Όσον αφορά στην πρόληψη του πρόωρου θανάτου, οι ειδικοί μας λένε συχνά να μείνουμε μακριά από ορισμένα τρόφιμα και γλυκά, ανθυγιεινά λιπαρά (κορεσμένα και τρανς λιπαρά), πρόσθετα σάκχαρα και αλάτι. Ωστόσο, κάποιο γλυκό δεν πρέπει να το αποφεύγουμε…
Τα επιδόρπια, ειδικότερα, παίρνουν κακή βαθμολογία από τους ειδικούς, κυρίως επειδή η ζάχαρη είναι εθιστική και οι υψηλές θερμίδες στις γλυκές λιχουδιές μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους και άλλες επιπλοκές στην υγεία.
Ωστόσο, η επιστήμη έχει διαπιστώσει ότι η μη κατανάλωση ορισμένων τροφών, ακόμη και γλυκών, μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Εδώ μπαίνει στο πλάνο η σοκολάτα. Στο πλαίσιο μελέτης του 2022 που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Epidemiology, η οποία εξέτασε δεδομένα από 27.111 άνδρες την περίοδο μεταξύ 1985 και 1988, που παρακολουθήθηκαν μέχρι το 2015, η τακτική κατανάλωση σοκολάτας συνδέθηκε με 12% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.
Αν και αυτή η μελέτη δεν αναφέρεται συγκεκριμένα στις μαύρες σοκολάτες, οι ειδικοί πιστεύουν εδώ και πολύ καιρό ότι αποκομίζουμε περισσότερα οφέλη για την υγεία απολαμβάνουμε πιο πικρές και πιο σκούρες σοκολάτες από τη σοκολάτας γάλακτος, κυρίως επειδή περιέχουν περισσότερα από τα καλά συστατικά λόγω της περιεκτικότητας τους σε κακάο και φλαβανόλες και λιγότερα ανθυγιεινά συστατικά, όπως η ζάχαρη. Οι μαύρες σοκολάτες περιέχουν, επίσης, άλλα ευεργετικά θρεπτικά συστατικά όπως διαλυτές φυτικές ίνες, βιταμίνες και τα μέταλλα σίδηρο, ψευδάργυρο και μαγνήσιο.
Γιατί είναι καλές οι μαύρες σοκολάτες;
Τα περισσότερα από τα οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με τις μαύρες σοκολάτες βρίσκονται στην υψηλή περιεκτικότητα τους σε φλαβανόλες. Το κακάο περιέχει φλαβανόλες που βρίσκονται επίσης φυσικά σε διάφορα άλλα τρόφιμα όπως το τσάι, τα κόκκινα κρασιά, τα φρούτα, τα μπαχαρικά και οι ξηροί καρποί. Οι φλαβανόλες έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες που ενισχύουν την υγεία της καρδιάς και μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακών παθήσεων. Μειώνουν επίσης το οξειδωτικό στρες στον οργανισμό σας.
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύτηκε στο The Journal of the American Heart Association, η κατανάλωση αμυγδάλων, μαύρης σοκολάτας και κακάο συνδέθηκε με τη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL). Η κατανάλωση κακάο συνδέθηκε με τη μείωση του κινδύνου διαβήτη σε μια άλλη μελέτη του 2017 που δημοσιεύτηκε στο Appetite.
Πρόσθετα οφέλη από την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας έχουν να κάνουν με την πρόληψη του καρκίνου και την ενίσχυση της υγείας του εγκεφάλου. Μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύτηκε στο The Federation of American Societies for Experimental Biology Journal διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας με 70% κακάο συνδέθηκε με θετική επίδραση στα επίπεδα στρες, τις φλεγμονές, τη διάθεση, τη μνήμη και το ανοσοποιητικό.
Το μαγνήσιο και το φλαβονοειδές επικατεχίνη που βρίσκονται στις μαύρες σοκολάτες πιστεύεται επίσης ότι βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου. Μελέτες παρατήρησης, αλλά ενδιαφέρουσες, που αφορούν μια απομονωμένη φυλή στα ανοιχτά της Καραϊβικής ακτής του Παναμά, που ονομάζεται Ινδιάνοι Kuna, αναφέρονται στην κατανάλωση μαύρης σοκολάτας.
Σύμφωνα με τον ανώτερο επιστημονικό διευθυντή της επιδημιολογικής έρευνας στην Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, Marji McCullough που επισκέφτηκε τη φυλή, αυτή η ομάδα ανθρώπων καταναλώνει τέσσερα φλιτζάνια κακάο αναμεμειγμένο με νερό και λίγη ζάχαρη κάθε μέρα (το ανέφερε στο BBC) και έχει χαμηλή αρτηριακή πίεση, λίγες περιπτώσεις καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων, διαβήτη και καρκίνου και κανένα πρόωρο θάνατο.