Αλτσχάιμερ: Η Νο1 τροφή που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατά 30%

αλτσχάιμερ

Υπάρχει μία τροφή που μπορεί να μειώσει κατά 30% τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με νέα μελέτη. Διεθνής ομάδα ερευνητών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτή η τροφή σαφώς βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Η άνοια έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας στο Δυτικό κόσμο.Οι επιστήμονες κάνουν προσπάθεια να βρουν αποτελεσματική θεραπεία για τη νόσο και να εντοπίσουν τους παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψή της.Οι τελευταίες επιστημονικές μελέτες έχουν αναδείξει τον ευεργετικό ρόλο που έχει ένα συγκεκριμένο τρόφιμο στην πρόληψη της άνοιας και στην ενίσχυση της μνήμης όσο περνάνε τα χρόνια.

Αλτσχάιμερ: Πώς να τρώτε τα αυγά για να προστατευθείτε από τη νόσο, σύμφωνα με μελέτη 

150 γραμμάρια ψάρι κάθε μέρα

Οι άνθρωποι που τρώνε μια μερίδα ψάρι 150 γραμμαρίων την ημέρα έχουν περίπου 30% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν γνωστική εξασθένηση ή άνοια σε σχέση με εκείνους που δεν τρώνε πολύ ή καθόλου ψάρι, σύμφωνα με μια διεθνή ομάδα ερευνητών.

«Τα άτομα που ανέφεραν την υψηλότερη έναντι της χαμηλότερης κατανάλωσης ψαριών συσχετίστηκαν με χαμηλότερη πιθανότητα γνωστικής εξασθένησης, άνοιας και νόσου του Αλτσχάιμερ», ανέφεραν οι ερευνητές.«Υπήρξε σημαντικά μειωμένος κίνδυνος έως και 30% της γνωστικής έκπτωσης για όσους κατανάλωναν 150 γραμμάρια ψάρι την ημέρα», είπαν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι είναι πιο σίγουροι για τη συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης ψαριών και χαμηλότερου κινδύνου γνωστικής εξασθένησης. Για την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να συγκεντρωθούν πιο ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία.

Η ερευνητική ομάδα γιατρών και διατροφολόγων από διάφορες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Νότια Αφρική, η Ιταλία και η Κίνα, ανέλυσε 35 έρευνες στις οποίες συμμετείχαν περίπου 850.000 άτομα από όλο τον κόσμο.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι πώς και γιατί συμβαίνει αυτή η μείωση του κινδύνου, είπε ένας εκ των ερευνητών, ο Giuseppe Grosso, καθηγητής βιοϊατρικών και βιοτεχνολογικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Κατάνια.

Τηλεόραση: Πόσες ώρες την ημέρα αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας 

Η μείωση του κινδύνου μπορεί να οφείλεται στα ωμέγα-3 λιπαρά

«Θα μπορούσε να οφείλεται στα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που υπάρχουν σε πολλά ψάρια και ειδικά στα λιπαρά όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες, τα οποία πιστεύεται ότι κάνουν καλό στην υγεία του εγκεφάλου», λέει ο Grosso.

«Θα μπορούσε όμως να οφείλεται και σε βιοενεργά ολιγοπεπτίδια, που αποτελούνται από λίγα μόνο αμινοξέα και τα οποία υπάρχουν στα ψάρια και είναι επίσης καλά για τον εγκέφαλο».

Η κατανάλωση ψαριών συσχετίζεται με την υγεία του εγκεφάλου

Όσο οι επιστήμονες εξέταζαν μόνο μεμονωμένες μελέτες όπως κάποια που έγινε στους κατοίκους σε ένα παραδοσιακό ψαροχώρι στην Ιταλία ή στην Ιαπωνία, υπήρχε πάντα η πιθανότητα να έβλεπαν συσχέτιση και όχι αιτιότητα.

Ο πληθυσμός ενός μικρού χωριού μπορεί να αποφύγει την άνοια λόγω γενετικής, για παράδειγμα ή επειδή είχε μια τόσο υπέροχη ζωή στο χωριό. Το ότι έτυχε να φάνε και πολλά ψάρια ίσως να μην έχει καμία σχέση.

Αλλά όταν μιλάμε για 35 μελέτες από όλο τον κόσμο, τότε τα στοιχεία είναι πολύ δύσκολο να αμφισβητηθούν. Αυτά είναι τα καλά νέα για τα ψάρια. Τώρα τα άσχημα νέα: μπορεί να τελειώσουν τα ψάρια και μάλιστα πολύ πιο γρήγορα από ό,τι περιμέναμε.

Το λίπος σε 2 σημεία του σώματος αυξάνει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον 

Μπορεί να μην υπάρχουν αρκετά ψάρια

Μια νέα μελέτη για τα παγκόσμια αλιευτικά αποθέματα, εκτιμά ότι είναι στην πραγματικότητα πολύ χαμηλότερα από τις τρέχουσες επιστημονικές εκτιμήσεις.

Περίπου «το 85% των αποθεμάτων που αναγνωρίζονται σήμερα έχουν πιθανώς «καταρρεύσει» και είναι κάτω από το 10% της μέγιστης ιστορικής βιομάζας τους», αναφέρουν στα αποτελέσματα της μελέτης τους θαλάσσιοι βιολόγοι και οικολόγοι από το Πανεπιστήμιο της Τασμανίας στην Αυστραλία και το Πανεπιστήμιο της Βικτώριας στον Καναδά.

«Οι πληθυσμοί πολλών υπεραλιευμένων ειδών βρίσκονται σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ό,τι έχει αναφερθεί και η βιωσιμότητα της αλιείας τους ήταν υπερεκτιμημένη», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Graham Edgar, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science.

Γιατί πρέπει να τρώτε τα μικρά ψάρια ολόκληρα από το κεφάλι μέχρι τα κόκκαλα 

Οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα από 230 αποθέματα χωρών από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, των Ευρωπαϊκών χωρών, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά, της Αργεντινής και της Νότιας Αφρικής, που αφορούν 128 διαφορετικά είδη ψαριών.

Χρησιμοποιώντας νέα ηλεκτρονικά δεδομένα, υποστηρίζουν ότι πολλές από τις φαινομενικές αυξήσεις στα αλιευτικά αποθέματα δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια και όπως λένε «πολλά αποθέματα σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να βρεθούν σε κατάσταση υπεραλίευσης».

Μπορεί λοιπόν να κάνουν καλό τα ψάρια για να αποφύγουμε τη γνωστική έκπτωση, την άνοια και το Αλτσχάιμερ, δυστυχώς όμως φαίνεται πως τα ψάρια σιγά-σιγά τελειώνουν.

Όλο Υγεία

Scroll to Top