Site icon Όλο Υγεία

Το «αχλάδι του αλιγάτορα» που βοηθά στην απώλεια βάρους, ενισχύει τον εγκέφαλο και προλαμβάνει τον διαβήτη

Το «αχλάδι του αλιγάτορα» που βοηθά στην απώλεια βάρους, ενισχύει τον εγκέφαλο και προλαμβάνει τον διαβήτη

Φωτογραφία: 123rf

Υπάρχει ένα φρούτο που στην Αμερική το αποκαλούν «το αχλάδι του αλιγάτορα». Περιέχει ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών συστατικών, τα οποία του προσδίδουν εξαιρετικά οφέλη για την υγεία, από τη βελτίωση της πέψης και τη μείωση του κινδύνου κατάθλιψης μέχρι την πρόληψη της απώλειας οστικής μάζας. Γνωρίζετε ποιο είναι;

Χοληστερίνη: Το φρούτο που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για να τη μειώσετε, σύμφωνα με καρδιολόγους

Ποιο είναι το «αχλάδι του αλιγάτορα» και πώς ωφελεί την υγεία

Μιλάμε, φυσικά, για τα αβοκάντο, ένα είδος μούρων που αναπτύσσονται σε θερμά κλίματα. Τα αβοκάντο παρέχουν μια σημαντική ποσότητα μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και είναι πλούσια σε πολλές βιταμίνες και μέταλλα. Η ενσωμάτωσή τους σε μια ποικίλη, υγιεινή διατροφή μπορεί να προσφέρει μια σειρά από οφέλη.

Προστατεύουν τα μάτια σας

Τα αβοκάντο έχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, αντιοξειδωτικά που απορροφούν τα κύματα φωτός που μπορούν να βλάψουν την όρασή σας. Οι άνθρωποι που τρώνε πολλές τροφές πλούσιες σε αυτά τα αντιοξειδωτικά έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία, την κύρια αιτία τύφλωσης στους ηλικιωμένους.

Τα περισσότερα από τα αντιοξειδωτικά ενός αβοκάντο βρίσκονται στην πιο σκούρα πράσινη σάρκα που είναι πιο κοντά στη φλούδα.

Σας βοηθούν να χάσετε βάρος

Μισό φλιτζάνι γουακαμόλε έχει περίπου 6 γραμμάρια, σχεδόν το 1/4, των ημερήσιων αναγκών σας σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι, επομένως είναι λιγότερο πιθανό να υπερκαταναλώσετε φαγητό.

Και παρόλο που τα αβοκάντο είναι πλούσια σε λιπαρά, είναι κυρίως υγιεινά μονοακόρεστα λιπαρά. Έρευνες έχουν βρει ότι αυτό το είδος λίπους στη διατροφή σας μπορεί να σας βοηθήσει να περιορίσετε την περίμετρο της μέσης σας. Αντί για σαλάτα κοτόπουλου με μαγιονέζα, δοκιμάστε ρεβίθια με πουρέ αβοκάντο.

Ενισχύουν τη διάθεσή σας

Από ένα φλιτζάνι αβοκάντο, θα λάβετε περίπου 118 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος, που είναι σχεδόν το ένα τρίτο από αυτό που χρειάζονται καθημερινά οι περισσότεροι ενήλικες. Τα άτομα που δεν παίρνουν αρκετή από αυτή τη βιταμίνη Β θα μπορούσαν να είναι πιο επιρρεπή στην κατάθλιψη — και λιγότερο πιθανό να ανταποκριθούν καλά στα αντικαταθλιπτικά.

Το φυλλικό οξύ παίζει επίσης ρόλο στην πρόληψη των γενετικών ανωμαλιών, επομένως οι μέλλουσες και οι νέες μητέρες ενθαρρύνονται να λαμβάνουν περισσότερο.

Λίπος στο συκώτι: 5 τρόφιμα για να το μειώσετε και να προστατεύσετε την υγεία σας

Σας προσφέρουν ενέργεια

Αυτά τα πράσινα φρούτα είναι γεμάτα με μια ποικιλία άλλων βιταμινών Β, όπως η θειαμίνη (Β1), η ριβοφλαβίνη (Β2) και η νιασίνη (Β3). Αυτά βοηθούν το σώμα σας να μετατρέψει την τροφή που τρώτε σε ενέργεια. Τα αβοκάντο είναι ιδιαίτερα πλούσια σε νιασίνη, η οποία μπορεί να καταπολεμήσει τη φλεγμονή στο σώμα και να προστατεύσει τις αρτηρίες σας βελτιώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.

Είναι καλά για την καρδιά σας

Μιλώντας για τα αιμοφόρα αγγεία, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά το μεγαλύτερο μέρος του λίπους που τρώτε να είναι ακόρεστο, όπως αυτό που θα βρείτε στο αβοκάντο, αντί των κορεσμένων λιπαρών σε τρόφιμα όπως τα κόκκινα κρέατα και τα γαλακτοκομικά με πλήρες γάλα. Η πρώιμη έρευνα δείχνει ότι ειδικά το αβοκάντο μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και της αρτηριακής πίεσης.

Ενισχύουν τον εγκέφαλό σας

Τα αβοκάντο σας προσφέρουν μια καλή δόση βιταμίνης Ε, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τη νόσο Αλτσχάιμερ και την αργή μείωση της μνήμης και των δεξιοτήτων σκέψης. Αυτό μπορεί να έχει να κάνει με τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες της βιταμίνης Ε, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κυτταρικής βλάβης που προκαλείται με την πάροδο του χρόνου από παράγοντες όπως η ρύπανση και η ακτινοβολία από τον ήλιο.

Ενισχύουν τα οστά

Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι τρώνε μισό αβοκάντο τη φορά. Αυτό δίνει σε έναν ενήλικα το 15% των ημερήσιων αναγκών του σε βιταμίνη Κ. Αυτή η θρεπτική ουσία μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της οστικής πυκνότητας και στην πρόληψη των καταγμάτων.

Ρίξτε κομμάτια αβοκάντο σε μια σαλάτα σπανάκι με σολομό, τόνο ή αυγό για ακόμα περισσότερη βιταμίνη Κ μαζί με βιταμίνη D, ένα άλλο θρεπτικό συστατικό που είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών.

Διατηρούν υγιές το σάκχαρο στο αίμα

Επειδή έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και ζάχαρη και είναι πλούσια σε υγιεινά λιπαρά και φυτικές ίνες, τα αβοκάντο είναι φιλικά για κάποιον με διαβήτη. Εάν δεν έχετε την πάθηση τώρα αλλά ανησυχείτε για το μέλλον, ορίστε μερικά καλά νέα:

Η κατανάλωση φυτικής διατροφής (που περιλαμβάνει αβοκάντο) θα μπορούσε να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά περίπου 20%, σύμφωνα με μια μελέτη του Χάρβαρντ που παρακολούθησε 200.000 άτομα για 20 χρόνια.

Περιποιείται το δέρμα

Είτε το φάτε είτε το κάνετε μάσκα, το αβοκάντο είναι εξαιρετικό για το δέρμα σας. Τα αντιοξειδωτικά του, όπως η βιταμίνη C, μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το δέρμα σας νεανικό, εξομαλύνοντας τις ρυτίδες. Και τα ίδια θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν τα μάτια σας προστατεύουν επίσης το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία. Η πάστα αβοκάντο μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση των πληγών, επομένως μπορείτε να την αλείψετε σε ένα ηλιακό έγκαυμα.

Καταπολεμούν τον καρκίνο

Τα αβοκάντο έχουν ελαϊκό οξύ, ένα μονοακόρεστο λιπαρό οξύ (που βρίσκεται επίσης στο ελαιόλαδο και στους ξηρούς καρπούς) που μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με μια μελέτη σε περισσότερες από 4.000 γυναίκες.

Και μια ένωση στο αβοκάντο που ονομάζεται αβοκατίνη Β μπορεί να σκοτώσει τα κύτταρα λευχαιμίας, σύμφωνα με μια εργαστηριακή μελέτη. Οι επιστήμονες εξετάζουν ακόμη και αν οι φλοιοί που περιβάλλουν τα κουκούτσια του αβοκάντο έχουν κάτι χρήσιμο.

Ποιο είναι το φρούτο με την περισσότερη πρωτεΐνη, σύμφωνα με διατροφολόγους – Ιδανικό για δίαιτα

Βελτιώνει την υγεία του προστάτη

Η β-σιτοστερόλη, ένα είδος φυτικής στερόλης, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων ενός διευρυμένου προστάτη. Αποτελεί μέρος της οικογένειας των φυτοθρεπτικών συστατικών που εμποδίζουν το σώμα να απορροφήσει την «κακή» LDL χοληστερόλη. Τα αβοκάντο έχουν περισσότερο από τέσσερις φορές περισσότερη β-σιτοστερόλη από τα πορτοκάλια, την επόμενη πιο πλούσια πηγή φρούτων.

Πηγές: Webmd, USDA, American Heart Association, Critical Reviews in Food Science and Nutrition, Nutrition in Clinical Practice, Diabetes Care, The Nutrition Source, Medical Hypotheses, JAMA Internal Medicine, Cancer Research, Cochrane Database of Systematic Reviews

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version