Site icon Όλο Υγεία

7 δροσιστικά μπαχαρικά για το καλοκαίρι – Πώς να τα χρησιμοποιήσετε

μπαχαρικό

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:123RF

Τα μπαχαρικά μπορούν να σας βοηθήσουν να παραμείνετε δροσεροί; Κι όμως τα μπαχαρικά είναι αποτελεσματικά και μπορούν να σας βοηθήσουν τους καλοκαιρινούς μήνες να αισθάνεστε καλύτερα. Δείτε ποια είναι τα καλύτερα μπαχαρικά για να χρησιμοποιείτε το καλοκαίρι.

Τα μπαχαρικά δεν είναι μόνο ενισχυτικά γεύσης, αλλά έχουν επίσης διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των ψυκτικών ιδιοτήτων τους. Μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να παραμείνει ισορροπημένο κατά τη διάρκεια των ζεστών καλοκαιρινών μηνών.

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή άποψη ότι αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος και καλό είναι να τα καταναλώνετε τον χειμώνα, παρακάτω θα βρείτε επτά μαγικά μπαχαρικά που δροσίζουν και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά το καλοκαίρι. Διαβάστε και συμβουλές για το πώς να τα χρησιμοποιείτε αποτελεσματικά.

Τα 7 δροσιστικά μπαχαρικά για το καλοκαίρι:

  1. Μέντα
  2. Σπόροι μάραθου
  3. Κόλιανδρο
  4. Κύμινο
  5. Κάρδαμο
  6. Κουρκουμάς
  7. Τριγωνέλλα

1. Μέντα

Η μέντα έχει φυσικές δροσιστικές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της θερμότητας του σώματος και να προσφέρουν μια αίσθηση δροσιάς. Είναι επίσης γνωστή για τα πεπτικά της οφέλη, γεγονός που την καθιστά ιδανική για καλοκαιρινή κατανάλωση.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τη μέντα κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου:

Νερό με μέντα: Προσθέστε μια χούφτα φρέσκα φύλλα μέντας σε μια κανάτα με νερό. Αφήστε το να εμποτιστεί για μερικές ώρες και απολαύστε ένα δροσιστικό ρόφημα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Chutney (σάλτσα) μέντας: Αναμείξτε φύλλα μέντας με κόλιανδρο, πράσινο τσίλι, χυμό λεμονιού και μια πρέζα αλάτι για να φτιάξετε ένα δροσιστικό chutney. Σερβίρετε με ψητά κρέατα ή λαχανικά.

Γιαούρτι μέντας: Ανακατέψτε ψιλοκομμένα φύλλα μέντας σε απλό γιαούρτι. Ταιριάζει τέλεια με πικάντικα πιάτα.

2. Σπόροι μάραθου

Οι σπόροι μάραθου έχουν μια γλυκιά, ελαφρώς γλυκόπικρη γεύση και είναι γνωστοί για την ψυκτική τους επίδραση στον οργανισμό. Βοηθούν επίσης την πέψη και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του φουσκώματος.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τους σπόρους μάραθου κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου:

Τσάι μάραθου: Βράστε ένα κουταλάκι του γλυκού σπόρους μάραθου σε νερό, αφήστε το να μουλιάσει και σουρώστε. Πιείτε το τσάι παγωμένο.

Μασήστε μια μικρή χούφτα σπόρους μάραθου μετά τα γεύματα για να φρεσκάρετε την αναπνοή σας και να δροσίσετε το σώμα σας.

Στη σαλάτα: Προσθέστε θρυμματισμένους σπόρους μάραθου σε σαλάτες για μια δόση γλυκύτητας και δροσιστικό αποτέλεσμα.

3. Κόλιανδρο

Οι σπόροι και τα φύλλα κόλιανδρου είναι και τα δύο δροσιστικά. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στη μείωση της θερμότητας του σώματος και στην πέψη.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τους σπόρους κόλιανδρου:

Νερό κόλιανδρου: Μουλιάστε ένα κουταλάκι του γλυκού σπόρους κόλιανδρου σε νερό όλη τη νύχτα. Σουρώστε και πιείτε το νερό το πρωί.

Chutney κόλιανδρου: Ανακατέψτε φρέσκα φύλλα κόλιανδρου με πράσινο τσίλι, τζίντζερ και χυμό λεμονιού για να φτιάξετε μία δροσιστική σάλτσα.

Κόλιανδρο στη μαγειρική: Χρησιμοποιήστε σκόνη κόλιανδρου σε κάρυ και σούπες για να προσθέσετε ένα δροσιστικό αποτέλεσμα.

4. Κύμινο

Οι σπόροι κύμινου έχουν ήπια ψυκτική δράση και είναι εξαιρετικοί για την πέψη. Μπορούν να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση της θερμότητας του σώματος και να αποτρέψουν πεπτικά προβλήματα.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τους σπόρους κύμινου:

Νερό με κύμινο: Βράστε ένα κουταλάκι του γλυκού σπόρους κύμινου σε νερό, αφήστε το να κρυώσει και πίνετε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Μείγμα μπαχαρικών με κύμινο: Αλέστε σπόρους κύμινου για να πασπαλίζετε σαλάτες, γιαούρτι και ψητά λαχανικά.

Κύμινο σε πιάτα: Προσθέστε σπόρους κύμινου στη μαγειρική σας, ειδικά στις καλοκαιρινές σούπες και τα μαγειρευτά.

5. Κάρδαμο

Το κάρδαμο είναι γνωστό για τη γλυκιά, αρωματική του γεύση και τις δροσιστικές του ιδιότητες. Βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού και στη βελτίωση της πέψης.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το κάρδαμο:

Τσάι με κάρδαμο: Προσθέστε μερικούς θρυμματισμένους λοβούς κάρδαμου στο τσάι σας για μια αναζωογονητική γεύση.

Επιδόρπια: Χρησιμοποιήστε αλεσμένο κάρδαμο σε καλοκαιρινά επιδόρπια όπως ρυζόγαλο, smoothies και παγωτά.

Γάλα με κάρδαμο: Προσθέστε σκόνη κάρδαμου σε παγωμένο γάλα για ένα δροσιστικό και αρωματικό ρόφημα.

6. Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να σας βοηθήσει να μην ζεσταίνεστε αλλά να έχει το σώμα σας μία καλή και ευχάριστη θερμοκρασία. Είναι επίσης γνωστός για τα αποτοξινωτικά του οφέλη.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τη σκόνη κουρκουμά:

Χρυσό γάλα: Ανακατέψτε σκόνη κουρκουμά με γάλα (γαλακτοκομικό ή φυτικό), προσθέστε μια πρέζα μαύρο πιπέρι και παγώστε για ένα δροσιστικό ρόφημα.

Smoothies με κουρκουμά: Προσθέστε κουρκουμά στο πρωινό σας smoothie για μια αντιφλεγμονώδη ώθηση.

Σάλτσες σαλάτας: Ενσωματώστε κουρκουμά σε σκόνη στις σάλτσες σαλάτας για δροσιστικό αποτέλεσμα.

7. Τριγωνέλλα

Οι σπόροι και τα φύλλα τριγωνέλλας έχουν δροσιστικές ιδιότητες και βοηθούν στην εξισορρόπηση της θερμοκρασίας του σώματος. Είναι επίσης ευεργετικά για την πέψη και τη μείωση των εσωτερικών φλεγμονών.

Πώς να χρησιμοποιήσετε την τριγωνέλλα:

Νερό από τριγωνέλλα: Μουλιάστε τους σπόρους τριγωνέλλας σε νερό κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σουρώστε και πιείτε το νερό το πρωί για να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ένα δροσιστικό ρόφημα.

Φύλλα τριγωνέλλας: Χρησιμοποιήστε φρέσκα φύλλα τριγωνέλλας σε σαλάτες ή μαγειρεμένα πιάτα για να επωφεληθείτε από τις δροσιστικές τους ιδιότητες.

Στη σαλάτα: Προσθέστε σπόρους τριγωνέλλας στις σαλάτες σας για ένα δροσιστικό αποτέλεσμα.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Exit mobile version