Έντερο: 6 κοινές τροφές που δεν τρώνε ποτέ οι γαστεντερολόγοι για να το προστατεύσουν

τροφές, έντερο, γαστρεντερολόγοι

Όλοι έχουμε ορισμένες τροφές που συνιστούν τις «ένοχες» απολαύσεις μας: Ένα μεγάλο μπολ παγωτό σοκολάτα μετά από μια κουραστική, αγχωτική μέρα. Ένα αναψυκτικό με μερικά κομμάτια πίτσα το βράδυ. Ένα μπιφτέκι και πατάτες τηγανιτές σε αυτό το νέο εστιατόριο που όλοι λατρεύουν.Άραγε ποια είναι τα τρόφιμα που αποφεύγουν οι ειδικοί για να προστατεύσουν το έντερό τους;

Το ρητό «όλα με μέτρο» υπάρχει για κάποιο λόγο. Οι περισσότεροι γιατροί και διατροφολόγοι γνωρίζουν ότι η πλήρης στέρηση των τροφών που αγαπάτε θα γυρίσει μπούμερανγκ, με αποτέλεσμα να τρώτε πολύ περισσότερα από αυτό που θα έπρεπε. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες τροφές που οι γαστρεντερολόγοι -γιατροί που ειδικεύονται στη διατήρηση της υγείας του εντέρου και του πεπτικού συστήματος- αποφεύγουν στο 99% (και μερικές φορές το 100%) των περιπτώσεων.

Έντερο: Γιατρός του Χάρβαρντ προτείνει 3 αλλαγές στο φαγητό για να βελτιώσετε την υγεία του

Καμία από αυτές τις τροφές δεν θα αφαιρέσει χρόνια από τη ζωή σας αν τις τρώτε μία στο τόσο, αλλά υπάρχουν ορισμένες τροφές που σπάνια καταναλώνουν οι γαστρεντερολόγοι. Εδώ είναι έξι από αυτές.

Οι 6 τροφές που αποφεύγουν οι γαστρεντερολόγοι για υγιές έντερο

  1. Μπάρες πρωτεΐνης
  2. Κόκκινο κρέας
  3. Λουκάνικα και άλλα επεξεργασμένα κρέατα
  4. Τηγανιτό ψάρι ή κοτόπουλο
  5. Αναψυκτικά
  6. Άσπρο ψωμί

1. Μπάρες πρωτεΐνης

Οι μπάρες πρωτεΐνης θεωρούνται υγιεινές. Όμως, ενώ μερικές -όπως αυτές που φτιάχνονται με αληθινά φρούτα και ξηρούς καρπούς– είναι καλύτερες από άλλες, η Δρ. Harmony Allison, γαστρεντερολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Tufts, λέει ότι δεν τρώει ποτέ τις εξαιρετικά επεξεργασμένες. Συγκεκριμένα, οι υπερ-επεξεργασμένες μπάρες πρωτεΐνης μπορεί να οδηγήσουν σε φούσκωμα και αέρια.

«Τείνουν να είναι εξαιρετικά επεξεργασμένες και περιέχουν πολλά πρόσθετα. Μπορείτε να πάρετε την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης σε ένα φλιτζάνι γάλα, μια μερίδα φυστικοβούτυρο, ξηρούς καρπούς ή σπόρους κολοκύθας», εξήγησε.

2. Κόκκινο κρέας

«Αποφεύγω το κόκκινο κρέας, ειδικά τις μπριζόλες και τα μπιφτέκια. Το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και πολύποδων του παχέος εντέρου», είπε η Δρ Reezwana Chowdhury, γαστρεντερολόγος στο Johns Hopkins και συμπλήρωσε:

«Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, αλλά εάν πρόκειται να τα καταναλώσετε, η ποσότητα είναι σημαντική: Ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου είναι υψηλότερος σε όσους καταναλώνουν περισσότερα από 100 γραμμάρια την ημέρα».

3. Λουκάνικα και άλλα επεξεργασμένα κρέατα

Υπάρχουν λίγοι άνθρωποι που απορρίπτουν εύκολα μερικά κομμάτια μπέικον ή ένα λουκάνικο, αλλά η Δρ. Rabia De Latour, γαστρεντερολόγος και επίκουρη καθηγήτρια ιατρικής στο NYU Grossman School of Medicine, αποφεύγει επεξεργασμένα κρέατα όπως αυτά -και δυστυχώς, μετράνε και τα αλλαντικά.

Έντερο: 7 ανησυχητικά σημάδια που δείχνουν ότι δεν λειτουργεί σωστά – Αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου

«Τα κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα ενέχουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Τα δεδομένα έχουν συνδέσει την κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος τέσσερις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα με 20% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου», σημείωσε.

4. Τηγανητό ψάρι ή κοτόπουλο

Τα κατεψυγμένα, έτοιμα προς κατανάλωση ψάρια και οι κοτομπουκιές είναι μεν νόστιμα, αλλά δεν ωφελούν την υγεία του εντέρου σας.

«Μελέτες έχουν δείξει ότι το τηγανέλαιο θα μπορούσε να ρυθμίσει δυσμενώς το μικροβίωμα του εντέρου, οδηγώντας σε επιδείνωση της αθηροσκλήρωσης (συσσώρευση λίπους και άλλων ουσιών στα τοιχώματα των αρτηριών)», εξήγησε ο Δρ. Mahmoud Ghannoum, ερευνητής μικροβιώματος και συνιδρυτής της BIOHM.

Μακροπρόθεσμα, αυτή η συσσώρευση μπορεί να οδηγήσει σε συνέπειες όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό.

5. Αναψυκτικά

Εάν είστε τακτικός καταναλωτής αναψυκτικών ή οποιουδήποτε άλλου είδους ροφήματος ζάχαρης, ίσως είναι καιρός να σταματήσετε αυτή τη συνήθεια.

«Αν και μπορεί να είναι εύκολα στην κατανάλωση, αυτά τα ποτά συνδέονται επίσης με χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις», δήλωσε ο Δρ. Simon C. Matthews, γαστρεντερολόγος στο Johns Hopkins και μέλος του συμβουλευτικού συμβουλίου της Vivante Health και πρόσθεσε:

«Επιπλέον, συχνά συνδέονται με την πρόκληση γαστρεντερικών συμπτωμάτων, όπως φούσκωμα, ρέψιμο και παλινδρόμηση, ιδιαίτερα όταν συνδυάζονται με τις ανθρακούχες και καφεϊνούχες μορφές τους».

6. Άσπρο ψωμί

Σύμφωνα με τη Δρ. Shilpa Grover, τη διευθύντρια του προγράμματος ογκο-γαστρεντερολογίας στο τμήμα γαστρεντερολογίας στο Brigham and Women’s Hospital, οι ραφιναρισμένοι κόκκοι δεν είναι ιδανικοί για το έντερο σας.

«Μελέτες που αξιολόγησαν τα διατροφικά πρότυπα έδειξαν ξεκάθαρα ότι η υψηλή πρόσληψη κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος και επεξεργασμένων δημητριακών σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο φλεγμονής στην πεπτική οδό που ονομάζεται εκκολπωματίτιδα», είπε και συμπλήρωσε:

«Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύαμε νωρίτερα, οι ξηροί καρποί, το καλαμπόκι και το ποπ κορν δεν σχετίζονται με αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης εκκολπώματος ή επιπλοκών όπως εκκολπωματίτιδα ή αιμορραγία».

Αλλά η υγεία του εντέρου σας δεν είναι το μόνο που πρέπει να προσέχετε όταν πρόκειται να τρώτε μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε κόκκινο κρέας και επεξεργασμένα δημητριακά. «Αυτές οι ίδιες δίαιτες συνιστώνται για τη μείωση του κινδύνου παθήσεων υγείας όπως ο διαβήτης, η στεφανιαία νόσος και ο καρκίνος, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου. Επίσης, είναι πιθανό να μειώσουν τον κίνδυνο εκκολπωματίτιδας», είπε.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top