Η βιταμίνη C είναι μια από τις πιο γνωστές και ευεργετικές βιταμίνες για την υγεία σας. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθά στην αναπαραγωγή των κυττάρων και έχει σημαντικό ρόλο στην προστασία από τις ελεύθερες ρίζες. Τα πορτοκάλια, όμως, δεν είναι τα μόνα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Ποια άλλα τρόφιμα είναι πλούσια σε βιταμίνη C.
Όταν πρόκειται για την πρόσληψη βιταμίνης C, τα πορτοκάλια έχουν επικρατήσει ως η καλύτερη πηγή. Και με 70 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C σε ένα μεσαίου μεγέθους πορτοκάλι, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, ένα πορτοκάλι είναι σχεδόν το μόνο που χρειάζεστε για να καλύψετε την ημερήσια δόση σας.
5 τρόποι με τους οποίους η βιταμίνη C σας κρατά υγιείς, σύμφωνα με το Κλίβελαντ
Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, η προτεινόμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης C είναι 75 mg για τις γυναίκες και 90 mg για τους άνδρες.
Η βιταμίνη C είναι σημαντική για τη σύνθεση κολλαγόνου, τη διατήρηση του ανοσοποιητικού σας συστήματος υγιούς, την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών στο σώμα σας και την ενίσχυση της απορρόφησης του σιδήρου για τους χορτοφάγους και τους vegans.
Για να προσλάβετε αυτό το απαραίτητο θρεπτικό συστατικό στη διατροφή σας, δείτε 6 τροφές που έχουν περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι.
6 τρόφιμα με περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι:
- Μπρόκολο
- Ακτινίδια
- Πιπεριές
- Γκουάβα
- Ανανάς
- Παπάγια
1. Μπρόκολο
Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται τη βιταμίνη C, το πρώτο πράγμα που τους έρχεται πιθανώς στο μυαλό είναι τα εσπεριδοειδή. Έτσι, μπορεί να εκπλαγείτε αν ακούσετε ότι ορισμένα λαχανικά έχουν ακόμη περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μπρόκολο έχει 81 mg βιταμίνης C.
2. Ακτινίδια
Υπάρχουν πολλά φρούτα για τα οποία δεν πιστεύετε ότι είναι τόσο πλούσια με βιταμίνη C. Για παράδειγμα, μια μόνο μερίδα ακτινίδιο -που είναι δύο ακτινίδια- παρέχει 137 mg βιταμίνης C, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. Αν επιλέξετε, δε, τη χρυσή ποικιλία, μπορείτε να πάρετε σχεδόν την ίδια ποσότητα βιταμίνης C σε ένα μόνο χρυσό ακτινίδιο με δύο πράσινα ακτινίδια.
3. Πιπεριές
Είτε πρόκειται για την κόκκινη, πορτοκαλί, κίτρινη ή πράσινη ποικιλία, οι πιπεριές έχουν υπεραρκετή βιταμίνη C για να καλύψουν τις καθημερινές σας ανάγκες. Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, περίπου τα 3/4 μιας μεγάλης, ωμής πράσινης πιπεριάς έχει 80 mg βιταμίνης C, ενώ η ίδια ποσότητα κίτρινης πιπεριάς έχει 184 mg, κόκκινης πιπεριάς έχει 142 mg και πορτοκαλί πιπεριάς παρέχει 158 mg βιταμίνης C.
Πότε να παίρνω βιταμίνη C – Πριν ή μετά το φαγητό;
Αν δεν μπορείτε να δαγκώνετε μια πιπεριά σαν μήλο, δοκιμάστε να τις κόψετε σε φέτες και να τις βουτήξετε σε κλασικό χούμους ή να τις χρησιμοποιήσετε για σαλάτα με ψητές πιπεριές, μοτσαρέλα και βασιλικό.
4. Γκουάβα
Αυτό το φρούτο είναι υπέροχα θρεπτικό! Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, η γκουάβα έχει μόλις 37 θερμίδες, 8 γραμμάρια υδατανθράκων, 3 γραμμάρια φυτικών ινών και 125 mg βιταμίνης C ανά φρούτο. Φροντίστε να τρώτε τη φλούδα, καθώς εκεί ζει μεγάλο μέρος της βιταμίνης C.
Αν δεν έχετε φάει ποτέ γκουάβα, κάποιοι λένε ότι είναι μια διασταύρωση μεταξύ φράουλας και αχλαδιού στη γεύση. Μπορείτε να τρώτε ολόκληρο το φρούτο ως έχει ή να το κόβετε και να το προσθέτετε σε φρουτοσαλάτα.
5. Ανανάς
Ένα φλιτζάνι φρέσκου ανανά σε κύβους έχει 79 mg βιταμίνης C -ακριβώς ό,τι χρειάζεστε για να δώσετε μια μικρή ώθηση στο ανοσοποιητικό σας σύστημα! Με αυτό το δεδομένο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο κονσερβοποιημένος ανανάς περιέχει λιγότερη βιταμίνη C από τον ωμό ανανά. Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, ένα φλιτζάνι κονσερβοποιημένου ανανά σε κύβους έχει μόλις 17 mg βιταμίνης C ανά φλιτζάνι.
Εκτός από τη βιταμίνη C, ο ανανάς συμβάλλει επίσης στην οικοδόμηση ισχυρότερων οστών και κρατά σε κίνηση το γαστρεντερικό σας σύστημα. Με όλα τα υπέροχα οφέλη για την υγεία του, είναι ιδανικός για να τον απολαύσετε με διάφορους τρόπους, σε Smoothie φράουλας-ανανά ή σε σαλάτα, με ανανά και αβοκάντο.
6. Παπάγια
Άλλο ένα τροπικό φρούτο, η παπάγια μοιάζει πολύ στην υφή με το μάνγκο. Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, 1 φλιτζάνι παπάγια σε κύβους έχει 88 mg βιταμίνης C.
Η παπάγια έχει συνδεθεί με ορισμένα εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος, της καταπολέμησης του καρκίνου, της μείωσης των φλεγμονών και της βελτίωσης της πέψης. Κόψτε την σε κύβους σε μέγεθος μπουκιάς και απολαύστε την με λίγο φρεσκοστυμμένο χυμό λάιμ. Θα ξετρελαθείτε!