Site icon Όλο Υγεία

Γλυκοπατάτα: Διατροφική αξία, οφέλη και παρενέργειες – Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

γλυκοπατάτα

Ένα υγιεινό και θρεπτικό λαχανικό που μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, δεν πρέπει να λείπει από τη λίστα των αγορών σας είναι αυτό.

Τί είναι η γλυκοπατάτα

Η γλυκοπατάτα, είναι ένα ριζώδες λαχανικό με γλυκιά γεύση και πλούσια διατροφική αξία. Προέρχεται από την τροπική Αμερική και καλλιεργείται σε θερμά κλίματα σε όλο τον κόσμο. Υπάρχει σε πορτοκαλί ποικιλία, που είναι η πιο συνηθισμένη, αλλά θα το βρείτε και σε λευκές, κίτρινες, ροζ και μωβ ποικιλίες. Παρόλο που οι πορτοκαλί και οι κίτρινες περιέχουν περισσότερη βιταμίνη Α, οι μωβ αποτελούν εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών.

Γλυκοπατάτα: Διατροφική αξία

Η γλυκοπατάτα είναι ένα λαχανικό ρίζας που είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Έχει γλυκιά γεύση και είναι πορτοκαλί, λευκό ή μοβ. Οι γλυκοπατάτες είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης C, βιταμίνης Β6, καλίου, μαγγανίου και φυτικών ινών.

Διατροφική αξία 100 γραμμαρίων 

Θρεπτικά συστατικά της γλυκοπατάτας

Γλυκοπατάτα: Οφέλη

  1. Ωφελεί την όραση.
  2. Βοηθά στη διαχείριση του βάρους.
  3. Συμβάλλει στη λειτουργία του εντέρου.
  4. Μειώνει τις ελεύθερες ρίζες.
  5. Προστατεύει την υγεία του δέρματος.

1. Η γλυκοπατάτα ωφελεί την όραση

Τα οφέλη της γλυκοπατάτας για την όραση οφείλονται στην υψηλή περιεκτικότητά της σε βιταμίνη Α. Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την καλή υγεία των ματιών και βοηθά στην προστασία από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, μια πάθηση που μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση.

Σύμφωνα με το ΕΛΙΓΑΣΤ η γλυκοπατάτα είναι μια από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Α. Μια μεγάλη πατάτα περιέχει περισσότερο από 100% της ΣΗΠ βιταμίνης Α, σύμφωνα με τον FDA. Η βιταμίνη Α αποτελεί σπουδαίο αντιοξειδωτικό και σχετίζεται με την πρόληψη του καρκίνου, την αντιγήρανση και τη διατήρηση της καλής όρασης.

2. Βοηθά στη διαχείριση του βάρους

Οι γλυκοπατάτες είναι χαμηλές σε θερμίδες και υψηλές σε φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

3. Συμβάλλει στη λειτουργία του εντέρου

Οι φυτικές ίνες στις γλυκοπατάτες μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της πέψης και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

4. Μειώνει τις ελεύθερες ρίζες

Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθείς μόρια που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα του σώματός σας. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες στις γλυκοπατάτες μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από τις ελεύθερες ρίζες.

5. Προστατεύει την υγεία του δέρματος

Η βιταμίνη Α στις γλυκοπατάτες είναι απαραίτητη για την καλή υγεία του δέρματος και βοηθά στην προστασία από τις βλάβες από τον ήλιο. Επίσης, οι βιταμίνες C και Ε συμβάλλουν στη διατήρηση υγιούς και λαμπερού δέρματος και στην παραγωγή κολλαγόνου.

Πώς να την καταναλώσετε

Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

Όλο Υγεία

Exit mobile version