Site icon Όλο Υγεία

Τα 6 superfoods για να… ξεχάσετε την απώλεια μνήμης

Αυτές είναι οι 6 υπερτροφές που πρέπει να φάτε στα 50α σας για να μειώσετε το ενδεχόμενο διαταραχών της μνήμης σας

Η γήρανση είναι μια αναπόφευκτη διαδικασία, το ίδιο και ο εκφυλισμός των νοητικών λειτουργιών του οργανισμού μας. Αν και δεν μπορούμε πραγματικά να σταματήσουμε τη διαδικασία της γήρανσης, μπορούμε ωστόσο να ελέγξουμε, ως ένα βαθμό, το πόσο καλά αντεπεξέρχεται το σώμα μας όσο περνούν τα χρόνια. Ο εκφυλισμός των εγκεφαλικών κυττάρων, η έκπτωση των νοητικών λειτουργιών, το Αλτσχάιμερ ή η άνοια είναι κοινά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι. Ωστόσο, οι διατροφικές σας επιλογές μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε ο,τι αφορά στην απώλεια μνήμης. Ειδικά, καθώς φτάνουμε στα 50α μας γενέθλια, πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στην υγεία του εγκεφάλου μας.

6 υπετροφές για γερή μνήμη

 

 

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, η πέστροφα, το σκουμπρί, η ρέγγα και οι σαρδέλες αποτελούν όλα καλές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία του εγκεφάλου και την ομαλή λειτουργία του όπως επιβεβαιώνει και επιστημονική μελέτη.

Μούρα

Τα βατόμουρα, οι φράουλες και τα σμέουρα είναι όλα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του εγκεφάλου από βλάβες.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Το σπανάκι, το λάχανο και τα λαχανικά αποτελούν όλα καλές πηγές βιταμινών και μετάλλων που είναι σημαντικά για την υγεία του εγκεφάλου, όπως βιταμίνη Κ, φυλλικό οξύ και λουτεΐνη.

Ξηροί καρποί και σπόροι

Τα αμύγδαλα, τα καρύδια και οι σπόροι chia είναι όλα καλές πηγές βιταμίνης Ε, η οποία είναι ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του εγκεφάλου από βλάβες.

Δημητριακά ολικής αλέσεως

Το καστανό ρύζι, η κινόα και η βρώμη είναι όλες καλές πηγές σύνθετων υδατανθράκων, οι οποίοι παρέχουν στον εγκέφαλο μια σταθερή παροχή ενέργειας που έχει ανάγκη για να λειτουργεί ομαλά.

 Μπρόκολο

Αυτό είναι ένα σταυρανθές λαχανικό που είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, μέταλλα και άλλες βιταμίνες, απαραίτητα συστατικά για την εύρυθμη  λειτουργία του εγκεφάλου.

Σπόροι κολοκύθας

Σύμφωνα με το Cnet, οι σπόροι κολοκύθας είναι επίσης μια ισχυρή πηγή αντιοξειδωτικών και σημαντικών μετάλλων όπως ο χαλκός, ο σίδηρος, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος. Κάθε ένα από αυτά τα μέταλλα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία έναντι της έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών ή των διαταραχών του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ, της κατάθλιψης και ακόμη και της επιληψίας.

Εκτός από την κατανάλωση αυτών των τροφών, είναι επίσης σημαντικό να αποφεύγετε:

Αυτές οι ουσίες μπορούν να αφυδατώσουν το σώμα και να επιδεινώσουν την απώλεια μνήμης. Η επιλογή ενός υγιεινού τρόπου ζωής είναι σημαντική, ειδικά στην ψηφιακή εποχή μας όπου η καθιστική ζωή μπορεί να μειώσει το προσδόκιμο ζωή μας.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά <a href="https://www.vita.gr/">Vita</a>, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες <a href="https://tv.pathfinder.gr/">pathfinder.gr</a>, <a href="https://dailypharmanews.gr/">dailypharmanews.gr</a>, liveit.gr, <a href="https://www.worldsecrets.gr/">worldsecrets.gr</a>, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Exit mobile version