμοποιούμε κινητό ή laptop που αυξάνει τον κίνδυνο
Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας
Οι τελευταίες εξελίξεις στην έρευνα δείχνουν ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας. Με αυτό κατά νου, οι ειδικοί της Εταιρείας Alzheimer προτρέπουν τους ανθρώπους να τρώνε περισσότερα λιπαρά ψάρια. Η φιλανθρωπική οργάνωση αναφέρει:
«Φάτε ψάρια τακτικά – ιδιαίτερα λιπαρά, όπως ο σολομός και το σκουμπρί». Ωστόσο, προσθέτει: «Προσπαθήστε να περιορίσετε την κατανάλωση ψαριών πανέ ή με επικάλυψη, καθώς περιέχουν υψηλά επίπεδα ανθυγιεινού λίπους».
Αυτό συμβαίνει επειδή τα λιπαρά ψάρια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν συνδεθεί με αύξηση της γνωστικής λειτουργίας. Είναι επίσης μέρος της μεσογειακής διατροφής, ενός τρόπου διατροφής που επίσης συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας.
«Για τους περισσότερους ανθρώπους, η μεσογειακή διατροφή είναι ένας καλός τρόπος για να εξασφαλιστεί μια υγιεινή διατροφή, η οποία μπορεί να είναι σημαντική για τη διατήρηση της καλής λειτουργίας του εγκεφάλου» αναφέρει η Εταιρεία Alzheimer.
«Οι μελέτες που εξετάζουν ειδικά την άνοια έχουν παρουσιάσει ασυνέπειες. Ωστόσο, μια πρόσφατη μεγάλη μελέτη υπέδειξε ότι η τήρηση της μεσογειακής διατροφής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας έως και κατά 23%», συνεχίζει.
Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης, με μέτρια κατανάλωση λιπαρών ψαριών και γαλακτοκομικών και χαμηλή πρόσληψη κρέατος, ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών.
«Τα περισσότερα λιπαρά σε αυτή τη διατροφή προέρχονται από ελαιόλαδο και το αλκοόλ καταναλώνεται με μέτρο στα γεύματα».
Ποιες σοβαρές λοιμώξεις συνδέονται με τον κίνδυνο άνοιας – Πώς θα προστατευθείτε
Πώς τα ωμέγα-3 λιπαρά επηρεάζουν την γνωστική ικανότητα
Μια επιστημονική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ το 2022 διαπίστωσε ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα τους κατά τη μέση ηλικία έχουν καλύτερες γνωστικές ικανότητες σε σχέση με εκείνα με χαμηλότερα επίπεδα του λιπαρού οξέος.
Στο πλαίσιο της έρευνας, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology, οι επιστήμονες έλαβαν δείγματα αίματος από τους συμμετέχοντες και μέτρησαν τα επίπεδα δύο τύπων λιπαρών οξέων. Περισσότεροι από 2.000 συμμετέχοντες έκαναν επίσης εγκεφαλικές απεικονίσεις, με τους επιστήμονες να μετρούν το μέγεθος μιας περιοχής του εγκεφάλου υπεύθυνης για τη μνήμη και τη σκέψη.
Οι εθελοντές στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε μια σειρά από γνωστικά τεστ. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είχαν υψηλότερες επιδόσεις σε γνωστικά τεστ, καθώς και μεγαλύτερο ιππόκαμπο, μια περιοχή του εγκεφάλου που παίζει σημαντικό ρόλο στη μνήμη.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα, η Δρ Sara Imarisio, επικεφαλής της έρευνας στο Alzheimer’s Research UK, δήλωσε: «Φυσικά, αυτό δεν αποδεικνύει ότι τα υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 είναι η αιτία των διαφορών στις απεικονίσεις».
«Η έρευνα για τα ωμέγα-3 και την υγεία του εγκεφάλου έχει παρουσιάσει ανάμεικτα αποτελέσματα, και ενώ αυτή η μελέτη προσθέτει στη βάση των στοιχείων, είναι διερευνητική και όχι καταληκτική. Επίσης, επειδή επικεντρώθηκε σε άτομα στη μέση ηλικία, αυτή η μελέτη προσφέρει μόνο ένα στιγμιότυπο της πλήρους εικόνας – δεν εξέτασε εάν τα άτομα ανέπτυξαν τελικά καταστάσεις όπως η άνοια».
Ωστόσο, συνέχισε τονίζοντας πως «αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι ένας υγιής εγκέφαλος στη μέση ηλικία είναι σημαντικός για όταν φτάσουμε σε μεγαλύτερη ηλικία και ότι μια συνολικά υγιεινή διατροφή είναι σημαντική για τη μείωση του κινδύνου άνοιας».
«Η έρευνά μας έχει δείξει ότι μόνο το ένα τρίτο (33%) των ανθρώπων πιστεύει ότι είναι δυνατό να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας. Ωστόσο, έως και το 40% των περιπτώσεων άνοιας θα μπορούσαν να αποτραπούν μέσω επιλογών υγείας και τρόπου ζωής που μπορούμε να επηρεάσουμε», συμπλήρωσε.
Σύνδρομο του ηλιοβασιλέματος: Το σύμπτωμα της άνοιας που εκδηλώνεται μόνο το απόγευμα
Η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο άνοιας
«Εκτός από τη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής, οι καλύτερες τρέχουσες αποδείξεις για την υγεία του εγκεφάλου με την πάροδο του χρόνου περιλαμβάνουν την αποχή από το κάπνισμα, την ψυχική και σωματική δραστηριότητα, τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης υπό έλεγχο».
Η Εταιρεία Alzheimer προτείνει επίσης τις εξής κατευθυντήριες οδηγίες ως μέρος της μεσογειακής διατροφής για τη μείωση του κινδύνου άνοιας:
- Προσθέστε τα δημητριακά ολικής άλεσης στα περισσότερα γεύματα
- Καταναλώστε περισσότερα φρούτα, λαχανικά, όσπρια (π.χ., φασόλια, αρακά και φακές) και ξηρούς καρπούς και σπόρους
- Περιορίστε το κόκκινο κρέας
- Επιλέξτε γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά όπου είναι δυνατόν
- Χρησιμοποιήστε φυτικά έλαια για το μαγείρεμα και τα ντρέσινγκ
- Περιορίστε την ποσότητα του αλατιού στη διατροφή σας
- Προσπαθήστε να καταναλώνετε γλυκά μόνο περιστασιακά
- Καταναλώνετε αλκοόλ με μέτρο
Άνοια: Σε ποια ηλικία πρέπει να κόψετε το αλκοόλ για να προστατευθείτε, σύμφωνα με ειδικό