Το αιγυπτιακό υπερφρούτο που μειώνει το σάκχαρο, το φούσκωμα και τη φλεγμονή

Το αιγυπτιακό υπερφρούτο που μειώνει το σάκχαρο, το φούσκωμα και τη φλεγμονή

Υπάρχει ένα αιγυπτιακό υπερφρούτο, η καθημερινή κατανάλωση του οποίου μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία, ενισχύει την υγεία του εντέρου και του ήπατος, βοηθά στη διατήρηση του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα, σταματά το φούσκωμα και μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Ποιο είναι;

Το «μακρόστενο» φρούτο που ενισχύει το έντερο και την καρδιά και ανακουφίζει από καούρα

Ποιο είναι το αιγυπτιακό υπερφρούτο και πώς ωφελεί την υγεία

Ο Δρ. Jospeh Salhab μοιράστηκε ένα βίντεο στο TikTok σχετικά με τα οφέλη από την κατανάλωση χουρμάδων κάθε μέρα. Ο γιατρός έχει ακόλουθους 1,9 εκατομμυρίων στην εφαρμογή.

@thestomachdoc What happens when you eat 2 dates everyday #guthealth #bloating #constipation #prebiotic #antioxidants #fruit #ibs ♬ original sound – Dr. Joseph Salhab

Οι χουρμάδες είναι ο καρπός του δέντρου της χουρμαδιάς, που καλλιεργείται σε πολλές τροπικές περιοχές του κόσμου. Ο τόπος προέλευσης της χουρμαδιάς είναι αβέβαιος λόγω της μακροχρόνιας καλλιέργειάς του.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές πιθανότατα προήλθε από την περιοχή της Εύφορης Ημισελήνου που εκτείνεται στην Αίγυπτο και τη Μεσοποταμία, ενώ άλλες αναφέρουν ότι είναι ιθαγενής στην περιοχή του Περσικού Κόλπου. Τα αρχεία δείχνουν ότι η χουρμαδιά υπάρχει εδώ και τουλάχιστον 50 εκατομμύρια χρόνια.

Οι χουρμάδες έχον επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε ορισμένα σημαντικά θρεπτικά συστατικά και ποικίλα πλεονεκτήματα και χρήσεις. Στο βίντεο, με τίτλο «τι συμβαίνει όταν τρώτε αυτό το σούπερ φρούτο», ο Δρ. Salhab σημείωσε: «Είμαι γαστρεντερολόγος και τρώω δύο χουρμάδες κάθε μέρα για την υγεία του εντέρου και του συκωτιού μου. Πρώτον, έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που σημαίνει ότι είναι φιλικό προς το σάκχαρο του αίματος», ανέφερε αρχικά ο ειδικός και πρόσθεσε:

«Δεύτερον, αυξάνει δύο από τα πιο ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου που θα μπορούσατε να έχετε, το bifidobacterium και ο γαλακτοβάκιλλος, επομένως λειτουργεί ως πρεβιοτικό. Τρίτον, είναι φιλικό προς το φούσκωμα. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε FODMAP και μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της δυσκοιλιότητας και της συχνότητας των κενώσεων».

Το φρούτο του Πάθους που ενισχύει την υγεία του δέρματος, του εντέρου και της καρδιάς

«Τέταρτον, τα άτομα που τρώνε περισσότερους χουρμάδες μπορεί να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου λόγω της περιεκτικότητάς τους σε πολυφαινόλες και επειδή βοηθά ένα καλό βακτήριο να παράγει μια ένωση που ονομάζεται βουτυρικό που μπορεί να είναι προστατευτικό έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου», συνέχισε ο Δρ. Salhab.

«Πέμπτον, λόγω της περιεκτικότητας σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά, οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερους χουρμάδες μπορεί να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο λιπώδους ηπατικής νόσου. Ένας από τους αγαπημένους μου τρόπους για να φάω χουρμάδες είναι να τους ανοίξω και να προσθέσω μέσα μερικά καρύδια. Είναι ένα υπέροχο υγιεινό σνακ, ειδικά για το πρωί. Μοιραστείτε το λοιπόν με κάποιον που αγαπάτε», κατέληξε ο ειδικός.

Πόσους χουρμάδες πρέπει να τρώτε και πώς προστατεύουν την ανθρώπινη υγεία

Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι δεδομένου ότι είναι αποξηραμένοι, οι χουρμάδες έχουν υψηλότερο αριθμό θερμίδων από τα περισσότερα φρέσκα φρούτα. Παρά τις θερμίδες τους, όμως, οι χουρμάδες περιέχουν σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα εκτός από μια σημαντική ποσότητα φυτικών ινών, οι οποίες μπορεί να είναι ευεργετικές για την πρόληψη της δυσκοιλιότητας και τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Οι χουρμάδες έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, των φυτικών ινών και των αντιοξειδωτικών τους. Σύμφωνα με το Healthline, οι χουρμάδες περιέχουν διάφορους τύπους αντιοξειδωτικών που μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της ανάπτυξης ορισμένων χρόνιων ασθενειών, όπως:

  • οι καρδιακές παθήσεις,
  • ο καρκίνος,
  • το Αλτσχάιμερ και
  • ο διαβήτης.

Ο ξινός χυμός που αποτρέπει τις ουρολοιμώξεις, προστατεύει την καρδιά και ενισχύει το έντερο

Αυτά περιλαμβάνουν φλαβονοειδή, τα οποία βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής, καθώς και καροτενοειδή, που προάγουν την υγεία της καρδιάς. Οι χουρμάδες περιέχουν επίσης φαινολικό οξύ, το οποίο είναι γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου και καρδιακών παθήσεων.

Πηγές: Mirror, USDA, PubMed, Healthline, Medicine, Nutrients, PubMed(2)

Όλο Υγεία

Scroll to Top