6 τροφές με «πολλές θερμίδες» που όμως πρέπει να τρώτε – Πού ωφελούν;

6 τροφές με «πολλές θερμίδες» που όμως πρέπει να τρώτε - Πού ωφελούν;

Αποφεύγετε τροφές με πολλές θερμίδες γιατί πιστεύετε ότι δεν είναι υγιεινές; Υπάρχουν έξι τροφές που αξίζει να εντάξετε στη διατροφή σας, καθώς είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία σας, σύμφωνα με διατροφολόγους.

5 τροφές που βλάπτουν την όραση – Τις καταναλώνουμε σχεδόν καθημερινά

Οι τροφές με πολλές θερμίδες δεν κάνουν απαραίτητα κακό στο σώμα

Όταν μιλάμε για διατροφή, ο όρος «υψηλές θερμίδες» συχνά έχει κακή φήμη. Μπορεί να σας κάνει να σκεφτείτε το πρόχειρο φαγητό ή τα γλυκά με πολλή προσθήκη ζάχαρης που «δεν πρέπει» να τρώτε.

Πράγματι, το πρόχειρο φαγητό, πλούσιο σε θερμίδες, λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι, αλλά φτωχό σε θρεπτικά συστατικά, συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους και στην παχυσαρκία. Η υπερκατανάλωση τέτοιων τροφών μπορεί να αντικαταστήσει υγιεινές επιλογές, οδηγώντας σε ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών, σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Nutrients.

Επιπλέον, η υψηλή ενεργειακή πυκνότητα και οι έντονες γεύσεις αυτών των τροφών μπορεί να επηρεάσουν τους μηχανισμούς κορεσμού, οδηγώντας σε υπερκατανάλωση και αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2.

Όμως, να θυμάστε: το γεγονός ότι μια τροφή είναι πλούσια σε θερμίδες δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής ούτε ότι θεωρείται πρόχειρο φαγητό. Ορισμένες από αυτές είναι γεμάτες θρεπτικά συστατικά και μπορούν πραγματικά να ωφελήσουν την υγεία σας, αρκεί να καταναλώνονται σωστά.

Καρκίνος: Θρεπτικό στοιχείο σε ξηρό καρπό θα μπορούσε να τον καταπολεμήσει – Πόσο πρέπει να τρώτε

6 τροφές που ενώ έχουν πολλές θερμίδες είναι ωφέλιμες για την υγεία μας

Με τη βοήθεια των διατροφολόγων, θα εξετάσουμε αυτά τα «κακά» τρόφιμα που αξίζουν μια θέση στο πιάτο σας. Σημαντική σημείωση: δεν πρόκειται για το μέτρημα κάθε θερμίδας, αλλά για την επιλογή τροφών που τροφοδοτούν το σώμα σας και ενισχύουν την ευεξία σας.

1. Ξηροί Καρποί

Οι ξηροί καρποί μπορεί να είναι μικροί, αλλά μην τους υποτιμάτε, καθώς έχουν υψηλή θερμιδική αξία. Αυτή η υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες προέρχεται κυρίως από τα υγιεινά λιπαρά τους, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του εγκεφάλου και την υγεία της καρδιάς.

Τα αμύγδαλα, για παράδειγμα, προσφέρουν μοναδικά οφέλη για την υγεία.

«Η προσθήκη αμυγδάλων σε μια διατροφή φιλική προς την καρδιά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες σε άτομα με διαβήτη τύπου 2», αναφέρει η Melissa Rifkin, M.S., RDN, CDN, εγγεγραμμένη διαιτολόγος από το Κονέκτικατ.

«Ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης τους, σε συνδυασμό με τα υγιεινά λιπαρά, τις φυτικές ίνες και το μαγνήσιο, μπορεί να βελτιώσει τον γλυκαιμικό έλεγχο, καθιστώντας τα μια εξαιρετική επιλογή για άτομα με διαβήτη, προδιαβήτη ή μεταβολικό σύνδρομο», προσθέτει.

Επιπλέον, η Rifkin τόνισε τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αμυγδάλων και της υγείας του εντέρου. «Τα αμύγδαλα περιέχουν φυτικές ίνες, πολυφαινόλες και ακόρεστα λιπαρά, τα οποία υποστηρίζουν τη λειτουργία του μικροβιώματος του εντέρου, προωθώντας ένα υγιέστερο πεπτικό σύστημα».

3 απρόσμενες τροφές που «καταστρέφουν» τον εγκέφαλο μετά τα 40 – Πώς να τον προστατεύσετε;

2. Αυγά

Τα αυγά είναι πιο πλούσια σε θερμίδες σε σχέση με άλλα τρόφιμα, αλλά αυτές οι θερμίδες έχουν ισχυρή θρεπτική αξία, χάρη στον κρόκο τους.

«Τα αυγά είναι γεμάτα από απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά, όπως η χολίνη, η βιταμίνη Β12, η βιταμίνη D και το σελήνιο», εξηγεί η Megan Huff, RD, LD, διαιτολόγος.

«Είναι επίσης εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και ένας εύκολος τρόπος να ενσωματώσετε πρωτεΐνη στο πρωινό σας», προσθέτει στο EatingWell.

Αντίθετα με ό,τι πιστεύουν πολλοί, η χοληστερόλη στα αυγά δεν οδηγεί σε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Σύμφωνα με μελέτες, η κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα δεν συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Σάκχαρο: 8 τροφές που το μειώνουν φυσικά και αποτρέπουν τον διαβήτη

3. Πλήρη Γαλακτοκομικά

«Πολλοί καταναλωτές πιστεύουν ότι το πλήρες γάλα είναι γεμάτο λίπος», αναφέρει η Sarah Hester, M.S., RD, διαιτολόγος από τη Βόρεια Καρολίνα. Ωστόσο, διευκρινίζει ότι «το πλήρες γάλα περιέχει μόνο 3,25% λιπαρά».

Όλα τα είδη γάλακτος, ανεξάρτητα από την περιεκτικότητα σε λιπαρά, παρέχουν τα ίδια βασικά θρεπτικά συστατικά, συμβάλλοντας στην υγεία των οστών, των δοντιών και των μυών.

4. Τυρί

«Το τυρί συχνά έχει κακή φήμη λόγω της περιεκτικότητάς του σε λιπαρά, αλλά ορισμένα τυριά μπορούν να προσφέρουν σημαντικά οφέλη στη διατροφή σας», εξηγεί η Patricia Kolesa, M.S., RDN, ιδρύτρια της Dietitian Dish LLC.

Το τυρί είναι καλή πηγή πρωτεΐνης, με περίπου 7 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 30 γραμμάρια. Επίσης, είναι πλούσιο σε ασβέστιο, το οποίο υποστηρίζει τις μυϊκές συσπάσεις και τη διατήρηση υγιών οστών.

Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση τυριού μπορεί να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου, διαβήτη τύπου 2 και άνοιας.

Υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα: Με ποιες σοβαρές δερματικές παθήσεις συνδέονται

5. Ρύζι

Το ρύζι είναι ένα από τα πιο παρεξηγημένα τρόφιμα. Είναι οικονομικό, θρεπτικό και προσφέρει σταθερή πηγή ενέργειας.

«Το λευκό ρύζι είναι χαμηλό σε ζυμώσιμους ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες, γεγονός που το καθιστά κατάλληλο για άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS)», τονίζει η Moushumi Mukherjee, M.S., RDN.

Επιπλέον, το ρύζι είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και μαγνήσιο.

Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση λευκού ρυζιού δεν συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων ή μεταβολικού συνδρόμου.

Η Νο1 διατροφή για την πρόληψη της οστεοπόρωσης – Ποιες τροφές διατηρούν τα οστά υγιή χωρίς φάρμακα

6. Πατάτες

Οι πατάτες έχουν κακή φήμη, αλλά ήρθε η ώρα να την αλλάξουμε. Είναι πλούσιες σε κάλιο, βιταμίνη C και φυτικές ίνες (ειδικά αν διατηρήσετε τη φλούδα τους).

Μπορούν να μαγειρευτούν με πολλούς τρόπους, πουρές, ψητές, τηγανητές ή να βραστές.

Ήρθε η ώρα να αφήσουμε πίσω τον φόβο για τα τρόφιμα με πολλές θερμίδες. Ξηροί καρποί, αυγά, πλήρη γαλακτοκομικά, τυρί, ρύζι και πατάτες δείχνουν ότι οι θερμίδες δεν είναι το μοναδικό κριτήριο διατροφικής αξίας. Αυτές οι τροφές είναι γεμάτες θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την υγεία και την ενέργειά μας.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.