Τα 7 φρούτα που μπορούν να μειώσουν το φούσκωμα, σύμφωνα με γαστρεντερολόγο

φούσκωμα

Εάν το άβολο φούσκωμα στην κοιλιά σας έχει μετατραπεί από μια ήπια, σπάνια ενόχληση σε καθημερινή δοκιμασία για τις δραστηριότητές σας, δοκιμάστε ένα από αυτά τα επτά φρούτα που συστήνει ειδικός για να μειώσετε την κοιλιακή πίεση.

Σε ένα βίντεο στο TikTok που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα και έχει ήδη συγκεντρώσει περισσότερες από 47.700 προβολές, ο γαστρεντερολόγος Joseph Salhab παραθέτει επτά συγκεκριμένα φρούτα, που, σύμφωνα με τον ίδιο, μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά το φούσκωμα, χάρη στις ιδιότητές τους

Ο Δρ. Salhab αναφέρθηκε σε μια μελέτη του 2022 που διαπίστωσε ότι η βιταμίνη C αυξάνει τα επίπεδα του Bifidobacterium, ενός βακτηρίου του εντέρου που βοηθά στην πέψη των ινών, στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

@thestomachdoc These foods can improve bloating and digestion and are high in fiber #constipation #ibs #ibstiktok #guthealth #prebiotics #probiotics #breakfast ♬ original sound – Dr. Joseph Salhab


«Ένας τρόπος για να βελτιώσετε την υγεία του εντέρου σας είναι να τρώτε περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες με βιταμίνη C, Αυτό έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τα καλά βακτήρια του εντέρου για τη βέλτιστη γαστρεντερική υγεία», εξήγησε ο ειδικός.

Τα φρούτα που αντιμετωπίζουν το φούσκωμα

Ο γαστρεντερολόγος Joseph Salhab συνιστά:

  1. βατόμουρα,
  2. χουρμάδες,
  3. φρούτο του δράκου (pitaya),
  4. ακτινίδια,
  5. γκουάβα,
  6. παπάγια και
  7. ανανά.

Ο Δρ. Salhab προτείνει στους πάσχοντες από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) να δοκιμάσουν σταδιακά την ανοχή τους σε αυτά τα επτά τρόφιμα, επειδή η φρουκτόζη στα φρούτα μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

Πού οφείλεται συνήθως το φούσκωμα και ποιοι το παρουσιάζουν εντονότερα

Οι γυναίκες και τα άτομα με γαστρεντερικές διαταραχές όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η χρόνια δυσκοιλιότητα και η ελκώδης κολίτιδα τείνουν να έχουν πιο συχνά και έντονο φούσκωμα. Συνολικά, σχεδόν το 18% του πληθυσμού βιώνει φούσκωμα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα.

Μέρος του προβλήματος μπορεί να είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι του δυτικού κόσμου δεν λαμβάνουν αρκετές φυτικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την υγεία του πεπτικού συστήματος.

Συνήθως καταναλώνουμε μόνο περίπου 15 γραμμάρια την ημέρα, την στιγμή που η Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση (AHA) συνιστά στους ενήλικες να τρώνε 25 έως 30 γραμμάρια για να βοηθήσουν στη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου, στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.

Με τις συμβουλές του Δρ. Salhab συμφωνεί και η οικογενειακή γιατρός Sasha Haddad από το Λος Άντζελες, η οποία παροτρύνει τους ανθρώπους να τρώνε δύο ακτινίδια την ημέρα για ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα.

Μάλιστα, κάποιοι από τους συμμετέχοντες σε μια μελέτη του 2023 βρήκαν μεγαλύτερη ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα με την κατανάλωση δύο αποφλοιωμένων ακτινιδίων την ημέρα παρά από τη λήψη ενός συμπληρώματος φυτικών ινών.

Αν μπορείτε να το ανεχθείτε, πάντως, το δέρμα του ακτινιδίου είναι ακόμη πιο πλούσιο σε φυτικές ίνες. Η Δρ. Haddad αποκάλυψε αυτή την εβδομάδα ότι δεν την πειράζει η φλούδα αν έχει πλυθεί προσεκτικά.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top