6 τροφές που «ξεβουλώνουν» τις φραγμένες αρτηρίες – Σώζουν από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο

φραγμένες αρτηρίες
  • Η αθηροσκλήρωση προκαλείται από τη συσσώρευση πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών.
  • Η υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
  • Η μεσογειακή διατροφή είναι ωφέλιμη για την υγεία της καρδιάς.
  • 6 τροφές που ωφελούν τις αρτηρίες είναι: Φρούτα και λαχανικά, υγιεινά έλαια, λιπαρά ψάρια, ξηροί καρποί, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως

Οι φραγμένες αρτηρίες αποτελούν σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας, καθώς μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην καρδιά και να θέσουν σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια τη ζωή των ασθενών. Για να προστατεύσετε την υγεία σας, καλό είναι να εντάξετε στη διατροφή σας συγκεκριμένες τροφές που «καθαρίζουν» τις φραγμένες αρτηρίες και βοηθούν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

Οι φραγμένες αρτηρίες προκαλούνται από τη συσσώρευση λιπών, χοληστερόλης και άλλων ουσιών στα τοιχώματα των αρτηριών, σχηματίζοντας μια πλάκα. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η πλάκα σκληραίνει και στενεύει τις αρτηρίες, περιορίζοντας τη ροή του πλούσιου σε οξυγόνο αίματος σε διάφορα μέρη του σώματος. Πρόκειται για μια κατάσταση γνωστή ως αθηροσκλήρωση.

Η αθηροσκλήρωση μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση σοβαρών ασθενειών, όπως οι καρδιακές προσβολές, τα εγκεφαλικά επεισόδια και η περιφερική αρτηριακή νόσος.

Ωστόσο, η διατροφή και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να «καθαρίσουν» τις φραγμένες αρτηρίες και να σας προστατέψουν από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ορισμένες τροφές ωφελούν την καρδιαγγειακή υγεία, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης και βοηθώντας τους ανθρώπους να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι δίαιτες που δίνουν προτεραιότητα στα λαχανικά, τα φρούτα και τα δημητριακά, ενώ περιορίζουν τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες και τις ζωικές πρωτεΐνες, ενέχουν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων από ό,τι οι δίαιτες που δίνουν προτεραιότητα στα ζωϊκά προϊόντα.

Ακολουθήστε μια μεσογειακή διατροφή

Η μεσογειακή διατροφή είναι ένας τρόπος διατροφής που δίνει προτεραιότητα στα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα υγιεινά λίπη και τα δημητριακά ολικής αλέσεως και κάνει καλό και στην καρδιά σας.

Μια μελέτη παρακολούθησε άτομα ηλικίας 55 έως 80 ετών με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο για σχεδόν 5 χρόνια. Οι συμμετέχοντες έτρωγαν είτε χαμηλή σε λιπαρά διατροφή είτε μεσογειακή διατροφή με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς. Οι ομάδες με τη μεσογειακή διατροφή παρουσίασαν λιγότερα καρδιαγγειακά συμβάντα κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης από εκείνες που ακολουθούσαν τη δίαιτα χαμηλών λιπαρών.

Αν και μια ολοκληρωμένη διατροφική προσέγγιση είναι η καλύτερη για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, παρακάτω παρατίθενται συγκεκριμένες τροφές που μπορούν να ωφελήσουν την υγεία ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

Οι 6 τροφές που «ξεβουλώνουν» τις φραγμένες αρτηρίες:

  1. Φρούτα και λαχανικά
  2. Υγιεινά έλαια
  3. Λιπαρά ψάρια
  4. Ξηροί καρποί
  5. Όσπρια
  6. Δημητριακά ολικής αλέσεως

1. Φρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά που πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας είναι: τα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, τα καρότα, τις πιπεριές, τις ντομάτες, τα μήλα, τα πορτοκάλια, τις μπανάνες και τα μούρα. Μια μέτρια πρόσληψη αμυλούχων λαχανικών, όπως οι πατάτες και οι γλυκοπατάτες, μπορεί επίσης να αποτελέσει μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

2. Υγιεινά έλαια

Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό συστατικό της μεσογειακής και άλλων υγιεινών για την καρδιά διατροφών. Άλλα υγιεινά έλαια περιλαμβάνουν το έλαιο από καλαμπόκι, σουσάμι, ηλίανθο και σόγια.

3. Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια αποτελούν μέρος της μεσογειακής διατροφής και είναι πλούσια σε αντιφλεγμονώδη ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αυτά τα λιπαρά οξέα παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς και υποστηρίζουν πολλές άλλες κρίσιμες λειτουργίες του σώματος.

Τα λιπαρά ψάρια περιλαμβάνουν τον τόνο, τον σολομό, το σκουμπρί, τη ρέγγα και τις αντσούγιες. Οι άνθρωποι μπορούν να καταναλώνουν λιπαρά ψάρια στα γεύματά τους έως και δύο φορές την εβδομάδα, αλλά θα πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση ψαριών με υψηλότερα επίπεδα υδραργύρου, όπως ο ξιφίας.

4. Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι μια υγιεινή προσθήκη στη διατροφή σας. Είναι συχνά πλούσιοι σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και υγιεινά λιπαρά. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι ξηρών καρπών για να διαλέξετε, μεταξύ των οποίων τα φουντούκια, τα αμύγδαλα, τα φιστίκια και τα καρύδια.

5. Όσπρια

Τα όσπρια περιέχουν πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα και αποτελούν κατάλληλη εναλλακτική λύση για το κρέας. Μπορείτε να εντάξετε στο διαιτολόγιό σας τον αρακά, τις φακές, τη φάβα, τα φασόλια και τα ρεβίθια.

6. Δημητριακά ολικής αλέσεως

Οι άνθρωποι πρέπει να τρώνε τα δημητριακά στην πλήρη, φυσική τους κατάσταση. Τα ολόκληρα δημητριακά περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες από τα επεξεργασμένα δημητριακά και μπορούν να βοηθήσουν να εξισορροπήσει η γλυκόζη στο αίμα.

Οι άνθρωποι που θέλουν να προστατεύσουν τις αρτηρίες τους, μπορούν να καταναλώνουν ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, βρώμη, φαγόπυρο, κριθάρι και κινόα.

Scroll to Top