Άνοια: Το καθημερινό σνακ που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατά 12%

Άνοια: Το καθημερινό σνακ που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατά 12%

Η άνοια είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια ομάδα συμπτωμάτων που επηρεάζουν τη μνήμη, τη σκέψη και τις κοινωνικές ικανότητες. Και ενώ αποτελεί μια πολύ τρομακτική πάθηση, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης με μικρές, καθημερινές συνήθειες, όπως η διατροφή.

Αλτσχάιμερ: Ποια κοινά εμβόλια μπορούν να μειώσουν έως και 27% τον κίνδυνο για τη νόσο

Η καθημερινή συνήθεια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας κατά 12%

Οι νευρολόγοι έχουν πει εδώ και καιρό ότι ένας συνολικά υγιεινός τρόπος ζωής είναι το κλειδί για την υγεία του εγκεφάλου και η διατροφή αποτελεί ένα τεράστιο κομμάτι του. Υπάρχουν, λοιπόν, ενδείξεις ότι μια συγκεκριμένη καθημερινή διατροφική συνήθεια μπορεί να κρατήσει τον εγκέφαλό σας υγιή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη στο Geroscience, η καθημερινή κατανάλωση ξηρών καρπών σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας κάθε αιτίας στους ενήλικες. Οι ερευνητές αξιολόγησαν δεδομένα από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου, μια τεράστια βάση δεδομένων για την υγεία. Στη συνέχεια, επέλεξαν 50.386 συμμετέχοντες μεταξύ 40 και 70 ετών και εξέτασαν την κατανάλωση ξηρών καρπών (καθώς και αρκετούς άλλους παράγοντες).

Εν ολίγοις, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα άτομα με τακτική πρόσληψη ξηρών καρπών είχαν 12% χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας, ακόμη και αφού έλαβαν υπόψη τους άλλους παράγοντες, όπως:

  • η ηλικία,
  • το φύλο,
  • η εκπαίδευση,
  • ο τρόπος ζωής και άλλα.

Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι:

  • οι γυναίκες,
  • οι ηλικιωμένοι,
  • οι μη καπνιστές και
  • τα άτομα με συμπεριφορές που προάγουν την υγεία

φαίνεται να ωφελούνται περισσότερο από την τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών.

Πώς οι ξηροί καρποί μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας

Πώς μπορεί κάτι τόσο τυχαίο όπως οι ξηροί καρποί να έχει δυνητικά τόσο μεγάλο αντίκτυπο στον εγκέφαλο; Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι ξηροί καρποί είναι γεμάτοι με θρεπτικά συστατικά και οφέλη.

«Οι ξηροί καρποί είναι γνωστό ότι περιέχουν υψηλά επίπεδα υγιών λιπών, αντιοξειδωτικών, φυτικών ινών και αντιφλεγμονωδών ενώσεων, οι οποίες μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία του εγκεφάλου και να μειώσουν τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες», εξηγεί ο Δρ David Perlmutter, νευρολόγος και συγγραφέας στους New York Times. «Επιπλέον, η κατανάλωση ξηρών καρπών είναι γνωστό ότι έχει θετική επίδραση στο μικροβίωμα του εντέρου και αυτό επηρεάζει και την υγεία του εγκεφάλου».

Κοινό αντιισταμινικό αυξάνει τον κίνδυνο για άνοια – Ποιοι κινδυνεύουν έως και 54% περισσότερο

Ο ειδικός σημειώνει ότι αυτοί οι παράγοντες μπορεί:

  • να αποτρέψουν τον νευροεκφυλισμό,
  • να προάγουν καλύτερες γνωστικές επιδόσεις και
  • να βελτιώσουν τόσο την καρδιαγγειακή όσο και τη μεταβολική υγεία -ζωτικής σημασίας για τη μείωση του κινδύνου άνοιας.

Η Sheri Gaw, διαιτολόγος διατροφολόγος και ιδιοκτήτρια της Sheri the Plant Strong Dietitian έχει παρόμοια άποψη. «Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε υγιή λίπη και βιταμίνες, ειδικά σε βιταμίνη Ε, η οποία υποστηρίζει την υγεία του εγκεφάλου και των αιμοφόρων αγγείων και μειώνει την αρτηριακή πίεση και τη σωματική φλεγμονή», αναφέρει. Οι αντιφλεγμονώδεις τροφές θεωρούνται γενικά εξαιρετικές για την υγεία του εγκεφάλου.

Ξηροί καρποί: Ποιους, πόσους και πόσο συχνά πρέπει να τρώμε;

Ο τύπος του ξηρού καρπού έχει σημασία, σύμφωνα με τον Δρ. Perlmutter, ο οποίος παραθέτει τα οφέλη των διαφόρων ξηρών καρπών:

  • Καρύδια: Τα καρύδια είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι ευεργετικά για την υγεία του εγκεφάλου (αλλά τα άτομα με νεφρική νόσο πρέπει να προσέχουν την κατανάλωσή τους). Μερικοί νευρολόγοι τα τρώνε καθημερινά για να προστατεύσουν την υγεία του εγκεφάλου τους!
  • Αμύγδαλα και φουντούκια: Τόσο τα φουντούκια όσο και τα αμύγδαλα έχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης Ε, ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα.
  • Φιστίκια, πεκάν και κάσιους: Τα κάσιους, τα πεκάν και τα φιστίκια Αιγίνης έχουν όλα διάφορα αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά που μπορούν να υποστηρίξουν τις μεταβολικές και γνωστικές λειτουργίες.

«Συνολικά, μια ποικιλία ξηρών καρπών μπορεί να είναι πιο ωφέλιμη για μια ισορροπημένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών», τονίζει ο ειδικός. Μια άλλη πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι μια ποικίλη διατροφή ήταν εξαιρετική για την υγεία του εγκεφάλου. Επιπλέον, η μελέτη συνιστά ανάλατους ξηρούς καρπούς (όπως αμύγδαλα και κάσιους) για επιπλέον τόνωση του εγκεφάλου.

Οι δύο συμβουλεύουν επίσης να τρώτε μια μικρή χούφτα ξηρούς καρπούς – περίπου 28 γραμμαρίων – την ημέρα. (Είναι αρκετά πυκνά σε θερμίδες, οπότε είναι εύκολο να το παρακάνετε αν δεν είστε προσεκτικοί!).

Αλτσχάιμερ: Ποιες επιστημονικές ανακαλύψεις το 2024 ανοίγουν νέους δρόμους στη θεραπεία

«Πέρα από την ποσότητα των ξηρών καρπών που τρώτε, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη ότι η τακτική, καθημερινή κατανάλωση φαίνεται να είναι πιο ωφέλιμη για τη μακροπρόθεσμη υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς», καταλήγει ο Δρ. Perlmutter.

Πηγές: Parade, National Institute on Aging, Geroscience, Nature Mental Health

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top