Το αγαπημένο συστατικό της «χωριάτικης σαλάτας» που προστατεύει από καρκίνο και μειώνει σάκχαρο και χοληστερίνη

Το αγαπημένο συστατικό της «χωριάτικης σαλάτας» που προστατεύει από καρκίνο και μειώνει σάκχαρο και χοληστερίνη

Η τραγανή υφή του και η ασύγκριτη, δροσερή γεύση του το καθιστούν αγαπημένο συστατικό της παραδοσιακής «χωριάτικης σαλάτας» που συνοδεύει κάθε γεύμα στο ελληνικό καλοκαίρι. Οι περισσότεροι, μάλιστα, θεωρούν ότι πρόκειται για λαχανικό, λόγω της ήπιας, φρέσκιας γεύσης και της εμφάνισής του. Στην πραγματικότητα, οι απόψεις διίστανται. Γνωρίζετε ποιο είναι;

Ένας βοτανολόγος θα έλεγε ότι είναι φρούτο επειδή έχει σπόρους και αναπτύσσεται από το άνθος ενός φυτού. Από την άλλη, έναν σεφ ή ένας διαιτολόγος θα το κατηγοριοποιούσαν ως λαχανικό. Ενώ τα λαχανικά είναι λιγότερο γλυκά, συνήθως χρησιμοποιούνται σε αλμυρά γεύματα και έχουν πιο σκληρή υφή, ενώ τα φρούτα είναι το αντίθετο: μαλακά, πιο γλυκά και πιο συχνά προστίθενται στο πρωινό και τα επιδόρπια. Ποιο είναι, λοιπόν, το «αμφιλεγόμενο» συστατικό της χωριάτικης σαλάτας;

Το πλύσιμο απομακρύνει τα φυτοφάρμακα από τα φρούτα και τα λαχανικά; Τι πρέπει να κάνουμε

Το αγαπημένο συστατικό της χωριάτικης σαλάτας: Το αγγούρι και το διατροφικό του προφίλ

Ένα αγγούρι 50 γραμμαρίων περιέχει:

  • 15 kcal/318KJ
  • 0,7 g πρωτεΐνης
  • 0,1 γρ λίπος
  • 3,6 γρ υδατάνθρακες
  • 1,1 γρ φυτικές ίνες
  • 92,5 γρ νερό
  • 16,4 mcg βιταμίνη Κ
  • 147 mg καλίου
  • 16 mg ασβεστίου

Ποια είναι τα οφέλη του αγγουριού για την υγεία

  1. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά
  2. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, που προάγει την ενυδάτωση
  3. Περιέχει ενώσεις με αντικαρκινικές ιδιότητες
  4. Βοηθά στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα
  5. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης

1. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Έρευνες έχουν βρει ότι τα αγγούρια περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά που μειώνουν το οξειδωτικό στρες, συμπεριλαμβανομένων των τανινών, των πολυφαινολών και των φλαβονοειδών. Αυτά τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών.

Αγγούρι: Διατροφική αξία, οφέλη και παρενέργειες – Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε 

2. Υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, που προάγει την ενυδάτωση

Η ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία. Τα αγγούρια αποτελούνται κατά 96% από νερό -μια από τις υψηλότερες ποσότητες οποιουδήποτε τροφίμου- επομένως η συμπερίληψή τους ως μέρος της διατροφής σας μπορεί να συμβάλει στην προώθηση των καλών επιπέδων ενυδάτωσης.

3. Περιέχει ενώσεις με αντικαρκινικές ιδιότητες

Τα αγγούρια περιέχουν αρκετές ενώσεις που έχει βρεθεί ότι έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Αυτές οι ενώσεις ονομάζονται κουκουρβιτακίνη και μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της αναπαραγωγής των καρκινικών κυττάρων.

4. Βοηθά στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα

Μελέτες σε ζώα έχουν βρει ότι τα αγγούρια μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα να έχουν την ίδια επίδραση στους ανθρώπους. Απαιτείται ωστόσο περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον τομέα.

Οι 5 τροφές με «αρνητικές θερμίδες» που μεγιστοποιούν την απώλεια βάρους, σύμφωνα με διατροφολόγο

5. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι σπόροι του αγγουριού μπορεί να βοηθήσουν στην υποστήριξη των υγιών επιπέδων χοληστερόλης, ενώ ο χυμός του αγγουριού περιέχει φυτικές στερόλες που συμβάλλουν στη μείωση της LDL χοληστερόλης.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Τροφές που ρίχνουν την LDL χοληστερόλη

Υπάρχουν τρόφιμα μειώνουν την χοληστερόλη με διάφορους τρόπους. Κάποια παρέχουν διαλυτές ίνες, οι οποίες δεσμεύουν την χοληστερόλη και την αποβάλλουν από το σώμα πριν μπουν στην κυκλοφορία του αίματος, ενώ άλλα περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά, τα οποία την μειώνουν άμεσα. Κάποια από τα τρόφιμα που μειώνουν την χοληστερόλη, σύμφωνα με το Harvard, είναι:
  • Βρώμη
  • Κριθάρι και άλλα δημητριακά ολικής άλεσης
  • Φασόλια
  • Μήλα, σταφύλια, φράουλες, εσπεριδοειδή
  • Λιπαρά ψάρια
  • Ξηροί καρποί
  • Φυτικά έλαια
  • Φρούτα είναι πλούσια σε πηκτίνη (Μήλα, σταφύλια, φράουλες)
  • Σόγια
  • Λιπαρά ψάρια
Scroll to Top