Το αγαπημένο ρόφημα που μειώνει την πίεση, προλαμβάνει τον διαβήτη και βελτιώνει την υγεία του εντέρου

Το αγαπημένο ρόφημα που μειώνει την πίεση, προλαμβάνει τον διαβήτη και βελτιώνει την υγεία του εντέρου

Το αγαπημένο ρόφημα εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο δεν είναι απλά εύγευστο και τονωτικό. Μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία, προσφέροντας σημαντικά οφέλη, από τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και του κινδύνου διαβήτη, μέχρι τη βελτίωση της υγείας του εντέρου.

Μια νέα μελέτη λέει ότι αυτό το ρόφημα, που αποτελεί βασικό στοιχείο στο πρωινό πολλών ανθρώπων παγκοσμίως, επηρεάζει όχι μόνο τα ενεργειακά μας επίπεδα αλλά και την πέψη και τη μεταβολική μας ισορροπία. Οι ερευνητές, μάλιστα, υποστηρίζουν πως μπορούν να διακρίνουν ποιος το καταναλώνει τακτικά, απλά αναλύοντας το έντερο του.

Έντερο: Το πρωινό τελετουργικό του ενός λεπτού που θα βελτιώσει την υγεία του, σύμφωνα με διατροφολόγο

Το αγαπημένο ρόφημα και η επίδρασή του στο μικροβίωμα του εντέρου

Συγκεκριμένα, η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Microbiology, αποκάλυψε ότι η παρασκευή και κατανάλωση του καφέ έχει σημαντικό αντίκτυπο στο μικροβίωμα του εντέρου μας -την κοινότητα των μικροοργανισμών που κατοικούν στο έντερό μας και είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία μας.

Διαπίστωσε ότι η σχέση μεταξύ του καφέ και του μικροβιώματος του εντέρου ήταν τόσο ισχυρή που οι ερευνητές μπορούσαν να αναγνωρίσουν όσους πίνουν καφέ απλώς αναλύοντας το έντερο τους. Η έρευνα της Zoe επιβεβαίωσε ότι ο καφές όχι μόνο ωφελεί το σώμα συνολικά, αλλά τρέφει και διεγείρει συγκεκριμένους τύπους βακτηρίων του εντέρου, όπως το Lawsonibacter asaccharolyticus.

Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 22.000 συμμετέχοντες, ανακάλυψε ότι όσοι έπιναν καφέ είχαν έξι έως οκτώ φορές περισσότερο από αυτό το συγκεκριμένο βακτήριο στο έντερό τους σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν καφέ.

Γιατί πρέπει να αποφύγετε τον καφέ μόλις ξυπνήσετε; Τι ώρα να πίνετε για μέγιστα οφέλη

Τα συστατικά του καφέ που ενισχύουν τη συνολικά υγεία

Οι ερευνητές τόνισαν ότι δεν είναι μόνο η ώθηση από την καφεΐνη που κάνει τον καφέ ωφέλιμο για το μικροβίωμα, αλλά και οι πολυφαινόλες -αντιοξειδωτικά που φαίνεται ότι συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, τα οποία με τη σειρά τους επηρεάζουν τον διαβήτη και την αρτηριακή πίεση, καθώς και τα βακτήρια του εντέρου.

Ακόμη και άλλες ενώσεις του καφέ όπως το χλωρογενικό οξύ, η κινίνη και τα παράγωγα κινικού οξέος μετατρέπονται από το μικροβίωμα σε δευτερεύουσες ενώσεις που θα μπορούσαν να είναι καλές για την υγεία μας. Αυτό ισχύει τόσο για τον κανονικό καφέ όσο και για τον ντεκαφεϊνέ, υποδεικνύοντας ότι ακόμη και όσοι είναι ευαίσθητοι στην καφεΐνη μπορούν να απολαύσουν τα οφέλη χωρίς παρενέργειες.

Το μικροβίωμα του εντέρου, με το περίπλοκο οικοσύστημά του από βακτήρια, μύκητες και άλλους μικροοργανισμούς, είναι κεντρικό στην πέψη, απορροφά θρεπτικά συστατικά, υποστηρίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και θα μπορούσε ακόμη και να επηρεάσει την ψυχική υγεία. Το μικροβίωμα του καθενός είναι μοναδικό, δημιουργημένο από τα γονίδια, το περιβάλλον και τη διατροφή.

Πόσες κούπες καφέ είναι ασφαλές να πίνετε την ημέρα, σύμφωνα με διάσημο καρδιολόγο

Ο καφές, ο οποίος ενισχύει την ποικιλία αυτής της μικροχλωρίδας, μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας του εντέρου, αλλά και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και τη διάθεση. Οι ασυνέπειες του Lawsonibacter asaccharolyticus δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η ανακάλυψη είναι απλώς η «κορυφή του παγόβουνου» για την κατανόηση των επιπτώσεών του στην ανθρώπινη υγεία.

Όλο Υγεία

Scroll to Top