Site icon Όλο Υγεία

Η «χρυσή» τροφή που προστατεύει από την άνοια και μειώνει κατά 28% τον κίνδυνο θανάτου, σύμφωνα με το Harvard

«χρυσή» τροφή - άνοια

Φωτογραφία: 123rf

Θέλετε να προστατέψετε τον εγκέφαλό σας και να μειώσετε τον κίνδυνο άνοιας; Μια «χρυσή» τροφή στην κουζίνα μπορεί να κάνει τη διαφορά! Σύμφωνα με τους ειδικούς, η τροφή αυτή είναι θεμέλιο μιας διατροφής που προάγει την υγεία του εγκεφάλου, χάρη στις ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της.

Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν τρώτε ελαιόλαδο καθημερινά – Πόσο πρέπει να καταναλώνετε

Η «χρυσή» τροφή που μειώνει την άνοια και βοηθά την υγεία του εγκεφάλου

Μάλιστα, μια μελέτη του Harvard το 2024 σε 92.383 Αμερικανούς ενήλικες έδειξε ότι, ανεξαρτήτως γενετικής προδιάθεσης και συνολικής διατροφής, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τουλάχιστον 7 γραμμάρια ελαιολάδου την ημέρα είχαν 28% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου που σχετίζεται με άνοια, σε σύγκριση με όσους δεν κατανάλωναν καθόλου ή το έκαναν σπάνια.

Το παραπάνω έρχεται να προστεθεί στη γνώση ότι τα μονοακόρεστα λίπη του ελαιολάδου μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης στο αίμα σας, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.

Χοληστερίνη: 8 τροφές που τη μειώνουν χωρίς φάρμακα και 5 τροφές-παγίδες που φράζουν τις αρτηρίες

Γιατί το ελαιόλαδο είναι ένας «σύμμαχος» για τον εγκέφαλο

Συχνά οι ειδικοί προτείνουν τη Μεσογειακή διατροφή, η οποία έχει μελετηθεί εκτενώς για τα οφέλη της στη γνωστική λειτουργία. Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό συστατικό της.

Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία έχουν συνδεθεί με τη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου. Αυτά τα υγιεινά λιπαρά:

Επιπλέον, το ελαιόλαδο περιέχει πολυφαινόλες, όπως η ολεοκανθάλη, που έχει αποδειχθεί ότι καταπολεμά το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή, δύο παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως η άνοια.

Η τροφή που καίει το λίπος στην κοιλιά και μειώνει την περίμετρο της μέσης σε μια εβδομάδα

Ελαιόλαδο: Τα οφέλη

Χρειάζεστε περισσότερα επιχειρήματα; Δείτε μερικά ακόμη οφέλη του ελαιολάδου:

Αρθρίτιδα: Πώς να ανακουφίσετε τον πόνο και το πρήξιμο με ένα τρόφιμο

Πώς εντάσσω το ελαιόλαδο στην καθημερινή μου διατροφή

Ας δούμε μερικούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να εντάξουμε το ελαιόλαδο στη διατροφή μας:

1. «Σφηνάκι» ελαιολάδου

Κάθε μέρα, οι ειδικοί προτείνουν να καταναλώνουμε 1-2 κουταλιές της σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, είτε το πρωί είτε ως απογευματινή τόνωση. Για περισσότερη γεύση, μπορείτε να προσθέσετε λίγο λεμόνι ή λίγο κουρκουμά για επιπλέον αντιοξειδωτικά.

2. Υγιεινό σνακ με λαχανικά

Με μεσογειακές ρίζες, ένα καλό σνακ είναι φέτες αγγουριού με ελαιόλαδο, φρέσκο χυμό λεμονιού και μια πρέζα θαλασσινό αλάτι. Μπορείτε να το τρώτε καθημερινά.

3. Dressing για σαλάτες & προσθήκη στα γεύματα

Μπορείτε να φτιάξετε μια νόστιμη σάλτσα προσθέτοντας:

Επίσης, για δείπνο μπορείτε να συμπεριλάβετε πάντα λίγο ελαιόλαδο πάνω από ψητά λαχανικά ή ψάρι, μαζί με θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι για έξτρα αντιοξειδωτική δράση.

Ο καρπός της αρχαίας Ελλάδας που προστατεύει την καρδιά, τα οστά και τον εγκέφαλο – Αγαπημένος του Ιπποκράτη

4. Μαγείρεμα με ελαιόλαδο—Αλλά όχι σε υψηλή θερμοκρασία

Οι ειδικοί συνιστούν να τρώτε το ελαιόλαδο ωμό, όποτε είναι δυνατόν, ώστε να διατηρεί τις πολυφαινόλες του και να μεγιστοποιούνται τα οφέλη για τον εγκέφαλο.

Ωστόσο, το μαγείρεμα με ελαιόλαδο δεν καταστρέφει τις ιδιότητές του. Παραμένει υγιεινό σε μέτριες θερμοκρασίες, όπως το σοτάρισμα ή το ψήσιμο στους 175°C (350°F) ή χαμηλότερα. Για υψηλότερες θερμοκρασίες, προτείνω να χρησιμοποιείτε έλαιο αβοκάντο.

Η ενσωμάτωση του ελαιολάδου στη διατροφή σας είναι ένας εύκολος και νόστιμος τρόπος για να προστατέψετε την υγεία του εγκεφάλου σας και να μειώσετε τον κίνδυνο άνοιας.

COVID-19: Ποια διατροφή μειώνει τον κίνδυνο λοίμωξης – Ανακουφίζει τα συμπτώματα και τη βαρύτητα της νόσου

Μικρές, σταθερές αλλαγές, όπως η προσθήκη αυτού του superfood στην καθημερινή σας ρουτίνα, μπορούν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στη γνωστική σας λειτουργία και τη συνολική σας ευεξία.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Exit mobile version