Το αιγυπτιακό λαχανικό που ενισχύει τα μάτια και τα οστά και προλαμβάνει τη γήρανση του δέρματος

Το αιγυπτιακό λαχανικό που ενισχύει τα μάτια και τα οστά και προλαμβάνει τη γήρανση του δέρματος

Τα λαχανικά είναι γνωστά για τα οφέλη τους για την υγεία. Υπάρχει, όμως, και ένα αιγυπτιακό λαχανικό, τα θρεπτικά συστατικά του οποίου, το καθιστούν εξαιρετική επιλογή για την προστασία της υγείας κάθε οργάνου του σώματος, από τα οστά και τα μάτια μέχρι το δέρμα. Γνωρίζετε ποιο είναι; 

Πρόκειται για ένα λαχανικό πλούσιο σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Μπορεί να καταναλωθεί για την προώθηση της απώλειας βάρους, τη βελτίωση της υγείας του εντέρου και τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Το πιο υγιεινό λαχανικό στον κόσμο με μια σπάνια βιταμίνη – Ρυθμίζει το σάκχαρο και ενισχύει τα οστά

Ποιο είναι το αιγυπτιακό λαχανικό

Μιλάμε, φυσικά, για το μαρούλι, το οποίο περιέχει φυσικά θρεπτικά συστατικά και βιοδραστικές ενώσεις όπως βιταμίνη C, καροτενοειδή, φυλλικό οξύ, χλωροφύλλη και ενώσεις φαινόλης, που μπορούν να του δώσουν υπογλυκαιμικές, χωνευτικές, αντιοξειδωτικές, διουρητικές, καθαρτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες.

Το μαρούλι καλλιεργήθηκε αρχικά από τους αρχαίους Αιγύπτιους, οι οποίοι το μετέτρεψαν από ένα φυτό του οποίου οι σπόροι χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή λαδιού σε μια σημαντική καλλιέργεια τροφίμων που εκτρέφονταν για τα χυμώδη φύλλα και τους πλούσιους σε λάδι σπόρους του.

Το μαρούλι εξαπλώθηκε στους Έλληνες και τους Ρωμαίους, με τους τελευταίους να του δίνουν το όνομα lactuca, από το οποίο προέρχεται το αγγλικό lettuce. Μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί στην καθημερινή διατροφή και να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες, χυμούς και smoothies.

Οφέλη του μαρουλιού για την υγεία

Η κατανάλωση μαρουλιού σε τακτική βάση μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία όπως:

  1. Προώθηση της απώλειας βάρους
  2. Ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα
  3. Προαγωγή της υγείας των ματιών
  4. Πρόληψη της πρόωρης γήρανσης του δέρματος
  5. Διατήρηση της υγείας των οστών
  6. Καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας
  7. Βοηθά στην καταπολέμηση της αϋπνίας

1. Προώθηση της απώλειας βάρους

Το μαρούλι είναι ένα λαχανικό με λίγες θερμίδες και πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να σας κρατήσουν χορτάτους και να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους.

Απώλεια βάρους: Πόσες μερίδες λαχανικών αδυνατίζουν – Το «κλειδί» για να πετύχετε τους στόχους σας

2. Ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα

Οι φυτικές ίνες που υπάρχουν στο μαρούλι επιβραδύνουν την απορρόφηση των υδατανθράκων στο έντερο, γεγονός που μπορεί να αποτρέψει την ταχεία αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Αυτό κάνει το μαρούλι μια εξαιρετική επιλογή για διαβητικούς ή προδιαβητικούς.

3. Προαγωγή της υγείας των ματιών

Το μαρούλι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, ένα σημαντικό μικροθρεπτικό συστατικό για τη διατήρηση της υγείας των ματιών. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ξηροφθαλμίας και της νυχτερινής τύφλωσης, καθώς και της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία.

4. Πρόληψη της πρόωρης γήρανσης του δέρματος

Χάρη στην αντιοξειδωτική του δράση, η κατανάλωση μαρουλιού βοηθά στην προστασία των κυττάρων του δέρματος από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Περιέχει επίσης βιταμίνη Α και Ε, η οποία προστατεύει το δέρμα από τις ακτίνες UV του ήλιου.

Η βιταμίνη C που βρίσκεται στο μαρούλι μπορεί επίσης να προάγει την επούλωση και την παραγωγή κολλαγόνου στο σώμα, γεγονός που μπορεί να μειώσει την ανάπτυξη των ρυτίδων. Το μαρούλι είναι επίσης πλούσιο σε νερό, το οποίο μπορεί να συμβάλει στη συνολική ενυδάτωση του δέρματος.

5. Διατήρηση της υγείας των οστών

Το μαρούλι είναι πλούσιο σε πολλά μέταλλα όπως το ασβέστιο και ο φώσφορος, που σχετίζονται με τον σχηματισμό οστών. Επιπλέον, περιέχει μαγνήσιο, το οποίο παίζει ρόλο στην απορρόφηση και την προσκόλληση καταστέλλοντας την ορμόνη που είναι υπεύθυνη για την επαναρρόφηση των οστών.

Επιπλέον, αυτό το λαχανικό περιέχει επίσης βιταμίνη Κ, η οποία σχετίζεται επίσης με την ενδυνάμωση των οστών.

6. Καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας

Επειδή είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και νερό, το μαρούλι μπορεί να προσθέσει όγκο και ενυδάτωση στα κόπρανα, κάτι που μπορεί να διευκολύνει την αποβολή τους. Επομένως, το μαρούλι είναι μια εξαιρετική επιλογή για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας

Το «σγουρό» λαχανικό που μειώνει τη χοληστερίνη και το λίπος στην κοιλιά – Έχει πιο πολύ ασβέστιο από το γάλα

7. Βοηθά στην καταπολέμηση της αϋπνίας

Το μαρούλι έχει καταπραϋντικές ιδιότητες που βοηθούν στη μείωση του στρες και της διεγερσιμότητας του κεντρικού νευρικού συστήματος. Μπορεί να παρασκευαστεί ως τσάι για την καταπολέμηση της αϋπνίας και την προώθηση καλύτερου ύπνου.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top